Ei aleg   Cine sunt oamenii lui Burleanu care vor alcătui lista cu  posibilii înlocuitori  ai lui Edi Iordănescu +8 foto
Gică Hagi ar fi primul nume pe lista lui Răzvan Burleanu pentru postul de selecționer. Foto: sportpictures.eu

Ei aleg Cine sunt oamenii lui Burleanu care vor alcătui lista cu posibilii înlocuitori ai lui Edi Iordănescu

  • Comisia Tehnică a FRF s-a reunit, astăzi, pentru a stabili lista de antrenori pe care Federația îi va aborda pentru postul de selecționer al României.
  • GOLAZO.ro vă prezintă cine sunt membrii Comisiei care vor alege înlocuitorul lui Edi Iordănescu (46 de ani).
  • Fostul selecționer anunțase luni că nu va mai continua alături de națională, după un mandat de 2 ani și jumătate.

Răzvan Burleanu (40 de ani), președintele FRF, a anunțat că „am un nume în minte, dar nu pot să-l spun pentru a nu influența Comisia”.

Acesta a dezvăluit 3 criterii importante pe care Federația le va lua în calcul când va alege noul selecționer: să fie român, să nu își dorească să antreneze simultan și o echipă de club și, în cazul în care este sub contract, să nu fie nevoie de plata unei clauze de reziliere.

Comisia Tehnică a FRF s-a reunit astăzi pentru o ședință în care s-a stabilit care sunt antrenorii cărora Federația le va oferi postul de selecționer, dar și ordinea în care vor începe negocierile.

Ședința s-a încheiat la ora 11:49, iar membrii nu au dat declarații presei: „Gata, gata”.

Votul pentru noul selecționer s-a făcut pe hârtii. Fiecare membru al Comisiei și-a întocmit propriul raport, iar apoi l-a înmânat directorului tehnic Mihai Stoichiță.

La ora 12:20, Stoichiță a intrat în ședință cu Răzvan Burleanu. Principala variantă pentru funcția de selecționer: Gheorghe Hagi.

Cristian Chivu, Mirel Rădoi, Adrian Mutu și Ladislau Boloni (văzut cu șanse mai mici) sunt celelalte nume menționate.

Stoichiță a explicat că trebuie numit un selecționer în cel mult 3 săptămâni, când vor fi trimise convocările pentru stranieri.

Lucian Sânmărtean, după ședința Comisiei Tehnice a FRF Lucian Sânmărtean, după ședința Comisiei Tehnice a FRF
Lucian Sânmărtean, după ședința Comisiei Tehnice a FRF

Cine alege noul selecționer al României? Ei fac parte din Comisia Tehnică a lui Burleanu

Comisia este formată din 16 membri, însă numai 13 au drept de vot. Este condusă de Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, care este președinte. Există doi vicepreședinți: Aurel Țicleanu și Lucian Burchel (directorul Școlii Federale de Antrenori a FRF).

Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro)
Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro)

Galerie foto (8 imagini)

Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro) Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro) Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro) Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro) Comisia Tehnică a FRF s-a reunit pentru a stabili lista cu posibili selecționeri (foto: GOLAZO.ro)
+8 Fotografii
labels.photo-gallery

Pe listă se mai regăsesc selecționerii rămași în funcție la celelalte naționale importante ale României (feminină și U21), plus alți fotbaliști care ocupă funcții importante în cadrul Federației.

Lista completă a membrilor Comisiei Tehnice:

  • Mihai Stoichiță - președinte, director tehnic FRF;
  • Aurel Țicleanu - vicepreședinte;
  • Lucian Burchel - vicepreședinte, directorul Școlii Federale de Antrenori a FRF;
  • Daniel Pancu - selecționerul României U21
  • Lucian Sânmărtean - antrenorul secund al României U21;
  • Massimo Pedrazzini - antrenorul naționalei feminine a României;
  • Dumitru Moraru - antrenor de portari la loturile de juniori ale României;
  • Marius Niculae - manager sportiv al loturilor României de tineret și juniori;
  • Miodrag Belodedici - ambasador FRF;
  • Ion Geolgău - directorul departamentului de scouting al FRF;
  • Dumitru Dumitriu - membru;
  • Rodion Cămătaru - membru;
  • Mihai Ianovschi - membru.

Din Comisie mai fac parte și Andrei Vochin (consilierul președintelui FRF), Vlad Munteanu (manager operațional FRF) și Felix Grigore (managerul departamentului de competiții al FRF). Cei 3 nu au însă drept de vot.

Hagi, favorit să preia naționala?

Gică Hagi este cel mai vehiculat nume în discuțiile despre înlocuitorul lui Edi Iordănescu.

Dacă „Regele” s-a exclus singur din discuții în urmă cu 2 ani și jumătate, considerând că s-ar crea un conflict de interese din cauza poziției sale de patron al Farului, lucrurile s-ar putea schimba în această vară.

Luni, după meciul echipei sale cu Oțelul, 0-0, Hagi a oferit un răspuns misterios în momentul în care a fost întrebat de postul de selecționer:

„În seara asta nu vorbesc decât despre meci, nu vorbesc despre altceva. Mai devreme sau mai târziu veţi vedea”.

Mai mult, Răzvan Burleanu a dezvăluit că tehnicianul a început deja procesul de ieșire din acționariatul Farului: „Și-a pregătit-o de mult timp, nu ştim dacă şi-a finalizat-o, nu ştim când şi-o va finaliza.

O putem confirma, am discutat în trecut despre acest subiect, face parte dintr-o viziune comună”.

Hagi s-ar întoarce pe banca României după 23 de ani

Gică Hagi a mai fost selecționer în 2001, pe finalul campaniei de calificare la Campionatul Mondial din 2002, după plecarea lui Ladislau Boloni la Sporting.

„Regele” a preluat naționala pentru ultimele două meciuri, asigurând calificarea la baraj, după o victorie cu Ungaria 2-0 și un egal cu Georgia, 1-1.

Au urmat duelurile cu Slovenia pentru un loc la turneul final. România a pierdut în deplasare, 1-2, și a obținut doar un egal acasă, 1-1. A fost primul turneu final ratat după 10 ani.

Cine ar putea să fie pe lista FRF pentru postul de selecționer

Numele lui Gică Hagi nu va fi însă singurul rostit în ședința Comisiei Tehnice. Aceasta va alcătui o listă de posibili înlocuitori ai lui Edi Iordănescu, în ordinea în care președintele FRF ar trebui să îi abordeze.

În acest moment există 6 tehnicieni importanți liberi de contract.

Cel mai impunător nume este de departe cel al lui Mircea Lucescu, liber de anul trecut după despărțirea de Dinamo Kiev. Acesta a mai fost selecționer în urmă cu 4 decenii, între 1981 și 1986, calificând pentru prima oară România la un Campionat European, în 1984.

  • Mircea Lucescu
  • Ladislau Boloni
  • Cristi Chivu
  • Mirel Rădoi
  • Adrian Mutu
  • Marius Șumudică

Lista antrenorilor aflați sub contract, pe care FRF i-ar putea aborda începe cu Gică Hagi. El este însă singurul care poate renunța la poziția sa fără ca echipa de club să nu emită pretenții financiare.

  • Gică Hagi
  • Cosmin Olăroiu
  • Răzvan Lucescu
  • Dan Petrescu
  • Dorinel Munteanu
  • Ioan Ovidiu Sabău

Ce urmează pentru noul selecționer

Cine va prelua echipa națională a României va avea la dispoziție doar o lună să pregătească startul campaniei de Nations League, unde România se află în grupa 2 din Liga C, al treilea eșalon, alături de Kosovo, Cipru și Lituania.

Rezultatele vor influența poziția României în clasamentul FIFA, care va determina urnele valorice la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, dar și pe cele pentru Euro 2028.

Obiectivul „tricolorilor” este promovarea în al doilea eșalon. Locul 1 ajunge direct în Liga B, în timp ce locul 2 evoluează într-un baraj de menținere/promovare.

Programul României în Nations League

  • 6 septembrie: Kosovo - România
  • 9 septembrie: România - Lituania
  • 12 octombrie: Cipru - România
  • 15 octombrie: Lituania - România
  • 15 noiembrie: România - Kosovo
  • 18 noiembrie: România - Cipru
  • 20 martie 2025: turul barajului de promovare/menținere*
  • 23 martie 2025: returul barajului de promovare/menținere*

* dacă vor fi necesare

Preliminariile pentru Campionatul Mondial, unde România nu a mai fost prezentă din 1998, debutează în 2025, pe 21 martie. Vor fi 12 grupe de 4 sau 5 formații, iar tragerea la sorți va avea loc în decembrie.

La turneul final vor merge câștigătoarele grupelor și cele 4 învingătoare de la baraj.

La baraj vor participa 16 echipe, cele 12 clasate pe locul 2 în preliminarii și cele mai bune 4 câștigătoare de grupe din Nations League. Vor fi două tururi de calificare, ambele într-o singură manșă.

Stră LUCE sc   România,  debut perfect  în Liga Națiunilor: 3-0 sec în Kosovo
Nationala
06.09
StrăLUCEsc România, debut perfect în Liga Națiunilor: 3-0 sec în Kosovo
Citește mai mult
Stră LUCE sc  România, debut perfect în Liga Națiunilor: 3-0 sec în Kosovo
Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!”Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost suspendată după ce a jignit-o pe gimnastă
Investigatii
06.09
Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!”Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost suspendată după ce a jignit-o pe gimnastă
Citește mai mult
Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!”Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost suspendată după ce a jignit-o pe gimnastă
Dincolo de limite!   Alexandru Bologa  a devenit campion paralimpic la judo: e singurul sportiv din România cu deficiență totală de vedere
Jocurile Olimpice
06.09
Dincolo de limite! Alexandru Bologa a devenit campion paralimpic la judo: e singurul sportiv din România cu deficiență totală de vedere
Citește mai mult
Dincolo de limite! Alexandru Bologa a devenit campion paralimpic la judo: e singurul sportiv din România cu deficiență totală de vedere
Fără atac  Prima adversară a lui FCSB din Europa League rămâne fără  cel mai bun marcator
Europa League
06.09
Fără atac Prima adversară a lui FCSB din Europa League rămâne fără cel mai bun marcator
Citește mai mult
Fără atac  Prima adversară a lui FCSB din Europa League rămâne fără  cel mai bun marcator