Visează la NBA Denis Bădălău,  viitorul star  al baschetului românesc

Visează la NBA Denis Bădălău, viitorul star al baschetului românesc

  • Denis Bădălău, viitorul star al baschetului românesc.
  • La 18 ani, s-a duelat cu Barcelona, Real Madrid, Maccabi Tel Aviv sau Steaua Roșie Belgrad.
  • El participă în aceste zile la turneul Mastercard Rising Star, de la Cluj

*Articol scris de David Istrate (Cluj)

Naționala U18 de baschet masculin a României s-a calificat în finala turneului Mastercard Rising Stars, organizat la Cluj-Napoca, și va întâlni din nou Grecia, formație pe care a învins-o cu 73-72 în primul meci disputat de tricolori în Sala Sporturilor „Horia Demian”.

Generația 2006-2007 este considerată a fi cea mai promițătoare din baschetul românesc, iar liderul ei este Denis Bădălău, care în ultimii doi ani a jucat la Olimpia Milano.

La acest turneu, baschetbalistul născut în Giurgiu a fost cel mai bun marcator al echipei în duelurile cu Grecia și Kosovo, în al doilea meci reușind să înscrie coșul victoriei.

„Sunt foarte bucuros pentru evoluția noastră de la acest turneu. Au fost trei meciuri grele. Din punctul meu de vedere, în foarte puțin timp am reușit să arătăm faptul că suntem chiar o echipă, suntem o familie, suntem destul de uniți.

Avem un minus – faptul că nu vorbim foarte mult. Dar asta se reglează în timp. Până la urmă, am câștigat două meciuri, am pierdut un meci, urmează finala mare și jucăm să câștigăm, nu?”, povestește cu încredere și realism Denis.

Naționala U18 se pregătește pentru Campionatul European, divizia B, de la Skopje, Macedonia, acolo unde România își propune să lupte pentru calificarea în divizia A:

„Cu siguranță vreau să ieșim din grupe. Vreau să ne calificăm în sferturile de finală de pe primul loc. Nu am făcut calcule exacte despre cum vor fi sferturile de finală, dar vreau să ieșim din grupe și apoi să ne batem cot la cot cu toate echipele.

Până la urmă, avem cea mai frumoasă generație și de-asta suntem aici să ne luptăm cu toată lumea.”

Calitățile de lider ale lui Denis, calitatea sa individuală și modul în care se comportă pe teren au făcut ca acesta să ajungă pe radarul echipei naționale de seniori.

„Am vorbit un pic cu coach Mihai Silvășan (n.r. - antrenorul naționalei României). Când am auzit că aș putea să vin să mă antrenez cu seniorii echipei naționale a fost o bucurie maximă.

Prima ocazie s-a ivit în februarie, când au avut meciul cu Luxemburg, dar atunci au fost două turnee foarte importante și nu am putut să particip. Dar știu că în această vară se va face o pregătire cu echipa de seniori și, după ce se termină Europeanul U18, îmi va face mare plăcere să mă duc acolo și să fiu antrenat de Mihai Silvășan.

Din punctul meu de vedere, e un om excepțional și cred că și un antrenor foarte bun. O să vedem ce se întâmplă.”

În 2021, a avut de ales între campioana României și Italia

Denis Bădălău a început baschetul la vârsta de 5 ani, participând frecvent la meciurile de seniori ale lui CSS Giurgiu.

După șase ani, a plecat singur la București și a început să joace baschet la Laguna Sharks, având prestații tot mai solide în campionatul național.

În 2021, la vârsta de 15 ani, a primit două oferte: una de la U-BT Cluj-Napoca, formație care tocmai devenise campioana României, și cealaltă din Italia, de la Basket Todi.

A venit la Cluj și s-a antrenat timp de două săptămâni cu echipa de seniori, după care s-a dus în Italia pentru a vedea cum e acolo și, în cele din urmă, a ales cea de-a doua variantă.

Adaptarea nu a fost ușoară, fiindcă Denis nu vorbea atunci nici italiană, nici engleză, însă treptat s-a simțit din ce în ce mai bine și a câștigat campionatul în regiunea Umbria.

A urmat un try-out la Olimpia Milano, sub privirile lui Ettore Messina și Mario Fioretti, secundul său, iar în vara lui 2022 a făcut pasul spre cea mai titrată echipă din baschetul italian.

„La Todi Basket, locuiam într-un apartament cu doi sârbi și un ucrainean. Am învățat engleză folosind Google Translate.

Când am fost să dau probe la Olimpia parcă am ajuns într-o altă lume. Erau cu totul și cu totul alte condiții.

Când am ajuns în apartament, mă aștepta un ghiozdănel cu numele meu pe el și cu tot felul de echipamente. Am mers la antrenamente, am făcut individualizare, iar antrenorii au fost foarte plăcuți.”

După un an de adaptare, Denis a avut parte de un sezon excelent alături de Olimpia Milano: a devenit campion al Italiei la categoria U19, a câștigat Cupa Italiei și s-a calificat la Final 8-ul Euroligii de juniori.

„E un sentiment pe care nu pot să îl explic. Atunci când s-a fluierat la final și am câștigat titlul, a fost o senzație pe care probabil că nu o să o retrăiesc pentru că a fost primul meu campionat.

A fost tare greu să-l câștigăm, fiindcă că a fost un sezon foarte lung, cu foarte multe meciuri amicale, foarte multe turnee și foarte multe antrenamente.

Zile de pauză au fost foarte puține însă, până la urmă, toată munca noastră a fost răsplătită prin câștigarea campionatului, a cupei și a altor turnee.”

Sezon perfect alături de Olimpia Milano pentru Denis Bădălău

Jucătorul de 2 metri care evoluează pe pozițiile 3-4 a avut prestații solide la turneul final al Cupei Italiei, însă, o săptămână mai târziu, la unul din turneele Euroligii de juniori, și-a ridicat evoluțiile la un cu totul alt nivel.

Într-un duel cu Steaua Roșie Belgrad, baschetbalistul născut în 27 ianuarie 2006 a adunat 34 de puncte, 11 recuperări, 5 pase decisive și un indice al eficienței de +38.

Apoi, în ultimul meci al grupei, cel cu Maccabi Tel Aviv, Denis a contabilizat 19 puncte, 7 recuperări, 3 intercepții și 2 pase decisive, iar Olimpia Milano s-a calificat în finală.

Italienii au fost învinși în ultimul act de FC Barcelona, dar reprezentantul nostru a fost cel mai bun marcator al finalei: 25 de puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții și 2 capace și, drept urmare, a fost inclus în echipa ideală a turneului.

„Am căpătat foarte multă încredere după turneul respectiv. Când mai aveam meciuri cu prestații mai slabe, mă gândeam că e doar o zi proastă și că eu de fapt sunt jucătorul care a avut evoluțiile respective la Adidas Next Generation Tournament, în campionat sau în Cupa Italiei.

Nu se rezumă totul la un meci prost, la al doilea meci prost. Am învățat foarte mult în acest an cum să mă adaptez la diferite situații și am realizat că dacă nu merge treaba în atac, pot să fac diferența și în apărare sau de pe bancă.”

Două luni mai târziu, Olimpia Milano a devenit campioana națională a Italiei la categoria U19, câștigând cu 95 la 82 finala cu Derthona Basket.

Denis Bădălău a marcat 18 puncte și a fost inclus din nou în cvintetul ideal al turneului.

A urmat Final 8-ul Euroligii de juniori, unde lombarzii au dat de doi adversari foarte puternici: Real Madrid și Mega Basket Belgrad.

„M-am duelat cu cei mai buni jucători europeni și cred că asta a fost cea mai tare chestie. În astfel de confruntări trăiesc un sentiment de încredere și, mai ales, un sentiment de competitivitate.

Mie nu mi-este rușine să recunosc că adversarii sunt mai buni decât mine. Dar asta mă face să muncesc și mai mult pentru a-i ajunge pe băieții respectivi și pentru a mă asigura că se vorbește și de mine, nu doar de ei.”

Nikola Mirotic, luat ca exemplu de liderul naționalei U18

Tot în actuala stagiune, Denis a avut ocazia de a se antrena cu echipa de seniori a Olimpiei Milano, care a devenit campioana Italiei pentru a 31-a oară și care are în palmares trei trofee ale Euroligii, trei cupe Saporta și două cupe Korac.

În plus, italienii sunt antrenați de Ettore Messina, unul dintre cei mai buni antrenori europeni din istorie.

„Când am ajuns la primul antrenament al seniorilor eram un pic emoționat dar mai mult entuziasmat pentru faptul că am călcat pe același parchet cu Nikola Mirotic, Kyle Hines sau Devon Hall, niște jucători care au câștigat niște trofee importante și au avut niște cariere frumoase.

A fost un sentiment foarte plăcut pentru mine, fiindcă am simțit că munca mea a dat roade. Asta m-a făcut bucuros și mi-a dat un alt motiv pentru care să muncesc mai mult în fiecare zi și să îmi doresc să ajung la ei.

Nu vreau să fiu juniorul de la echipă, ci să fiu cel care dă tonul la echipă, chiar la echipa mare.”

Cu toate că nu a primit sfaturi de la Ettore Messina, Denis a avut o discuție despre ce înseamnă să fii junior la un club atât de important cu Nikola Mirotic, baschetbalist cu meciuri la formații precum Chicago Bulls, Real Madrid sau Barcelona.

„Am vorbit cu el la duș despre faptul că un junior trebuie să meargă la antrenamente cu cel puțin o oră înainte de seniori să își facă încălzirea, exercițiile, aruncările, poate chiar sală de forță. Ideea e că trebuie să arate tuturor și, mai ales, staff-ului că e acolo să muncească mai mult decât oricine și să își câștige minutele la antrenamente și, cu ajutorul lui Dumnezeu, în campionat.

L-am urmărit foarte mult pe Nikola Mirotic, m-am antrenat cu el și asta m-a ajutat foarte mult. Am aplicat multe din mișcările sale. Tot ce face el e natural. Se bazează foarte mult pe jocul de picioare și așa reușește să fenteze apărătorii. Chestia asta m-a ajutat foarte mult pentru că i-am folosit mișcările.”

Această disponibilitate de a munci mai mult și accentul pus pe pregătirea fizică este ceea ce face diferența între baschetul juvenil din Italia și cel din România.

Liderul naționalei a explicat că de la jumătatea lunii februarie până la finalul sezonului, el și colegii săi de la Olimpia Milano au avut în fiecare zi antrenamente cu mingea, antrenamente în sala de forță și pregătire fizică.

Draftul NBA – visul lui Denis Bădălău

Chiar dacă mulți dintre jucătorii europeni din generația sa au decis să își continue cariera în universitățile americane, care sunt extrem de atractive datorită banilor pe care îi oferă, Denis Bădălău a ales un alt drum.

Denis Bădălău, în timpul interviului Denis Bădălău, în timpul interviului
Denis Bădălău, în timpul interviului

În stagiunea următoare, va face pasul spre o echipă de seniori din Italia și va continua să joace și la categoria U19 pentru a fi considerat jucător autohton în Italia.

„Cei din colegii plătesc foarte mult și am luat un pic în calcul varianta asta. Însă m-am gândit dincolo de banii respectivi, fiindcă am văzut multe exemple de jucători care au evoluat pe bani mulți în Statele Unite și apoi s-au întors pe bani puțini.

Eu nu am nevoie de bani la 19-20 de ani, ci o să mă axez pe asta mai târziu, când voi fi la apogeul carierei mele.

În următorii ani mă voi axa pe experiența cu seniorii, pe fizicul meu și pe tehnica mea individuală. În momentul de față, agentul meu e în discuții cu ceva echipe însă nu o să dau nume fiindcă e devreme.”

În prezent, Denis este de părere că principalele calități ale jocului său sunt capacitatea de a recupera ofensiv, atitudinea pe care o are pe teren, aruncarea de trei puncte din mișcare și abilitatea de a se opri din dribling pentru a face stop-șut.

De asemenea, cel mai bun sfat pe care l-a primit și pe care încearcă să îl aplice este „Atunci când nu mai poți, mai poți un pic”.

„Recent mi-am setat un vis, un obiectiv. Îmi doresc să fiu următorul jucător român care ajunge în draftul NBA. Nu știu care sunt pașii care trebuie făcuți pentru a ajunge acolo, însă eu mi-aș dori să fiu atât de bun din punct de vedere baschetbalistic încât să ajung în draft venind din Europa.

Îmi propun ca următoarele două sezoane aici, în Italia, să fie foarte bune, cu minute în prima ligă, și sper să fiu atât de bun încât să plec în draft din Europa.”

„Oferta finală” de pace a lui Trump, dezvăluită: Ucraina, presată să accepte ocupația rusă / Lista de concesii acordate Moscovei / Ce primește Kievul
„Oferta finală” de pace a lui Trump, dezvăluită: Ucraina, presată să accepte ocupația rusă / Lista de concesii acordate Moscovei / Ce primește Kievul
„Oferta finală” de pace a lui Trump, dezvăluită: Ucraina, presată să accepte ocupația rusă / Lista de concesii acordate Moscovei / Ce primește Kievul
Știrile zilei din sport
Șocantul caz Baeten!  Belgianul a refuzat bani mai mulți, dar și să joace,  și a ales să stea pe bară.   Suma imensă  cu care s-ar fi ales în 5 luni
Superliga
12:58
Șocantul caz Baeten! Belgianul a refuzat bani mai mulți, dar și să joace, și a ales să stea pe bară. Suma imensă cu care s-ar fi ales în 5 luni
Citește mai mult
Șocantul caz Baeten! Belgianul a refuzat bani mai mulți, dar și să joace,  și a ales să stea pe bară. Suma imensă cu care s-ar fi ales în 5 luni
Vești rele pentru Drăgușin  Ce se întâmplă cu antrenorul care l-a adus la Tottenham și cu stoperii londonezilor.   Al 5-lea pe listă?
Stranieri
12:06
Vești rele pentru Drăgușin Ce se întâmplă cu antrenorul care l-a adus la Tottenham și cu stoperii londonezilor. Al 5-lea pe listă?
Citește mai mult
Vești rele pentru Drăgușin Ce se întâmplă cu antrenorul care l-a adus la Tottenham și cu stoperii londonezilor. Al 5-lea pe listă?
„De neînțeles!”  Reghecampf    încă nu-și poate explica  de ce a fost dat afară: „Mandatul meu a fost de succes!” » Noi dezvăluiri
Campionate
11:54
„De neînțeles!” Reghecampf încă nu-și poate explica de ce a fost dat afară: „Mandatul meu a fost de succes!” » Noi dezvăluiri
Citește mai mult
„De neînțeles!” Reghecampf  încă nu-și poate explica de ce a fost dat afară: „Mandatul meu a fost de succes!” » Noi dezvăluiri
Blestemul promovării  O echipă avansează de fiecare dată când   moare un Papă . S-a întâmplat de șase ori până acum, inclusiv cu Francisc!
Campionate
11:32
Blestemul promovării O echipă avansează de fiecare dată când moare un Papă. S-a întâmplat de șase ori până acum, inclusiv cu Francisc!
Citește mai mult
Blestemul promovării O echipă avansează de fiecare dată când moare un Papă . S-a întâmplat de șase ori până acum, inclusiv cu Francisc!
Știri ultima oră
11:18
Hermannstadt - Rapid 2-1 Sibienii se califică în finala Cupei României după un gol în minutul 90+4
Hermannstadt - Rapid 2-1 Sibienii se califică în finala Cupei României după un gol în minutul 90+4
21:22
Pariul lui Măldărășanu Cine este Tiago Goncalves, fundașul-golgheter din fotbalul românesc
Pariul lui Măldărășanu Cine este Tiago Goncalves, fundașul-golgheter din fotbalul românesc
20:52
Rapid, fără șut pe poartă Giuleștenii, fără reacțieîn prima repriză cu Hermannstadt, din semifinalele Cupei României
Rapid, fără șut pe poartă Giuleștenii, fără reacție în prima repriză cu Hermannstadt, din semifinalele Cupei României
21:02
Tragedie în Africa de Sud Un fotbalist de doar 22 de ani a murit după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul încălzirii
Tragedie în Africa de Sud Un fotbalist de doar 22 de ani a murit după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul încălzirii
Mai multe știri de ultimă oră

Opinii

Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David
Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere
Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare
Ce înseamnă că Istvan Kovacs  dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?
Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta
Fraierul Șucu sau fraieri  suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?
Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul
Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff
Drumul  corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc
Mainoo, Maguire, Cherki

Cristian Geambașu: Mainoo, Maguire, Cherki

Cristian Geambașu: Mainoo, Maguire, Cherki
Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €

Dan Udrea: Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €

Dan Udrea: Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €
Gigi, centru atacant

Radu Naum: Gigi, centru atacant

Radu Naum: Gigi, centru atacant
Romantism: Dinamo - Sampdoria

Remus Răureanu: Romantism: Dinamo - Sampdoria

Remus Răureanu: Romantism: Dinamo <span>-</span> Sampdoria
Apoliticii

Cristian Geambașu: Apoliticii

Cristian Geambașu: Apoliticii
Becali fără televiziuni nu exista

Cătălin Tolontan: Becali fără televiziuni nu exista

Cătălin Tolontan: Becali fără televiziuni nu exista
Vargas Llosa dincolo de mode

Cristian Geambașu: Vargas Llosa dincolo de mode

Cristian Geambașu: Vargas Llosa dincolo de mode
Arena Națională, sport sau muzică?

Dan Udrea: Arena Națională, sport sau muzică?

Dan Udrea: Arena Națională, sport sau muzică?
Dinamo ar trebui să i-l vândă pe Politic lui Becali

Remus Răureanu: Dinamo ar trebui să i-l vândă pe Politic lui Becali

Remus Răureanu: Dinamo ar trebui să <span>i-l</span> vândă pe Politic lui Becali
Mai zi-le ceva lui Sivis și lui Perica!

Cristian Geambașu: Mai zi-le ceva lui Sivis și lui Perica!

Cristian Geambașu: Mai <span>zi-le</span> ceva lui Sivis și lui Perica!
Legați-vă centurile!

Radu Naum: Legați-vă centurile!

Radu Naum: <span>Legați-vă</span> centurile!
Top stiri din sport
„Nu merită ura pe care o primește”  Jack Draper sare în   apărarea lui Jannik Sinner:  „Lumea trebuie să știe că e un om bun”
Tenis
12:46
„Nu merită ura pe care o primește” Jack Draper sare în apărarea lui Jannik Sinner:„Lumea trebuie să știe că e un om bun”
Citește mai mult
„Nu merită ura pe care o primește” Jack Draper sare în apărarea lui Jannik Sinner: „Lumea trebuie să știe că e un om bun”
Lucescu rămâne sau pleacă?  Ce va face Răzvan la PAOK după ultimele trei meciuri ale sezonului »   Ce vrea patronul Savvidis
Campionate
09:00
Lucescu rămâne sau pleacă? Ce va face Răzvan la PAOK după ultimele trei meciuri ale sezonului » Ce vrea patronul Savvidis
Citește mai mult
Lucescu rămâne sau pleacă? Ce va face Răzvan la PAOK după ultimele trei meciuri ale sezonului » Ce vrea patronul Savvidis
„Este o onoare!”    Cosmin Olăroiu,  prima reacție după ce a devenit selecționer: „E o responsabilitate foarte mare. Nu va fi ușor”
Campionate
09:31
„Este o onoare!” Cosmin Olăroiu, prima reacție după ce a devenit selecționer: „E o responsabilitate foarte mare. Nu va fi ușor”
Citește mai mult
„Este o onoare!” Cosmin Olăroiu, prima reacție după ce a devenit selecționer: „E o responsabilitate foarte mare. Nu va fi ușor”
„Nimeni nu e de nevândut”  Andrei Nicolescu, dezvăluiri despre viitorul lui Dinamo:   „Am făcut deja un transfer”  » Ce se întâmplă cu Selmani și Sivis
Superliga
10:35
„Nimeni nu e de nevândut” Andrei Nicolescu, dezvăluiri despre viitorul lui Dinamo: „Am făcut deja un transfer”» Ce se întâmplă cu Selmani și Sivis
Citește mai mult
„Nimeni nu e de nevândut” Andrei Nicolescu, dezvăluiri despre viitorul lui Dinamo: „Am făcut deja un transfer” » Ce se întâmplă cu Selmani și Sivis
Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:&nbsp; c&acirc;nd se joacă derby-urile și cine merge &icirc;n Europa
Sondaj
23.04

Cine ia titlul? Totul despre lupta pentru Superliga: când se joacă derby-urile și cine merge în Europa

Cine câștigă titlul?

FCSB %
CFR Cluj %
U Craiova %
U Cluj %
Dinamo %
Rapid %
Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:&nbsp; c&acirc;nd se joacă derby-urile și cine merge &icirc;n Europa