Haraslin e un „diavol” Marele  pericol  al Slovaciei vine din banda stângă
Lukas Haraslin

Haraslin e un „diavol”Marele pericol al Slovaciei vine din banda stângă

  • Slovacia - România. Extrema stângă Haraslin driblează în viteză și finalizează cu șut sau centrare. Schranz îl așteaptă mereu în fața porții. 
  • Lobotka nu e doar „închizătorul” echipei lui Francesco Calzona. El e liderul Slovaciei pe teren, cel care începe construcția și ghidează atacurile. 
  • Albaștrii sunt vulnerabili pe contraatac în zonele lăsate libere de fundașii laterali, dar pot fi suprinși și cu mingi lungi în spatele defensivei. 
  • Putem profita inclusiv central, pentru că Milan Skriniar, căpitanul Slovaciei, nu e în cea mai performantă perioadă.

Pentru noi, meciul de miercuri, de la Frankfurt, e decisiv. De el depinde dacă „tricolorii” vor depăși sau nu faza grupelor la Euro 2024. 

Cine e Slovacia, cum joacă, în ce formulă, care sunt punctele forte, dar și cele vulnerabile, când și unde atacă, cine conduce jocul, cum se apără, cum declanșează presingul? 

Calcule  Perfect pentru România! Cum se  califică  „tricolorii” în optimile Euro 2024 după Croația - Italia 1-1
Citește și
Calcule Perfect pentru România! Cum se califică „tricolorii” în optimile Euro 2024 după Croația - Italia 1-1
Citește mai mult
Calcule  Perfect pentru România! Cum se califică „tricolorii” în optimile Euro 2024 după Croația - Italia 1-1

Slovacia, același „11”, mai experimentat și mai scump decât al nostru

Italianul Francesco Calzona, 55 de ani, din 30 august 2022 selecționerul „Șoimilor”, a folosit același „11” în primele două meciuri ale turneului final, la 1-0 cu Belgia și 1-2 cu Ucraina. 

După înfrângerea în fața Ucrainei, Calzona le-a spus jurnaliștilor slovaci că mijlocașul Duda nu a jucat sută la sută refăcut, de aceea a fost înlocuit după o oră, iar Hancko s-a plâns de dureri la aductori, fiind și el schimbat în minutul 67. 

156,4 milioane de euro
este valoarea totală a lotului Slovaciei, potrivit Transfermarkt. România e cotată la 92,13 milioane

A doua zi, fundașul stânga al lui Feyenoord a fost supus unei rezonanțe magnetice, care nu a relevat nicio leziune, așa că va rămâne titular aproape sigur. Și Duda, în linia mediană. 

Foarte probabil, tot acesta va fi primul „11” împotriva naționalei noastre.

Slovacia contra „tricolorilor”:

Dubravka (35 ani, Newcastle, 1 milion) - Pekarik (37, Hertha, 0,3), Vavro (28, FC Copenhaga, 4), Skriniar (29, PSG, 30), Hancko (26, Feyenoord, 35) - Kucka (37, Slovan, 0,5), Lobotka (29, Napoli, 28), Duda (29, Verona, 4) - Schranz (30, Slavia Praga, 2), Bozenik (24, Boavista, 5), Haraslin (28, Sparta Praga, 5,5)

O formulă de start mai mult decât experimentată, cu 30,2 ani medie de vârstă, în timp ce echipa noastră ar putea avea 28,5 ani medie. 

Un „11” slovac evaluat de Transfermarkt la 115,3 milioane de euro, mai mult decât întreg lotul „tricolorilor”. Formația lui Iordănescu ar valora numai 56,6 milioane.

O echipă activă, solidă, curajoasă, ofensivă. Doar plusuri? Nu!

Am văzut Slovacia la Dusseldorf în fața Ucrainei și, aproape întreaga primă repriză, am observat o echipă solidă, curajoasă, ofensivă, cu multe momente periculoase în joc, o formație activă, care știe însă și să reacționeze și care declanșează uneori presingul de la careul advers!

„Naționala are identitate”, a declarat pentru sport.sk fostul atacant slovac Stanislav Sestak, 66 de selecții și 13 goluri în perioada 2004-2016.

Nu înseamnă că nu sunt și zone nevralgice în faza defensivă, pentru că deseori atacă în grup și rămân prea puțini jucători pentru a acoperi apărarea pe contraatac. Și nu e singurul punct slab al ultimei linii albastre.

Lobotka e cel care conduce jocul, ghidând acțiunile

Începem cu atuurile. Extremele și Lobotka sunt principala forță a lui Calzona. Lobotka, omul lui Napoli, e „închizător”, totuși el pornește de cele mai multe ori construcția, atacul. E motorul Slovaciei și liderul ei pe teren.

Coboară între cei doi stoperi, Vavro și căpitanul Skriniar, acolo primește mingea și gândește următoarea acțiune. 

alt-text alt-text

Mic, doar 1,68 m, cu centru de greutate scăzut, Lobotka controlează excelent balonul, se poziționează bine, are privirea sus și deschide jocul rapid, deseori direct spre extreme, mai ales spre Haraslin, un „diavol” pe partea stângă. 

Cu Duda și Kucka, Lobotka formează un mijloc redutabil, foarte apreciat de selecționer. 

Probabil că nu am mai văzut niciodată mijlocul nostru jucând atât de bine precum a făcut-o cu Belgia. Lobotka, Duda și Kucka au fost extraordinari. Hancko și Haraslin au arătat și ei că sunt în mare formă. Și Schranz, pentru că e marcator Stanislav Sestak, fost internațional slovac, pentru sport.sk

Pericolul vine din banda stângă. Nu-l scăpați pe Haraslin!

Timp de 45 de minute, Slovacia a dominat Ucraina. A avut posesia, a știut unde să forțeze, ce locuri să lovească pentru ca adversara să cedeze. În primul sfert de oră, Ucraina nu găsea soluții nici să iasă din jumătatea ei de teren.

Primejdia vine din margine. Ambele benzi sunt tari, dar partea stângă e mai valoroasă, are o calitate superioară, și mai proaspătă ca vârstă.

Haraslin, extrema stângă, e numărul 1 în ofensivă, el generează marile ocazii. Driblează în viteză, are un șut bun și, dacă nu trage, atunci finalizează acțiunea cu centrare, pentru Bozenik și Schranz. Primul, vârful lui Calzona, atacă poarta la colțul scurt pe centrare, Schranz vine la colțul lung. 

Așa s-a întâmplat la golul de 1-0 cu Ucraina: bolta lui Haraslin l-a depășit pe Zynchenko și Schranz a înscris cu capul. 

2
este numărul golurilor marcate de Schranz, ambele reușite de Slovacia la acest Euro. E unul dintre golgheterii competiției, alături de Musiala, Fullkrug și Mikautadze

Cu Hancko, duetul e și mai bun. Pekarik nu poate fi la nivelul lui pe banda opusă

Nu doar Haraslin contează în banda stângă. David Hancko, fundașul lui Feyenoord, cel mai bine cotat jucător slovac, se lipește de tușă când demarează faza ofensivă (la fel ca Pekarik pe zona opusă) și avansează constant, sprijinindu-l pe Haraslin.

Împreună, efectul asupra rivalilor e și mai mare, pentru că Hancko știe ce trebuie să facă și la finalizare. 

Pe aripa dreaptă, Pekarik încearcă să-l susțină pe Schranz la fel de mult precum reușește Hancko, dar apariția sa nu poate fi la fel de apăsătoare.

Pekarik are 37 de ani, 11 în plus față de Hancko, și a jucat numai zece meciuri în ultimele două sezoane la Hertha. Totuși, apare și el la învăluire, iar Schranz combină cu fundașul dreapta. 

35 de milioane de euro
este cota lui David Hancko, fundașul stânga al lui Feyenoord și cel mai scump jucător din lotul Slovaciei

Cum face Slovacia presing și cum se poziționează la cornere

Două detalii. Uneori, pentru a accentua presiunea în tabăra rivalilor, face presing cu toată echipa în jumătatea adversă de teren. Și fixează linia de apărare chiar pe linia de centru. 

Poziționându-se astfel, cu jucătorii foarte aproape unii de alții, caută să blocheze fiecare spațiu pentru a bloca ieșirea rivalilor din defensivă și a recupera mingea cât mai rapid.

Altă remarcă, o schemă folosită de slovaci la cornere. Stau cinci în linie în zona de 11 metri, central, apoi se retrag toți spre marginea careului mare și de acolo cei cinci atacă poarta în altă direcție la centrare, pentru a crea confuzie printre adversari. 

Hancko e foarte bun, are un picior stâng perfect. A căpătat deja experiență și îl ajută pe Haraslin extraordinar în atac Stanislav Sestak

Rămân spații neacoperite pe zonele fundașilor laterali

Are și puncte slabe echipa lui Calzona? Da. Această ofensivă insistentă are riscul ei. Uneori, rămân spații în spatele fundașilor laterali care urcă în atac și Lobotka nu poate acoperi ambele benzi în cazul unei contre rapide. 

alt-text alt-text
Francesco Calzona

Problema selecționerului e în special pe dreapta, pentru că Pekarik are 37 de ani, nu mai are viteza, rezistența, forța pe care le avea cândva. Se retrage destul de greu după un sprint în atac. 

Minge în spatele apărării. „Ceilalți selecționeri nu sunt nici ei proști”

La fel, Slovacia poate fi surprinsă cu lansări în spatele defensivei. Așa a marcat Ucraina golul victoriei, cu o diagonală a lui Shaparenko peste apărare, Yaremchuk preluând și șutând pe lângă Dubravka pentru 2-1. 

Același Sestak a atras atenția: „Ceilalți selecționeri nu sunt nici ei proști, știu cum să reacționeze. Ne atacă folosind mingi lungi, ceea ce nu ne place”. 

Fostul jucător a mai găsit o breșă în faza a doua, pe retragere. „Antrenorii adverși văd spațiul dintre stoperi și Lobotka. E limpede că atunci când presezi cu cinci oameni, iar rivalii reușesc să depășească acest presing, avem o problemă în spate”. 

Inclusiv la Skriniar putem profita. Central!

Nici căpitanul Skriniar (PSG) nu e în cea mai performantă perioadă, în centrul defensivei. 

„La primul gol primit cu Ucraina, Skriniar știe probabil și el că nu se poziționase bine, ar fi trebuit să fie cu jucătorul advers și să nu-l lase să finalizeze. Am fost în inferioritate la acea fază”, a analizat Sestak. 

„La al doilea gol, cred că Vavro ar fi trebuit să reacționeze mai bine. A văzut atacantul ucrainean plecând printre ei și mă așteptam să-l urmărească. Nici Skriniar nu a arătat încredere în această situație, a greșit și e conștient de erori. Dar nu a jucat o jumătate de an din cauza accidentării”.

* Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției GOLAZO.ro la Euro2024

Program Superliga 2024 - 2025  Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1
Liga 1
01.07
Program Superliga 2024 - 2025Când se joacă derby-urile, cum arată țintarul complet al Ligii 1
Citește mai mult
Program Superliga 2024 - 2025 Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1
SCHIMBARE  FCSB a prezentat  noile echipamente  de joc pentru sezonul 2024-2025
Liga 1
01.07
SCHIMBARE FCSB a prezentat noile echipamente de joc pentru sezonul 2024-2025
Citește mai mult
SCHIMBARE  FCSB a prezentat noile echipamente de joc pentru sezonul 2024-2025
„Nu Spalletti e de vină!”  Mircea Lucescu , dur după eșecul Italiei la EURO: „Barella lider? Cu tot respectul...”
EURO 2024
01.07
„Nu Spalletti e de vină!”Mircea Lucescu, dur după eșecul Italiei la EURO: „Barella lider? Cu tot respectul...”
Citește mai mult
„Nu Spalletti e de vină!” Mircea Lucescu , dur după eșecul Italiei la EURO: „Barella lider? Cu tot respectul...”
MergE pe România Încă o legendă îi vede pe „tricolori” în  sferturi  la Euro: „Cea mai mare surpriză”
Nationala
30.06
MergE pe RomâniaÎncă o legendă îi vede pe „tricolori” în sferturi la Euro: „Cea mai mare surpriză”
Citește mai mult
MergE pe România Încă o legendă îi vede pe „tricolori” în sferturi la Euro: „Cea mai mare surpriză”