Borussia armată Dortmund,  acord controversat  de sponsorizare înaintea finalei Ligii
Bannerul cu care s-au pozat jucătorii de la Dortmund și Dinamo Kiev la amicalul din aprilie 2022 Foto: Imago

Borussia armatăDortmund, acord controversat de sponsorizare înaintea finalei Ligii

  • Borussia Dortmund a semnat în săptămâna ce a precedat ultimul act de Champions un contract cu o companie din industria de apărare. 
  • Adversara lui Real Madrid în finala Ligii va fi sponsorizată timp de trei ani de Rheinmetall, al 5-lea producător de arme din lume.

Gary Lineker a surprins cu un mesaj postat pe Twitter vineri, cu numai o zi înaintea finalei Ligii Campionilor. 

Și Lineker, fan Barcelona, a protestat: „Țin cu Real”

„Pentru prima oară, țin cu Real Madrid”, a comentat fostul mare atacant englez pe Twitter, rețea de socializare unde e urmărit de 8,9 milioane de followers. 

Se știe că Lineker, 63 de ani, vârful Barcelonei între 1986 și 1989, pătimaș susținător al echipei blaugrana, nu e fanul Madridului. De ce a postat aceste cuvinte, ce l-a făcut să devină suporterul neașteptat al Realului?

Britanicul, actualul analist-star la BBC Sport, a „legat” de mesajul său și tweetul The Athletic cu o veste importantă legată de Borussia Dortmund. Ultimul contract de sponsorizare parafat de BVB, unul extrem de controversat. 

Noul partener al Borussiei a fost fondat în urmă cu 135 de ani

În această săptămână, una dintre cele mai importante ale istoriei clubului, săptămâna unui meci așteptat de galben-negri de 11 ani, liderii din Dortmund au semnat un acord pe trei ani cu Rheinmetall, un producător de armament, al 5-lea din lume, care fabrică mașini blindate de război, componente pentru toate tipurile de arme, de la cele ușoare la cele de artilerie grea. 

Era o premieră în Bundesliga, ca o echipă de fotbal să fie ajutată financiar de o firmă din industria de apărare. 

O companie fondată în 1889, în urmă cu 135 de ani, cu sediul la Dusseldorf, capitala regiunii Renania de Nord-Westfalia. La doar 76 de kilometri de Dortmund, oraș aflat tot în Nordrhein-Westfalen. 

8 milioane de euro
ar primi Borussia Dortmund anual de la Rheinmetall, potrivit Deutsche Welle. În schimb, cotidienele Handelsblatt și Suddeutsche Zeitung susțin că suma e mult mai mică, un milion de euro pe sezon

Mircea Lucescu, antrenor în amicalul de la Dortmund: „Stop războiului”

Pe 26 aprilie 2022, la numai două luni de la începutul războiului din Ucraina, Borussia juca pe „Signal Iduna Park” un meci amical, demonstrativ, în fața lui Dinamo Kiev (2-3). Tocmai pentru a-i sprijini pe ucraineni, a căror țară fusese invadată de Rusia pe 22 februarie. 

alt-text alt-text
Mircea Lucescu, în fața băncii de rezerve pe arena Borussiei Dortmund Foto: Imago

Mircea Lucescu nu a uitat acea partidă. Era antrenorul kievenilor și el îi adusese la Dortmund direct de la București, unde jucătorii lui se adăpostiseră. Tehnicianul i-a ajutat să-și găsească locuințe în București, după ce fugiseră de atacurile cu rachete. 

Înainte de startul partidei, toți jucătorii, și ai Borussiei, și ai lui Dinamo, s-au strâns la mijlocul terenului și s-au pozat în spatele unui banner pe care scria cu negru pe galben „STOP WAR”. Stop războiului!

Rheinmetall a sprijinit militar Rusia în 2022

Ulterior, jurnaliștii de investigație nemți de la Business Insider au descoperit că, în 2022, Rheinmetall nu a oprit activitatea din Rusia, schimbând doar numele filialei sale, care furniza unități de lansare aeriană ce dau putere avioanelor să pornească motoarele. 

În același timp, livra armatei ruse piese de schimb pentru camioane printr-o altă firmă parteneră, MS Motorservice. 

Între februarie și octombrie 2022, au fost peste două mii de transporturi între Rheinmetall și Rusia prin MS Motorservice, a aflat Business Insider. 

Acum susține Ucraina cu armament

Potrivit presei germane, mai ales Die Welt și Der Spiegel, după ce cancelarul Olaf Scholz a oficializat crearea unui fond special pentru modernizarea propriei armate, Rheinmetall a profitat cel mai mult de cele 100 de miliarde pregătite de guvern. 

Inclusiv ajutând în război Ucraina, de această dată. Pe 18 octombrie 2023, a apărut societatea Rheinmetall - Ukrainian Defence Industry, pentru repararea și întreținerea echipamentelor militare furnizate Ucrainei. Iar Rheinmetall a oferit țării în război și diferite tipuri de armament. 

„Armele germane, banii germani ucid peste tot în lume”

La prezentarea pactului Borussia - Rheinmetall, directorul general BVB a declarat: 

Securitatea și apărarea sunt baza democrației noastre. De aceea, credem că am luat decizia corectă pentru a proteja aceste valori. Mai ales azi, când trebuie să apărăm în fiecare zi libertatea în Europa Hans-Joachim Watzke

Armin Papperger, CEO Rheinmetall, a completat: „Borussia și Rheinmetall sunt doi parteneri ale căror ambiții, viziuni și trecut se îmbină foarte bine”.

Numai că nu o dată oamenii au ieșit în stradă în Germania, protestând împotriva acestei companii. Mesajul lor: „Deutsche Waffen, deutsche Geld morden mit in aller Welt”. Tradus, „armele germane, banii germani ucid peste tot în lume”. 

Ironii pe social media. Tancul BVB: „Noi nu marcăm doar goluri”

Pe site-urile de socializare, au apărut o mulțime de ironii după dezvăluirea acestui contract. 

De exemplu, a fost trucat mesajul apărut pe tricoul lui Mats Hummels, fundașul BVB. Noile cuvinte: „Bomb Russia Dortmund”. 

În altul, poarta e apărată de un tanc. Sau jucătorii Borussiei celebrează câștigarea Ligii Campionilor pe tancuri. Sau mingea e adusă arbitrului la startul meciului într-un tanc de jucărie cu telecomandă. 

alt-text alt-text
Gluma Die Partei: „Noi nu marcăm doar goluri”

Inclusiv membrii partidului politic german Die Partei, fondat în 2004 de editorii revistei de satiră Titanic, au participat la protestul ironic. Au vopsit un tanc în galben-negru, l-au pus pe teren, iar mesajul era: „Noi nu marcăm doar goluri”. Verbul „schiessen” înseamnă și a trage, nu doar a marca.

Program Superliga 2024 - 2025  Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1
Liga 1
01.07
Program Superliga 2024 - 2025Când se joacă derby-urile, cum arată țintarul complet al Ligii 1
Citește mai mult
Program Superliga 2024 - 2025 Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1
SCHIMBARE  FCSB a prezentat  noile echipamente  de joc pentru sezonul 2024-2025
Liga 1
01.07
SCHIMBARE FCSB a prezentat noile echipamente de joc pentru sezonul 2024-2025
Citește mai mult
SCHIMBARE  FCSB a prezentat noile echipamente de joc pentru sezonul 2024-2025
„Nu Spalletti e de vină!”  Mircea Lucescu , dur după eșecul Italiei la EURO: „Barella lider? Cu tot respectul...”
EURO 2024
01.07
„Nu Spalletti e de vină!”Mircea Lucescu, dur după eșecul Italiei la EURO: „Barella lider? Cu tot respectul...”
Citește mai mult
„Nu Spalletti e de vină!” Mircea Lucescu , dur după eșecul Italiei la EURO: „Barella lider? Cu tot respectul...”
MergE pe România Încă o legendă îi vede pe „tricolori” în  sferturi  la Euro: „Cea mai mare surpriză”
Nationala
30.06
MergE pe RomâniaÎncă o legendă îi vede pe „tricolori” în sferturi la Euro: „Cea mai mare surpriză”
Citește mai mult
MergE pe România Încă o legendă îi vede pe „tricolori” în sferturi la Euro: „Cea mai mare surpriză”