SCANDALUL EXPLICAT Contextul tensiunilor de la Euro legate de Turcia și  „Salutul lupului” , prezentat de corespondenta Hotnews în Germania
Merih Demiral

SCANDALUL EXPLICATContextul tensiunilor de la Euro legate de Turcia și „Salutul lupului”, prezentat de corespondenta Hotnews în Germania

  • Dincolo de fotbalul frumos și energic al lor la Euro, turcii au mai fost în prim-plan și ca urmare a unui incident cu conotații politice: fotbalistul Demiral a fost suspendat de UEFA pentru că a sărbătorit făcând către suporteri un semn asociat cu grupul ultra-naționalist turc “Lupii Cenușii”. 
  • Federația turcă de fotbal și președintele țării, Recep Erdoğan, au acuzat UEFA de lipsă de independență și echidistanță
  • Dani Rockhoff, corespondenta Hotnews în Germania de 20 de ani, arată întreg contextul politic al acestui scandal, dezvăluie de ce poliția germană a oprit un marș al fanilor turcilor înaintea “sfertului” cu Olanda și care e legătura dintre mișcarea “Lupii cenușii” și Erdogan

Iată articolul publicat sâmbătă pe Hotnews.ro:

Prezențe și simboluri

200.000 de cetățeni cu origini turce locuiesc la Berlin, constituind 6% din populația capitalei germane. În toată Germania, numărul acestora se ridică la cca 3,5 milioane. Înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, din Turcia, s-au trimis emisari politici ai lui Erdogan, pentru a stimula starea de spirit a comunității turce din Germania.

Iar alte prezențe, mult mai concrete, sunt vizibile deja de mult timp. De exemplu, moscheile care s-au înmulțit, finanțate în principal cu bani turcești, despre care am relatat pentru Hotnews în articolul “Cerul Germaniei, străpuns de minarete”.

Iar pentru că doar lăcașurile de cult musulman nu ajung, din octombrie 2022, orașul Köln a anunțat că, în virtutea libertății practicii religioase, stipulate în Legea fundamentală, comunitățile moscheilor își pot chema prin muezini credincioșii, la rugăciune. Relatam în detaliu despre această simbolistică, în articolul “Cerul Germaniei, vibrând în chemare de muezin”.

Și iată că simbolistica se extinde, printre altele cu “salutul lupului”, proferat intens la meciurile Turciei de la EURO 2024.

Gestul mișcării extremiste de dreapta, „Lupii cenușii”, a fost arătat de multe ori în timpul imnului la începerea meciurilor Turciei, ca și înainte de meciul Olanda - Turcia, de la Berlin.

Marș stopat al fanilor turci

Sâmbătă, înainte de meciul cu Olanda, un marș al fanilor turci a fost întrerupt de autoritățile germane. Punctul de întâlnire pentru suporterii turci, înainte de sferturile de finală împotriva Olandei, a fost Breitscheidplatz din Berlin. Poliția a oprit un marș al acestora, pentru că mulți au arătat “salutul lupului”.

„Nu tolerăm un marș al fanilor care trimite mesaje politice”, a spus o purtătoare de cuvânt a poliției germane. Iar fanilor li s-a cerut „să meargă individual pe stadion”.

Despre incident au relatat în detaliu reporterii televiziunii de stat, ARD. Potrivit acesteia, numeroși suporteri de pe stadion au format simbolul „Lupilor cenușii”, cu ambele mâini, chiar și în timpul intonării imnului turcesc, răspunzând astfel apelului unui grup de fani turci.

Comisia de Disciplină a UEFA l-a suspendat două meciuri pe jucătorul Merih Demiral, după ce acesta “a dat tonul” cel mai vizibil.

El a făcut salutul la victoria Turciei în optimile de finală împotriva Austriei, la Leipzig, fapt despre care am relatat în detaliu aici.

Indignări, dar și contre

Interdicția lui Demiral a stârnit indignare în Turcia. Președintele asociației turce, Mehmet Büyükekși, a pus sub semnul întrebării independența Comisiei UEFA și a spus că verdictul împotriva jucătorului este disproporționat.

El a reclamat că există standarde duble când vine vorba de Turcia, neoferind însă nicio dovadă pentru acuzațiile sale. „Această decizie părtinitoare și nedreaptă a dezamăgit profund întreaga noastră națiune”, a spus Büyükekşi, potrivit presei de sport germane.

Mesut Özil, campionul mondial în 2014, și-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Demiral și a postat sâmbătă o fotografie pe Instagram cu jucătorul care arată salutul. În timpul jocului, Özil a stat direct în spatele lui Erdogan (n.r. venit la meciul de la Berlin special pentru a-l susține pe Demiral).

Iar dedicația sa pentru Președinte nu e nouă. În 2018, el a părăsit echipa națională, în urma unei controverse în jurul unei fotografii cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ozil și Erdogan la Londra, în 2018 Ozil și Erdogan la Londra, în 2018
Ozil și Erdogan la Londra, în 2018

Însă nu toți fotbaliștii turci împărtășesc poziția acestuia. Într-un interviu, fostul fotbalist și actualul antrenor turc Burak Yilmaz l-a criticat pe Demiral pentru că a arătat în mod deschis salutul. El a precizat că acest lucru are un efect periculos, mai ales asupra tinerilor care ar putea percepe simbolul ca pe ceva normal.

„Programul politic al Lupilor Cenușii prevede o Turcie doar pentru turci. Ei vor o societate omogenizată, în care minoritățile să fie discriminate”, a spus Yilmaz, care are în vizor „Lupii cenușii” de ani de zile. El a adăugat că sprijinul lui Demiral a facilitat recrutarea de noi adepți, pentru mișcarea extremistă de dreapta.

Susținătorii mișcării extremiste de dreapta „Ülkücü” sunt cunoscuți sub numele de „Lupii cenușii”. În Germania, acest lucru este monitorizat de Oficiul pentru Protecția Constituției.

Cu toate acestea, organizația și simbolurile sale nu sunt interzise în Germania. Cerințele pentru interzicerea unei asocieri sunt ridicate: scopurile sau activitățile asociației ar trebui să fie contrare legilor penale, să fie îndreptate împotriva ordinii constituționale sau a ideii de înțelegere internațională.

„Lupii cenușii” sunt considerați cea mai mare mișcare extremistă de dreapta din Germania. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției o consideră ca având aproximativ 12.000 de adepți. În Turcia, partidul ultranaționalist MHP este reprezentantul său politic și partenerul de alianță cu AKP, conservator islamic, al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
17:39
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
18:57
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19:00
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
18:26
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5