Azi,  Lucescu a răpus Steaua!  Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani  oprea dominația fantastică  a rivalei de o viață
Pe 9 septembrie 1989, Dinamo umilea Steaua în Ghencea, 3-0, primul eșec în campionat după o serie uluitoare de invincibilitate FOTO: facebook.com/DinamoBucurestiOfficial

Azi, Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață

  • Pe 9 septembrie 1989, Dinamo o spulbera pe Steaua în Ghencea, 3-0, primul eșec în campionat după o serie uluitoare a roș-albaștrilor: 104 meciuri de invincibilitate
  • Mircea Lucescu avea atunci 44 de ani. În acel sezon a făcut eventul și  a jucat semifinală de Cupa Cupelor

Ce ironie ca Mircea Lucescu să joace primul meci acasă din mandatul de selecționer în Ghencea. Stadionul rivalei lui tradiționale, Steaua! 

TELEVIZARE România - Lituania   Cine transmite  revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Citește și
TELEVIZARE România - Lituania Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Citește mai mult
TELEVIZARE România - Lituania  Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea

Dar ce destin formidabil i-a fost rezervat, din moment ce apariția lui Il Luce acasă se face într-o zi și pe o arenă, e adevărat, nouă ca și construcție, de care se leagă un moment de referință în cariera lui.

Lucescu va juca fix la 35 de ani distanță acolo unde a pus punct unei dominații formidabile a unei echipe care a fost probabil cea mai mare din istoria fotbalului românesc.

Ce a fost acum 35 de ani: un Steaua - Dinamo de poveste

Pe 9 septembrie 1989, în Ghencea, s-a jucat Steaua - Dinamo. Și s-a terminat 3-0 pentru Dinamo. Era primul meci pe care Steaua îl pierdea în campionat, după o serie neverosimila de invincibilitate, care pornise în 1986! 

A fost momentul în care Lucescu și Dinamo reușeau să o detroneze pe Steaua. A fost meciul care a inversat raportul de forțe.

După ani în care Lucescu pierduse trofee și expunere internațională în fața Stelei, sezonul '89-'90, plecat de la acel succes formidabil, a făcut ca ambele trofee interne să ajungă în Ștefan cel Mare. Bonus: în cupele europene, Dinamo a bifat semifinală de Cupa Cupelor.

A fost un meci care i-a satisfăcut orgoliul lui Lucescu, dar mai ales a arătat ce mare echipă construise la Dinamo. Și ce perspective fantastice avea.

În acel derby cu Steaua, Lucescu a titularizat 5 jucători U21. CINCI: Stelea, Sabău, Lupescu, Lupu și Răducioiu. Au mai jucat alți doi: Cezar Zamfir și Daniel Timofte. Media de vârstă a jucătorilor folosiți în acel meci a fost de doar 23 de ani și jumătate.

Lucescu o mai bătuse pe Steaua, dar nu o detronase

Mircea Lucescu avea atunci doar 44 de ani și cucerise un singur trofeu, deși își începuse cariera de antrenor de un deceniu.

Nu era la primul succes în fața Stelei, o bătuse inclusiv în finala Cupei din 1986, la câteva săptămâni după ce trupa din Ghencea cucerise Cupa Campionilor. Niciodată însă nu o zdrobise. Niciodată nu reușise să o răpună cu adevărat. 

Atunci, în acea zi de 9 septembrie 1989, Lucescu preda în Ghencea, în fața a 30.000 de spectatori, o mare lecție de fotbal. În fața dușmanului tradițional, în fața lui Hagi, Lăcătuș, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, dar și în fața lui Puiu Iordănescu și Valentin Ceaușescu.

Lucescu revine pe Ghencea: adversarii nu mai sunt Ceaușescu, Hagi sau Steaua

Astăzi, pe 9 septembrie 2024, Lucescu joacă iarăși în Ghencea. Stadionul e altul, fotbalul e altul, lumea în care trăim e alta. Totul e schimbat. Atunci purta războaie cu Hagi și familia Ceaușescu și era primit cu ostilitate în Ghencea.

Astăzi, e selecționerul României, îl antrenează pe Hagi jr. și lumea vine la stadion legându-și speranțele de valoarea și experiența pe care le are. 

35 de ani. Același stadion, aceeași zi. Același om în prim-plan. Ce destin!

Steaua - Dinamo 0-3, statistici fabuloase!

Acel meci Steaua - Dinamo 0-3, cu Lucescu predând o lecție de fotbal în Ghencea în fața marii rivale, a avut un nivel de joc realmente formidabil. Poate cel mai ridicat care a existat vreodată în România.

Câteva cifre, din raportul Instat Football, care a monitorizat derby-ul pentru GSP:

  • Timpul efectiv de joc a fost de aproape 60 de minute. În prezent, unele derby-uri din Liga 1 au avut chiar și sub 43 de minute!
  • Șuturi la poartă: 42. Șuturi pe poartă: 18! Ultimul derby al Ligii 1, Craiova-Rapid, e o jignire dacă intră în comparație: 13 șuturi, doar 3 cadrate!
  • 735 de pase complete! Nivelul depășește chiar și meciuri mari ale Europei, gen Real-City.
  • Doar 9 preluări nereușite în tot meciul! Este șocant de puțin, foarte puține meciuri mari au atât de puține.
  • Nivel record de driblinguri: 71. Ceea ce înseamnă o medie fantastică: un dribling reușit la fiecare 1,3 minute! Peste un sfert din volumul total a fost bifat de cei 3 mijlocași ofensivi ai lui Dinamo: Sabău, Mateuț și Lupu.

Steaua - Dinamo 0-3, caseta tehnică a meciului

  • Au marcat: Mateuț, C. Zamfir, D. Timofte

STEAUA: Lung – Dan Petrescu, Minea, Iovan, Ungureanu – Mujnai, Rotariu, Hagi, Ilie Dumitrescu (’61 Balint) – Lăcătuş, Negrău

Antrenor: Anghel Iordănescu

DINAMO: Stelea – Mihăescu, Rednic, Andone, Klein – Lupescu, Sabău, Mateuţ, Lupu – Vaiş­co­vici (’53 Cezar Zamfir), Răducioiu (’75 Daniel Timofte)

Antrenor: Mircea Lucescu

Cătălin Țepelin  7 scurte : Cum îl vor primi  steliștii  pe Lucescu, rivalul lor istoric?
Citește și
Cătălin Țepelin7 scurte: Cum îl vor primi steliștii pe Lucescu, rivalul lor istoric?
Citește mai mult
Cătălin Țepelin 7 scurte : Cum îl vor primi  steliștii pe Lucescu, rivalul lor istoric?
Gol Rațiu  „Sonic”,  prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Stranieri
00:31
Gol Rațiu„Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Citește mai mult
Gol Rațiu „Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu,  trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Liga 1
00:45
Șumudică și-a criticat jucătoriiNu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Citește mai mult
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul  Rapid - U Cluj  » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Liga 1
16.09
VIDEO CU FAZAMomentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Citește mai mult
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16.09
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”