Portugalia - Cehia 2-1  Victorie chinuită pentru „lusitani”: FC26, nu CR7 +27 foto
Portugalia - Cehia

Portugalia - Cehia 2-1 Victorie chinuită pentru „lusitani”: FC26, nu CR7

  • Portugalia lui Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Leao și Bruno Fernandes a dominat categic meciul cu Cehia și a câștigat dramatic, datorită golului puștiului Francisco Conceicao, scor 2-1.
  • Cristiano, căutat peste tot de colegi, a ratat din toate pozițiile, putea deveni semi-erou la final, dar arbitrul a anulat corect golul lui Jota. 
  • Provod, fost coleg cu Stanciu la Slavia, a marcat un supergol în poarta lui Costa, copie fidelă după reușita românului.
  • Hranac, coșmar pentru cehi, autogol fără vină în min. 69, apoi gafă de amatori la golul primit în prelungiri.

Corespondență GOLAZO.ro din Germania

Semifinale în 2012, campioană europeană în 2016, doar optimi în 2020, dar cu o campanie de calificare fără greșeală pentru 2024, Portugalia lui Ronaldo, pentru ultima oară, a venit cu planuri lungi în Germania.

Sorții au fost cu ei, i-au plasat într-o grupă cel puțin accesibilă. Turcia, Georgia și adversarul de la Leipzig, Cehia. 

Portugalia, victorie chinuită cu Cehia

Să vezi o națională cu doi jucători ce împreună adună 80 de ani, și 7 luni, ai zice că-s amatori și n-au de unde aduna pentru o echipă.

Nu-i cazul Portugaliei, fără îndoială, și nici cei doi nu par să arate multe semne de slăbiciune. În ciuda vârstei, la capitolul condiție fizică, greu găsești alții mai bine construiți pe teren. 

CR7, simpatic doar în echipa ta 

În cazul lui Ronaldo e simplu. Sute de milioane îl iubesc, portughezii îl adoră, adversarii din acea zi îl detestă. Îl iubești până îți e adversar. Iar reacția de pe Red Bull Arena traduce asta.

Minutul 3, centrare Leao, lovitură de cap Ronaldo, huiduieli din spatele steagurilor cehe, vuiet dincolo. Orice atingere a șeptarului nu rămânea fără ecou din peluza cehă. 

Asediu lusitan

Cehia a contat în meci fix 5 minute. A început curajos, s-a topit subit și a acceptat dominarea. Apoi Bruno Fernandes, în stil propriu, șut de la distanță, o mingea deviată ce cade, plouată, pe poartă.

Leao a alunecat spre o minge trimisă în careu de Bernardo, apoi Ronaldo a fost blocat în poziție de 1a 1 cu Stanek. Portarul Slaviei a ridicat mâna stânga și și-a întins piciorul ca la hochei. 

CR7 e peste tot

A blocat spațiul pe care Ronaldo îl găsise pentru 1-0. CR7, cel mai activ om al reprizei, a inventat o pasă cu călcâiul, a tăiat toată apărarea cehă, Vitinha, greoi, a fost blocat. Tot atacantul de la Ittihad a avut și ultima șansă.

Nu s-a auzit “siuuu” nici la șutul din întoarcere, din nou Stanek își ține echipa cu un punct în buzunar. Maximum din ce poate obține la felul în care s-a jucat. 

„PURCIUGAL” se auzea însoțit de un cor de tropote din peluza lusitană. Orice minge ajunsă la Ronaldo înseamnă nod în piept pentru cehi, rugi pentru portughezi. Tot Ronaldo a fost pericolul și după pauză.

Parcă toți îl vor marcator, toți știu că asta ar însemna încă un record: cel mai vârstnic „scorer” din istoria Campionatului European. Doar colegul Pepe îl mai poate depăși acum. 

Provod ca Stanciu

Toată atenția, toate blitzurile și toată concentrarea au fost pe Ronaldo. Toți au uitat de Cehia, de echipa ce-a depășit Polonia lui Lewandowski în preliminarii și a mers direct la Euro. Au arătat pe teren cam ca România în fața Ucrainei luni.

Ei au suferit o oră, noi doar jumătate. Iar golul de 1-0 a venit la fel. Coufal pasă la 20 de metri, Provod șut în vinclu, la indigo cu Stanciu, cel ce i-a fost coleg la Slavia Praga. Doar că cehii n-au învățat să țină și de rezultat. Iar Stanek, eroul primei reprize, i-a respins mingea în picior lui Hranac. Autogol, 1-1. 

Ce final! 

Pepe și Ronaldo au devenit cei mai vârstnici jucători din istoria europeanului, amândoi mai au la dispoziție minimum două meciuri pentru a deveni și cei mai „bătrâni” marcatori. N-au reușit cu Cehia, a făcut-o Francisco Conceicao.

Săracul Hranac, după ce a fost fără vină la autogl, acum o deviere a lui Holes l-a făcut să scape printre picioare o minge ce-a ajuns la tânărul lui Porto, gol din 3 metri, 3 puncte pentru Portugalia.

A fost 2-1 cu Cehia, adversar pe care lusitanii l-au nimicit acum nici 2 ani în Nations League, 4-0 și 2-0 și pe care l-au învins de fiecare dată la ultimele întâlniri directe la Euro, 1-0 în „sferturi” în 2012 și 3-1 în grupe în 2008. 

41 de ani și 4 luni
are Pepe, care a devenit cel mai vârstic fotbalist cu meci la Euro și l-a depășit pe Kiraly, care a jucat la 40 de ani și 86 de zile

Portugalia - Cehia 2-1

  • Au marcat: Hranac (ag) 69, F. Conceicao 90+2 / Provod 62

Min. 90+6 - Arbitrul fluieră finalul meciului. Imediat, un fan portughez intră pe teren.

Min. 90+3 - Tomas Holes va fi înlocuit în echipa Cehiei de Tomas Chory.

Min. 90+3 - Conceicao primește cartonaș galben.

Min. 90+2 - GOL! Francisco Conceicao, proaspăt intrat, a profitat de respingerea mingii în interiorul careului și a marcat! Portugalia - Cehia, 2-1!

Min. 90 - În minutele finale ale meciului, Portugalia a făcut următoarele trei schimbări. Francisco Conceicao l-a înlocuit pe Vitinha, Pedro Neto a intrat pe teren în locul lui Nuno Mendes, iar Joao Cancelo se schimbă cu Nelson Semedo în echipa Portugaliei.

Min. 88 - Diogo Jota a fost mai hotărât decât fundașii adverși și reușește să finalizeze cu o lovitură de cap după ce mingea a fost respinsă. Initial, scorul s-a schimbat la 2-1. Verdictul VAR sosește și anulează golul pentru Portugalia din cauza unui ofsaid în construcția fazei, la Ronaldo.

Min. 82 - Petr Sevcik primește o pasă excelentă în interiorul careului și se află într-o poziție favorabilă pentru a încerca un șut la poartă. Execuția sa este blocată de unul dintre fundașii adverși. Tomas Soucek a ajuns la o mingea respinsă în interiorul careului și a trimis balonul puțin pe lângă bara din partea dreaptă.

Min. 79 - Ivan Hasek decide să dinamizeze jocul echipei sale prin două schimbări. Pavel Sulc părăsește terenul în favoarea lui Petr Sevcik, iar Lukas Provod va fi înlocuit de Antonin Barak.

Min. 78 - Vitinha decide să tragă de la distanță. Șutul său are efect și vizează colțul stâng al porții, dar Jindrich Stanek anticipă corect și intervine.

Min. 73 -Bernardo Silva primește o pasă precisă în interiorul careului, controlează mingea, dar o trimite direct în brațele lui Jindrich Stanek.

Min. 69 - Autogol! Robin Hranac a trimis mingea în propria poartă, după un șut deviat. Portugalia - Cehia, 1-1!

Min. 63 - Schimbări în echipa Portugaliei: Goncalo Inacio intră în locul lui Diogo Dalot, în timp ce Diogo Jota îl înlocuiește pe Rafael Leao în minutul 63.

Min. 62 - GOLAZO! Vladimir Coufal pasează mingea către Lukas Provod la marginea careului, iar acesta înscrie cu un șut precis în partea stângă a porții. Scorul devine 1-0 pentru Cehia.

Min. 61 - Arbitrul semnalizează o dublă schimbare pentru Cehia: Ondrej Lingr intră în locul lui Jan Kuchta, iar Patrik Schick este înlocuit de Mojmir Chytil.

Min. 58 - Cristiano Ronaldo șutează pe poartă din lovitură liberă de la distanță medie, dar portarul reușește să apere șutul.

Min. 58 - Arbitrul acordă lovitură liberă Portugaliei și galben către Patrik Schick, pentru un fault.

Min. 55 - Ruben Dias centrează în careu, dar mingea trece pe lângă Ronaldo și este respinsă de unul dintre apărătorii cehi.

Min 45+1 - Final de primă repriză! Portugalia - Cehia, 0-0!

Min. 45 - Ronaldo șutează din întoarcere, după ce găsește puțin spațiu, dar mingea este apărată de Stanek.

Min. 39 - Rafael Leao primește un cartonaș galben, drept avertisment pentru o simulare.

Min 39 - Defensiva Portugaliei este atentă și respinge o centrare periculoasă, trimisă de Vladimir Coufal.

Min. 36 - O pasă foarte bună desface apărarea Cehiei şi trimite mingea la Ronaldo, dar portarul Stanek intervine. Vitinha vine cu un șut de la distanță, cu o minge obținută din respingerea lui Stanek, dar mingea este reținută cu ușurință de portar.

Min. 30 - Nuno Mendes centrează periculos, dar defensiva cehă înlătură orice pericol.

Min. 28 - Rafael Leao nu reușește să găsească nici un coleg în careu, iar mingea este respinsă, după o centrare promițătoare.

Min. 26 - Bruno Fernandes îl caută pe Rafael Leao cu o pasă în careu, dar Leao nu ajunge la timp la minge.

Min. 23 - Cancelo vine cu un șut care putea fi dificil pentru portar, dar este blocat de fundașii cehi.

Min. 19 - Diogo Dalot centrează în careu, dar defensiva Cehiei respinge pericolul cu ușurință.

Min. 18 - Nuno mendes șutează de la distanță, dar mingea trece pe lângă bara din partea dreaptă.

Min. 8 - Rafael Leao centrează bine spre centrul careului, dar Ronaldo trimite mingea cu capul mult peste bara stângă.

Min. 1 - Arbitrul fluiera startul partidei.

Portugalia - Cehia. Echipele de start:

  • Portugalia: Diogo Costa - Dalot, Pepe, Ruben Dias - Cancelo, B. Silva, B. Fernandes, Vitinha, Nuno Mendes - Cr. Ronaldo, R. Leao
    Selecționer: Roberto Martinez
  • Cehia: Stanek - Holes, Hranac, Krejci - Coufal, Sulc, Soucek, Provod, Doudera - Kuchta, Schick
    Selecționer: Ivan Hasek

➡️Imagini cu galeria Portugaliei, în care un fan ține o icoană cu Ronaldo, iar naționala Portugaliei este ieșită la încălzire.

➡️Stadionul Leipzig, cu o capacitate de 42.000 de locuri, a început să se umple

alt-text alt-text
Stadionul Leipzig, cu o capacitate de 42.000 de locuri, a început să se umple. Foto: GOLAZO.RO

➡️Fanii celor două echipe, pe cale să meargă la meciul dintre Portugalia şi Cehia.

alt-text
alt-text

Galerie foto (27 imagini)

+27 Fotografii
labels.photo-gallery

Portugalia domină în duelurile anterioare

Portugalia și Cehia au întâlniri regulate la turneele finale EURO. Acesta va fi al patrulea lor duel din 1996, când Cehia a câștigat primul meci cu 1-0 la EURO '96.

Portugalia a ieșit învingătoare în celelalte două - 3-1 în 2008 și 1-0 în 2012.

Portugalia și Cehia s-au confruntat de-a lungul timpului în 14 meciuri.

  • Portugalia deține avantajul: 7 victorii, în timp ce naționala Cehiei a înregistrat doar 4 victorii.
  • Au fost și 3 remize între cele două echipe.

Performanțele de la EURO 2020

La EURO 2020, Portugalia, campioana din 2016, a fost eliminată în optimile de finală de Belgia.

Cehia a reușit să ajungă până în sferturile de finală, unde a suferit o înfrângere în fața Danemarcei.

Turcia și Georgia, echipă debutantă, completează grupa F al acestui turneu final.

Parcursul în grupe

Portugalia a ajuns la Euro 2024 după o campanie de calificare impresionantă. Echipa lusitană a dominat complet grupa preliminară, în care a învins toate adversarele (Slovacia, Luxemburg, Islanda, Bosnia-Herțegovina și Liechtenstein), și a încheiat cu un golaveraj impresionant, 36-2.

Cehia s-a calificat la Euro 2024 după ce a ocupat locul 2 în grupa câștigată de Albania, în care ambele echipe au acumulat câte 21 de puncte. În aceeași grupă preliminară au mai participat Polonia, Moldova și Insulele Feroe.

Miză istorică pentru Ronaldo și Pepe

Pepe va deveni cel mai bătrân jucător de la un campionat european dacă va fi folosit de antrenorul Roberto Martinez. 

Cristiano Ronaldo a înscris împotriva Cehiei la EURO 2008 și 2012 și va scrie o altă pagină de istorie dacă va juca la Leipzig .

Atacantul portughez devine primul jucător care participă la șase turnee EURO.

Totuși, Cehia nu va fi concentrată doar pe neutralizarea celui mai longeviv marcator EURO din lume.

Echipa lui Ivan Hašek adoptă un stil ofensiv, așa cum a demonstrat în edițiile anterioare, cu ajutorul lui Patrik Schick, co-golgheter cu cinci goluri la EURO 2020, alături de Ronaldo.

19 goluri
în 38 de partide, a reușit Patrik Schick pentru Cehia

Portugalia are lotul mai „experimentat”

În echipa națională a Portugaliei se regăsesc nu mai puțin de șase jucători care depășesc vârsta de 30 de ani.

Pentru cehi activează numai trei jucători care depășesc pragul de 30 de ani. Vladimir Coufal (31 de ani), Tomas Holes (31 de ani) și Petr Sevcik (30 de ani).

* Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției GOLAZO.ro la Euro2024

CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !