Revanșa Gareth Southgate, atât de criticat în Anglia, e  selecționerul recordurilor
Gareth Southgate, 53 de ani, selecționerul Angliei din septembrie 2016 Foto: Imago

RevanșaGareth Southgate, atât de criticat în Anglia, e selecționerul recordurilor

  • SPANIA - ANGLIA. Gareth Southgate e cel care poate oferi Albionului primul trofeu european. Duminică, la Berlin.
  • Antrenorul în vârstă de 53 de ani, numit în septembrie 2016 selecționer, e primul care califică Anglia în două finale la un turneu major și singurul neînvins în 13 meciuri consecutive la Euro în timpul regulamentar de joc. 
  • Southgate a fost mereu mustrat de fanii și jurnaliștii britanici. „După tot ce a făcut pentru Anglia, nu înțeleg de ce e atât de criticat. Jucătorii îl iubesc”, i-a luat apărarea fundașul stânga Luke Shaw.

Gareth Southgate a calificat Anglia în finala Euro. Și nu o dată, ci de două ori. A fost selecționer la două turnee continentale și a atins mereu ultimul act. 

În 2021, a pierdut în fața Italiei, 1-1, 2-3 la penaltyuri pe Wembley. Duminică, îl așteaptă o altă națională latină: Spania, la Berlin. 

Mereu la limită: și cu Slovacia, și cu Elveția, și cu Olanda

La această competiție, ascensiunea sa a fost la limită, în ultima clipă, la fiecare meci eliminatoriu. Și a fost permanent condus de adversar:

  • „Optimi”: 2-1 cu Slovacia după prelungiri. 0-1 din minutul 25, Bellingham a egalat când nimeni nu se mai aștepta (90+5) și Kane a înscris golul decisiv în extra time. 
  • „Sferturi”: 1-1, 5-3 la penaltyuri cu Elveția. 0-1 cu un sfert de oră înainte de final, apoi Saka a marcat pentru 1-1, englezii trecând mai departe la loviturile de departajare. Le-au transformat pe toate. 
  • Semifinale: 2-1 cu Olanda. 0-1 din minutul 7, Kane a egalat din penalty, iar Watkins a întors scorul în 90+1. 

Mai mult. Are doar două succese din șase posibile în timpul regulamentar la Euro 2024: 1-0 cu Serbia în grupă și 2-1 cu Olanda în semifinale. 

101 meciuri
are Gareth Southgate ca selecționer al naționalei Angliei (61 de victorii, 24 de egaluri, 16 eșecuri), depășit doar de Alf Ramsey (110 partide) și Walter Winterbottom (120)

A riscat și a învins cu Palmer și Watkins

Miercuri seară, Southgate a făcut o dublă mutare îndrăzneață. I-a înlocuit pe Kane și pe Foden. Niciunul nu voia să iasă, amândoi s-au supărat. 

Puțini antrenori ar fi renunțat la golgheterul all-time al naționalei și la cel mai tehnic jucător în minutul 81. Dar el e riscat și ce inspirație!

Palmer, care l-a schimbat pe Foden, a oferit assistul. Watkins, golul, după o execuție dificilă, neașteptată, un șut din întoarcere printre picioarele lui De Vrij, la colțul lung, chiar lângă bară.

De la patru meciuri la peste 100. Și două recorduri

Southgate a apărut peste noapte pe banca naționalei mari. Era selecționerul U21 când Sam Allardyce a demisionat și a fost numit el, pe 27 septembrie 2016. 

Ar fi trebuit să fie „interimar”, urma să aibă doar patru meciuri. Nu a impresionat, însă nici nu a pierdut, a câștigat cu Malta și Scoția, a remizat cu Slovenia și Spania. 

Astăzi, are peste 100 de partide. Și tocmai a realizat două performanțe unice:

  • primul selecționer care nu pierde 13 meciuri la rând în timpul jocului la Campionatul European (învins o singură dată, la penaltyuri, în finala din 2021 în fața Italiei).
  • primul selecționer englez cu două finale la o competiție majoră. Până acum, doar Alf Ramsey mai calificase Albionul într-un ultim act (la CM 1966). 
9 victorii
are Gareth Southgate în partidele eliminatorii la turnee majore, mai multe decât au reușit toți ceilalți selecționeri englezi împreună după 1966 (6)

„Jucătorii îl iubesc. Nu înțeleg de ce atâtea critici”

Chiar și cu aceste performanțe, Southgate a fost mereu criticat în Anglia. 

A acceptat că jocul ar putea fi mai bun, „trebuie să ridicăm nivelul”, a admis el. Totuși, vrea să fie subliniate și punctele pozitive. 

„Nu am mai văzut o echipă calificată atât de criticată ca a noastră”, s-a revoltat tehnicianul după ce a câștigat grupa. 

Internaționalii îl susțin și ei pe selecționer. „După tot ce a făcut pentru Anglia, nu înțeleg de ce atâtea critici. Niciun alt antrenor nu a avut atât de mult succes precum Southgate în ultimul timp. Jucătorii îl iubesc. E exact ce avem nevoie”, a declarat Luke Shaw. 

Aceasta este o meserie în care calitățile tale profesionale sunt puse la îndoială peste măsură. Uneori ești pur și simplu ridiculizat. Nu cred că e normal să se arunce cu pahare de bere în tine Gareth Southgate, selecționerul Angliei

„Viața m-a ajutat să folosesc aspectele negative ca pe un combustibil”

Southgate, 53 de ani, a găsit o cale de a profita până la urmă de critici. „Viața m-a ajutat să învăț să mă protejez și să folosesc aspectele negative ca pe un combustibil. Știu unde vreau să ajung și băieții trebuie să mă vadă puternic în vestiar”, a spus el.

O victorie duminică, la Berlin, în fața Spaniei, și un trofeu i-ar face în primul rând pe fani să creadă în Gareth. Altfel, va fi din nou criticat. 

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16.09
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
16.09
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
16.09
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
16.09
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”