Creatorul de stele Boloni a insistat cu  Mikautadze  și a ajutat atât Metz, cât și naționala Georgiei
Ladislau Boloni, când era antrenorul lui Metz (Foto: Imago)

Creatorul de steleBoloni a insistat cu Mikautadze și a ajutat atât Metz, cât și naționala Georgiei

  • Ladislau Boloni, 71 de ani, l-a promovat pe Georges Mikautadze la Metz în vara lui 2022 și l-a readus la club în ianuarie 2024, transformându-l pe georgian într-un superatacant.
  • Datorită antrenorului, Metz l-a vândut de două ori pe vârful de 23 de ani: cu 16 milioane de euro la Ajax și cu 18,5 milioane acum, la Lyon. 
  • Și Willy Sagnol a profitat de atacantul în care a crezut Boloni: Mikautadze a fost cel mai bun jucător al Georgiei la Euro și unul dintre golgheterii turneului final.

Ladislau Boloni a oferit fotbalului încă un jucător de mare valoare. Georges Mikautadze. L-a descoperit și promovat când nimeni nu credea în el, apoi l-a readus la echipă într-un moment extrem de dificil, oferindu-i șansa unui nou început. 

Dă vina pe ghinion  Charalambous: „Ăsta e fotbalul. De sâmbătă ne gândim doar la  Maccabi ”
Citește și
Dă vina pe ghinion Charalambous: „Ăsta e fotbalul. De sâmbătă ne gândim doar la Maccabi
Citește mai mult
Dă vina pe ghinion  Charalambous: „Ăsta e fotbalul. De sâmbătă ne gândim doar la Maccabi ”

Și astăzi, datorită antrenorului în vârstă de 71 de ani, e unul dintre cei mai în buni atacanți continentali, după ce a cucerit titlul de golgheter la Euro și s-a transferat la Olympique Lyon.

Boloni, după primul cantonament: „Mikautadze rămâne”. Și i-a spus: „Vreau să joci vârf”

În vara lui 2022, după ce a semnat cu Metz, Ladislau Boloni a văzut toți jucătorii pe care îi aveau „les grenats” la acea vreme, inclusiv cei care se întorseseră de la alte cluburi. 

Printre ei, Georges, care avea doar 21 de ani atunci. Revenea de la Seraing, două sezoane fusese împrumutat în Belgia și liderii lui Metz ar fi vrut să-l cedeze din nou. 

Dar Boloni a spus: „Mikaudatze rămâne”. A văzut în el ce alții nu observaseră. 

A mai luat o decizie Loți. Georgianul născut la Lyon, nu foarte înalt, 1,76 m,  era folosit extremă. Antrenorul lui Metz i-a zis: „Vreau să joci vârf”. 

20 de milioane de euro
este cota lui Georges Mikautadze (potrivit Transfermarkt), cea mai mare a carierei

L-a transformat în MVP, golgheter și cel mai bun pasator. L-a vândut la Ajax cu 16 milioane

Din acel moment, totul s-a schimbat pentru Georges Mikautadze. În prima etapă a sezonului 2022-2023, în Ligue 2, a fost MVP: gol și assist la 3-0 cu Amiens. 

La final de stagiune, a fost golgheterul (23) și cel mai bun pasator (8) al ligii secunde franceze, fiind ales și cel mai valoros jucător. Și, mai important, a promovat cu Metz în Ligue 1. 

Boloni, sfătuindu-l pe Mikautadze în timpul unui meci la Metz Foto: Imago Boloni, sfătuindu-l pe Mikautadze în timpul unui meci la Metz Foto: Imago
Boloni, sfătuindu-l pe Mikautadze în timpul unui meci la Metz Foto: Imago

Președintele clubului, Bernard Serin, l-a anunțat pe Boloni că are oferte pentru Mikautadze și trebuie să-l vândă pentru a asigura situația financiară a lorenilor.

L-a cedat la Ajax, pentru 16 milioane de euro, chiar dacă tehnicianul a pierdut fotbalistul numărul 1. 

51 de goluri
a influențat Georges Mikautadze (38 de reușite și 13 pase decisive) în 62 de meciuri jucate într-un sezon și jumătate la Metz cu Ladislau Boloni antrenor, în toate competițiile

Întors, pregătit, încrezător, cel mai bun. Și cedat la Lyon

Georgianul nu s-a simțit bine la Ajax. În cel mai crunt sezon al „lăncierilor”, un haos general la club și la echipă, Georges nu s-a adaptat la Amsterdam, a jucat puțin, nu a înscris deloc, nu a reușit niciun assist. Psihic, era puternic afectat. 

În ianuarie, Boloni l-a cerut înapoi la Metz. A fost readus sub formă de împrumut cu opțiune de cumpărare. Ceea s-a și întâmplat: opțiune activată, Metz l-a răscumpărat cu 13 milioane. 

Cu Mikautadze, pe care l-a pregătit la maximum și l-a reîncărcat cu încredere, antrenorul a încercat să salveze echipa de la retrogradare.

Vârful a fost și în acel retur de sezon cel mai bun jucător al lui Loți, dar Metz a retrogradat în cele din urmă, pierzând barajul de supraviețuire (1-2, 2-2 după prelungiri cu St. Etienne).

Dar l-au vândut încă o dată pe Georges, la Lyon, cu 18,5 milioane de euro. Plus bonusuri de 4,5 milioane, plus un procent de 15% și alt milion la viitorul transfer. 

7 goluri și două assisturi
a reușit Georges Mikautadze la naționala Georgiei (16 meciuri), inclusiv 3 goluri și o pasă decisivă la Euro, cât timp era la Metz. În total, a realizat 13 goluri și două assisturi în 29 de selecții

Numărul 1 al debutantei Georgia la Euro. Gol și assist contra Portugaliei

De tot ce a făcut Ladislau Boloni la Metz cu Georges Mikautadze a profitat și Willy Sagnol, selecționerul Georgiei. 

Francezul, care l-a promovat la națională pe atacant în martie 2021, la 0-1 cu Suedia în preliminariile CM 2022, s-a bucurat când Georges s-a întors la Metz, în ianuarie 2024, după o jumătate de an teribil de dificil la Ajax. 

Mikautadze, la Euro 2024: dribling în fața lui Semedo sub privirea lui Joao Felix Foto: Imago Mikautadze, la Euro 2024: dribling în fața lui Semedo sub privirea lui Joao Felix Foto: Imago
Mikautadze, la Euro 2024: dribling în fața lui Semedo sub privirea lui Joao Felix Foto: Imago

Mikautadze și-a revenit la Metz, cu Loți pe bancă, a jucat, a marcat și era perfect pregătit înainte de Euro. 

La turneul final, a punctat în toate cele trei partide din grupă: și la 1-3 cu Turcia, și la 1-1 cu Cehia, și gol și assist la 2-0 cu Portugalia, marea surpriză. Singura întâlnire în care nu s-a remarcat, la 1-4 cu Spania în „optimi”.

Cu trei reușite, a fost unul dintre golgheterii CE 2024 și, de departe, numărul 1 pentru Georgia. Cel care a propulsat debutanta la Euro dincolo de faza grupelor, o performanță extraordinară. 

Loți Boloni a fost demis de Metz la începutul lui iulie. Dar a lăsat urma sa la clubul loren. Georges Mikautadze. 

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5