Pesimist  Gino Iorgulescu: „Dacă ieșim din grupe la  EURO  e o performanță”
Gino Iorgulescu Foto:Imago

Pesimist Gino Iorgulescu: „Dacă ieșim din grupe la EURO e o performanță”

  • Gino Iorgulescu (68 de ani), președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a declarat că nu poate fi la fel de optimist ca Gheorghe Hagi, iar o calificare în optimi ar reprezenta o performanță.

Gino Iorgulescu: „Dacă stau să mă gândesc, noi nu avem încă antrenori de copii şi juniori”

Întrebat care sunt motivele pentru care România se califică rar la turneele finale, Gino Iorgulescu a spus că una din cauzele principale este lipsa antrenorilor de la nivelul de copii și juniori.

„Există o explicaţie pentru prezenţa noastră destul de rară la Campionatele Mondiale şi Europene. Dacă stau să mă gândesc, noi nu avem încă antrenori de copii şi juniori.

Pentru că este o idee împământenită la cluburile noastre şi câte un fost jucător e pus la centrele de copii şi juniori. Zic:  «Lasă că a fost al nostru şi a fost bun şi acum îi dăm o pâine». Ceea ce nu este normal, pentru că este o altă meserie.

Noi nu avem o şcoală de antrenori pentru copii şi juniori, pentru că talente avem. Sunt foarte mulţi copii talentaţi, dar sunt mai multe probleme cu centrele de copii şi juniori. Părinţii sunt subiectivi şi intervin pe la antrenori, iar cei care sunt talentaţi dar sunt săraci nu pot stimula antrenorul, şi sunt daţi deoparte. În acest fel, cei mai buni copii renunţă”, a declarat Gino Iorgulescu pentru Agerpress.

Totuși, fostul internațional a spus că va lua legătura cu Răzvan Burleanu și va incerca să facă ceva în acest sens.

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal își dorește o colaborare între federație și facultățiile de educație de fizică și sport pentru a avea antrenori suficienți la grupele de copii și juniori.

Trebuie făcut ceva cu copiii şi am vorbit cu Răzvan Burleanu să începem o colaborare cu facultăţile de educaţie fizică şi sport, la specializarea fotbal. Pentru că sunt acolo vârfuri care au mai jucat şi ele fotbal.

Dacă eşti la specializarea fotbal la facultate, ai jucat cel puţin la nivelul Diviziei C şi ai cunoştinţele necesare. Dar ce au ei în plus este pedagogia, care este cea mai importantă, au psihologia, care la fel este importantă pentru copii şi juniori şi au şi o cultură medicală, astfel încât dacă i se accidentează un copil, ei au dat nişte examene şi ştiu despre ce e vorba.

Eu cred că strângem 30 de antrenori, vârfurile de la UNEFS şi de la celelalte facultăţi. Şi pun şi eu jumătate de la ligă şi jumătate de la federaţie şi îi trimitem undeva în Europa la o şcoală pentru specializare. Păi, uitaţi-vă la cluburile mari din Europa, care iau din toată lumea copii, îi naturalizează şi scot fotbalişti pe bandă, uitaţi-vă la Ajax, care trăieşte numai din asta. Şi putem face un contract pentru copii şi juniori, pe care îl preferă decât să fie profesor de sport.

Şi dacă îi mai pui şi o primă în contract, în cazul în care ajunge la echipa mare vreun copil sau se vinde în străinătate, aşa cum făcusem eu la FC Naţional cu Olăroiu, vor fi şi mai atraşi. Şi aveam antrenori cu program pe 365 de zile. Şi uitaţi-vă că Săpunaru joacă şi acum, şi eu nu mai sunt la FC Naţional din 1995. Şi au mai fost alţi jucători care au ieşit din centrele de copii şi juniori de acolo.”, a mai declarat acesta pentru sursa citată.

Programul României la EURO

  • 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)
  • 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)
  • 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1  Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu  aproape 40%  peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
Campionatul Mondial
05.07
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1 Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu aproape 40% peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
Citește mai mult
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1 Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu aproape 40% peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
„Asta nu e ultraserie” MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui  Chiricheș
Cupa Romaniei
05.07
„Asta nu e ultraserie”MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui Chiricheș
Citește mai mult
„Asta nu e ultraserie” MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui  Chiricheș
IMAGINEA DE PE ECRAN  De ce a plâns de fapt  Ronaldo  la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
EURO 2024
05.07
IMAGINEA DE PE ECRAN De ce a plâns de fapt Ronaldo la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
Citește mai mult
IMAGINEA DE PE ECRAN De ce a plâns de fapt Ronaldo la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
Salvat de Dibu  Messi a ratat un penalty, dar  Argentina s-a calificat  în semifinalele Copa America 2024
Campionate
05.07
Salvat de Dibu Messi a ratat un penalty, dar Argentina s-a calificat în semifinalele Copa America 2024
Citește mai mult
Salvat de Dibu Messi a ratat un penalty, dar Argentina s-a calificat în semifinalele Copa America 2024