Calificare incendiară  Anglia e din nou în  finala Euro : Watkins, eroul din minutul 90+1! Duel cu Spania pentru trofeu
Anglia, la Euro 2024 / Foto: Imago

Calificare incendiară Anglia e din nou în finala Euro: Watkins, eroul din minutul 90+1! Duel cu Spania pentru trofeu

  • OLANDA - ANGLIA 1-2. Albionul a întors scorul, Kane a egalat din penalty (18) și Watkins a înscris golul decisiv (90+1), după ce Xavi Simons a marcat primul în minutul 7. 
  • Spania - Anglia este finala de duminică a Euro 2024. Meciul va fi transmis în direct pe Pro TV, dar și în format liveTEXT pe GOLAZO.ro.
  • În prima semifinală, Spania a trecut de Franța, scor 2-1, la Munchen.

Se vede limpede, sunt mai mulți olandezi pe Westfalenstadion. Presa batavă anunțase 75.000 de fani din Țările de Jos la Dortmund. 

Nu toți au putut intra în arenă, dar faimoasa peluză a Borussiei, „Zidul Galben”, a fost ocupată de „Legiunea Portocaliei”, spectaculoasa galerie a echipei lui Ronald Koeman.

Nici englezii nu au cedat. Și-au încurajat favoriții la fiecare acțiune. Voiau să-i vadă iar în finala Euro, ar fi fost a doua oară la rând. 

Selecționerii criticați, atât de aproape de finală

Doi selecționeri criticați în această semifinală. Și Koeman, și Gareth Southgate. 

Jocul creat de ei nu a fost atât de eficient cum ar fi vrut antrenorii, totuși, i-a dus aici, atât de aproape de ultimul act. 

Rezultatele n-au fost rele, chiar dacă britanicii câștigaseră până acum un singur meci din cinci în 90 de minute. Adversarii de la Dortmund, trei din cinci, inclusiv 3-0 în fața României.

Koeman cucerise trofeul ca jucător. Insularii, niciun triumf

Cine va propulsa formația în finală? Southgate o pierduse la penaltyuri pe  precedenta, în 2021, Koeman jucase ultima finală a Olandei, în 1988. Cucerise trofeul atunci, cu Van Basten-Gullit-Rijkaard pe teren. Insularii, niciun triumf în Europa. 

Southgate a făcut o singură modificare în primul „11” după victoria din „sferturi”, 1-1, 5-3 la penaltyuri cu Elveția. Guehi în linia defensivă în locul lui Konsa într-un sistem 3-4-2-1. 

Koeman, tot o schimbare: Malen la Bergwijn, aripă dreaptă în 4-2-3-1.

Șutul teleghidat al lui Simons de 1-0. Penalty pentru 1-1

Pe teren, Anglia a părut că e mereu în control, dar a deschis scorul Olanda. Xavi Simons a recuperat la 30 de metri de poarta rivalilor și a șutat decisiv, prin spatele lui Walker. Mingea s-a dus teleghidată sub bară, la colțul lung. Pickford doar a atins-o, nu a putut mai mult. Era 1-0 după numai șapte minute. 

Primul șut al jocului, primul balon pe poartă și primul gol. 

116 km/h
a avut mingea șutată de Xavi Simons de la 21 de metri la 1-0 pentru Olanda

Anglia a revenit de la 0-1 în ultimele două partide. Va mai putea repeta acel scenariu? 

În minutul 14, reacția Albionului. Kane a tras peste poartă din careu, însă VAR-ul german Bastian Dankert și-a avertizat compatriotul. „Centralul” Felix Zwayer a revăzut faza și era penalty clar, Dumfries îl lovise pe Kane după șut. 

Căpitanul a transformat cu siguranță lovitura de pedeapsă. Kane, 1-1 (18). 

Imediat, încă o ocazie mare a britanicilor. Dar Dumfries, cel care provocase acel 11 metri, a salvat de pe linie mingea lui Foden. 

1-1
a fost raportul barelor în prima repriză: olandezul Dumfries (30) și englezul Foden (32)

Englezii, 59% posesie în prima repriză. După pauză, 62%

Veste rea pentru Koeman. După 35 de minute, Depay s-a plâns de dureri pe partea posterioară a coapsei drepte. Imposibil să continue cu leziune musculară. 

A intrat Veerman, jucătorul schimbat de selecționerul batav în același minut pentru că dezamăgise la 2-3 cu Austria, în grupe. Despre el, jurnaliștii din Țara Lalelelor scriau că nu va mai juca la națională cât timp va fi Koeman selecționer. Selecționerul l-a iertat. 

Până la pauză, englezii au avut 59% posesie. La jumătatea reprizei secunde, mai mult, 62%. Dar adversarii erau mai periculoși, mai ales la fazele fixe. „Pivotul” Weghorst, 1,97 m, intrat la reluare în locul lui Malen, provoca panică. Schimbarea lui Southgate, Trippier cu Shaw, era fără efect. 

Inspirație! Watkins l-a schimbat pe golgheterul Kane și a fost decisiv

În minutul 80, Saka a înscris, gol anulat, pentru că Walker era în ofsaid înaintea centrării. 

Imediat, selecționerul insular a renunțat la vedetele Kane și Foden pentru Watkins și Palmer. A vrut prospețime în ofensivă. 

Și ce inspirat a fost Southgate când l-a înlocuit pe Kane, golgheterul all-time al Angliei! 

Pentru că Watkins a fost decisiv. În minutul 90+1, atacantul lui Aston Villa a șutat printre picioarele lui De Vrij, la colțul lung, chiar lângă bară. Verbruggen, învins a doua oară. 

Anglia a înscris când toată lumea aștepta prelungirile. 2-1. A doua finală consecutivă a Albionului la Euro. 

După înfrângerea suferită la penaltyuri în fața Italiei, în 2021, chiar pe Wembley, Southgate vrea revanșa. Dar Spania e cea mai bună echipă a acestui turneu. Va fi foarte greu pentru britanici duminică. 

Olanda - Anglia 1-2

Min. 90+5, fluier final! Anglia se califică în a doua finală consecutivă și va întâlni, duminică, de la ora 22.00, reprezentativa Spaniei!

Min. 90+3, dublă schimbare și la olandezi. Simons și Dumfries sunt înlocuiți de Zirkzee și Brobbey

Min. 90+3, schimbări la Anglia, ies Saka și Mainoo, intră Gallagher și Konsa

Min. 90+1 Simons este avertizat pentru proteste

Min. 90+1 GOOOLLL, 1-2, Anglia! Watkins, intrat de 10 minute în locul lui Kane, șutează de la 10 metri lateral stânga din întoarcere de lângă De Vrij, la colțul lung

Min. 87, Van Dijk este avertizat pentru proteste.

Min. 86, Saka este avertizat pentru un fault din spate asupra lui Gakpo.

Min. 80, dublă schimbare la englezi. Ies Kane și Foden, intră Palmer și Watkins.

Min. 79, Saka înscrie, dar Kyle Walker, care a centrat se afla în ofsaid în momentul în care a primit pasa.

Min. 78, ocazie Olanda! Simons șutează din voleu de la marginea careului pe centrul porții, dar Pickford reține fără probleme.

Min. 68, ocazie Olanda! Pickford boxează în corner un șut venit de pe partea stângă de la Gakpo.

Min. 65, ocazie Olanda! Van Dijk reia de la 8 metri o centrare venită de pe partea dreaptă, dar Pickford este la post și respinge în corner.

Min. 46, a început cea de-a doua repriză.

Schimbări la pauză în cele două echipe: Luke Shaw îi ia locul lui Kieran Trippier (Anglia). De asemenea, la olandezi, Wout Weghorst a intrat în locul lui Donyell Malen.

Harry Kane îl egalează pe Alan Shearer în topul marcatorilor Angliei la turneele finale. Ambii atacanți ai Angliei au câte șapte reușite acum.

Min. 45+3, pauză la Dortmund! După o primă repriză jucată într-un ritm alert, cu ocazii de ambele părți, cele două echipe intră la egalitate la cabine!

Min. 39, ocazie Anglia! Foden șutează la colțul lung de la 22 de metri, dar Verbruggen reține.

Min. 35, schimbare Olanda! Memphis Depay, accidentat, este înlocuit de Joey Veerman.

Min. 32, bară Anglia! Foden șutează cu stângul de la 25 de metri lateral dreapta, iar mingea „mușcă” bara din dreapta lui Verbruggen și iese în aut de poartă!

Min.30, bară Olanda! Dumfries se înalță de lângă Bellingham la o lovitură de colț, lovește mingea cu capul, iar aceasta se duce în transversala lui Pickford, care era bătut!

Min.18, GOOOLLL, 1-1, Anglia! Harry Kane transformă cu un șut puternic în dreapta lui Verbruggen și readuce egalitatea la Dortmund.

Min. 23, Mainoo trimite o pasă superbă spre Foden, care îi driblează pe Ake, Van Dyk și portarul Verbruggen, și trage pe colțul scurt. Mingea se duce spre poarta goală, însă Dumfries, eroul negativ din minutul 16, oprește balonul fix pe linia de porții.

Englezii cer gol, însă arbitrul Zwayer face semn că mingea nu a trecut linia porții. Reluările dovedesc că mingea a fost oprită regulamentar de Dumfries.

Min. 17, Felix Zwayer este chemat din camera VAR pentru a revedea faza din careul Olandei și dictează lovitură de pedeapsă pentru Anglia. De asemenea, Dumfries este avertizat cu cartonaș galben pentru intervenția asupra lui Kane.

Min. 16, penalti Anglia! Saka ia o acțiune pe cont propriu, driblează mai mulți jucători olandezi, trage spre poartă de la marginea careului, însă este blocat. Mingea ajunge la Kane, care trage spre poartă, însă Dumfries pune talpa, când atacantul lui Bayern Munchen a șutat.

Min. 13: Prima ocazie pentru Anglia. Harry Kane prinde un șut puternic pe jos de la aproximativ 22 de metri, însă Verbruggen resoubge în lateral.

116 KM/H
a avut șutul lui Simons la prima reușită a partidei

Min. 7 GOOOLLL, 1-0, Olanda! Rice pierde o minge la 45 de metri de poartă, presat fiind de Simons, care o recuperează, avansează spre poartă și înscrie cu un șut superb de la 21 de metri la colțul lung, fără nicio șansă pentru Pickford!

Min. 1: A început partida

Olanda - Anglia. Echipele de start:

  • Olanda: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Reijnders - Malen, Simons, Gakpo - Depay.
  • Selecționer: Ronald Koeman
  • Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka, Rice, Mainoo, Trippier - Foden, Bellingham - Kane.
  • Selecționer: Gareth Southgate.

Arbitru: Felix Zwayer (Germania)
Stadion: „Signal Iduna Park”
Capacitate: 62.000

Olanda - Anglia, live, ora 22:00

Oricare dintre cele două naționale se va califica, va bifa cea de-a doua finală de Euro din istoria lor.

Olanda a câștigat finala Euro 1988, în timp ce Anglia a pierdut finala ediției trecute, Euro 2020 (desfășurată în 2021).

Ambii selecționeri, Ronald Koeman și Gareth Southgate, au toți jucătorii valizi pentru confruntarea directă.

Luke Shaw continuă să rămână e banca de rezerve a Angliei, chiar dacă pare refăcut după accidentarea gravă suferită.

Harry Kane a fost scos înaintea penalty-urilor contra Elveției, din cauza unor crame, însă se simte foarte bine și va juca contra Olandei.

Steven Bergwijn a lipsit în „sferturi” după o accidentare în „optimile” contra României, însă va lua loc pe banca de rezerve, cel mai probabil.

  • Ronald Koeman a anunțat că va rămâne pe banca naționalei Olandei până în vara lui 2026.

Parcursul celor două naționale până în semifinale

Olanda

  • Olanda - Polonia 2-1 (Gakpo 29, Weghorst 83/ Buksa 16)
  • Olanda - Franța 0-0
  • Olanda - Austria 2-3 (Gakpo 47, Depay 75/ Malen 6 aut, Schmid 59, Sabitzer 80)
  • Optimi: Olanda - România 3-0 (Gakpo 20, Malen 83, 90+3)
  • Sferturi: Olanda - Turcia 2-1 (de Vrij 70, Muldur 76 aut./ Akaydin 35)

Anglia

  • Anglia - Serbia 1-0 (Bellingham 13)
  • Anglia - Danemarca 1-1 (Kane 18/ Hjulmand 34)
  • Anglia - Slovenia 0-0
  • Optimi: Anglia - Slovacia 2-1 d.prel. (Bellingham 90+5, Kane 91/ Schranz 25)
  • Sferturi: Anglia - Elveția 1-1 și 5-3 d.pen. (Saka 80/ Embolo 75)

Ultima confruntare, în 2019

Duelul dintre Olanda și Anglia va fi cel de-al treilea din istoria Campionatelor Europene.

La Euro 1988, Olanda a învins-o pe Anglia cu 3-1 (van Basten 44, 71, 75 / Robson 53) în grupe.

Revanșa a venit la Euro 1996, când Anglia a spulberat-o pe Olanda, scor 4-1 (Shearer 23 pen, 57, Sheringham 51, 62 / Kluivert 78), tot în grupe.

Ultima confruntare directă dintre Olanda și Anglia a avut loc în 2019, în semifinala Ligii Națiunilor, unde Olanda s-a impus cu scorul de 1-1, 3-1, după prelungiri.

Porți închise la Derby de România?  Gest inconștient: un scaun a zburat  pe lângă capul  „tușierului” la Dinamo - Botoșani
Liga 1
00:10
Porți închise la Derby de România? Gest inconștient: un scaun a zburat pe lângă capul „tușierului” la Dinamo - Botoșani
Citește mai mult
Porți închise la Derby de România?  Gest inconștient: un scaun a zburat pe lângă capul „tușierului” la Dinamo - Botoșani
Golubovic, ce gafă   VIDEO . Faza care a decis  Dinamo - Botoșani : eroarea portarului + golul fără emoții marcat de Florescu
Liga 1
27.09
Golubovic, ce gafă VIDEO. Faza care a decis Dinamo - Botoșani: eroarea portarului + golul fără emoții marcat de Florescu
Citește mai mult
Golubovic, ce gafă   VIDEO . Faza care a decis Dinamo - Botoșani : eroarea portarului + golul fără emoții marcat de Florescu
Opruț, „așteptat” de Vădana  Fundașul lui Dinamo susține că arbitrul l-a eliminat pentru  a se răzbuna : „Sunt ferm convins”
Liga 1
09:05
Opruț, „așteptat” de Vădana Fundașul lui Dinamo susține că arbitrul l-a eliminat pentru a se răzbuna: „Sunt ferm convins”
Citește mai mult
Opruț, „așteptat” de Vădana  Fundașul lui Dinamo susține că arbitrul l-a eliminat pentru a se răzbuna : „Sunt ferm convins”
MM, iritat de patron   Gestul care îl enervează: „Așa  retrogradează FCSB !”
Liga 1
09:38
MM, iritat de patron Gestul care îl enervează: „Așa retrogradează FCSB!”
Citește mai mult
MM, iritat de patron   Gestul care îl enervează: „Așa retrogradează FCSB !”
VIDEO Cum au fost primiți jucătorii lui Dinamo de galerie, după  finalul de coșmar  cu Botoșani
Liga 1
00:20
VIDEOCum au fost primiți jucătorii lui Dinamo de galerie, după finalul de coșmar cu Botoșani
Citește mai mult
VIDEO Cum au fost primiți jucătorii lui Dinamo de galerie, după  finalul de coșmar cu Botoșani
„Viața mea îi aparține!”  Fotbalistul bolnav de cancer, căruia Mircea Lucescu i-a marcat viața și cariera
Special
27.09
„Viața mea îi aparține!” Fotbalistul bolnav de cancer, căruia Mircea Lucescu i-a marcat viața și cariera
Citește mai mult
„Viața mea îi aparține!”  Fotbalistul bolnav de cancer, căruia Mircea Lucescu i-a marcat viața și cariera
Curaj și precizie  Cine este  Mihnea Rădulescu , noua senzație a Ligii 1, la doar 19 ani » Ochit deja de FCSB și Dinamo: „E remarcabil!”
Liga 1
27.09
Curaj și precizie Cine este Mihnea Rădulescu, noua senzație a Ligii 1, la doar 19 ani » Ochit deja de FCSB și Dinamo: „E remarcabil!”
Citește mai mult
Curaj și precizie Cine este Mihnea Rădulescu , noua senzație a Ligii 1, la doar 19 ani » Ochit deja de FCSB și Dinamo: „E remarcabil!”
Mesajul lui Drăgușin  Prima reacție după ce a fost  eliminat în minutul 7  în Europa League: „Veșnic recunoscător”
Europa League
27.09
Mesajul lui Drăgușin Prima reacție după ce a fost eliminat în minutul 7 în Europa League: „Veșnic recunoscător”
Citește mai mult
Mesajul lui Drăgușin  Prima reacție după ce a fost eliminat în minutul 7 în Europa League: „Veșnic recunoscător”