POLEMICĂ  Vinicius: „Dacă  rasismul din Spania  continuă, Mondialul ar trebui relocat!”. Replica selecționerului iberic și a lui Carvajal
Vinícius Jr (24 de ani) FOTO Imago

POLEMICĂ Vinicius: „Dacă rasismul din Spania continuă, Mondialul ar trebui relocat!”. Replica selecționerului iberic și a lui Carvajal

  • Vinícius Jr (24 de ani) a creat o controversă în Spania, declarând că în momentul acesta nu ar trebui să se țină Cupa Mondială din 2030 acolo, pentru că nu este un mediu sigur pentru jucători, din cauza rasismului

Vinícius Jr, fotbalistul lui Real Madrid și favoritul la Balonul de Aur, a declarat că Spania ar trebui înlocuită din postura de țară-gazdă a Campionatului Mondial din 2030, organizat alături de Maroc și Portugalia, dacă nu vor exista măsuri mai dure în ceea ce privește problemele cu rasismul.

BALONUL DE AUR  France Football a anunțat  nominalizările  și un nou premiu: antrenorul anului
Citește și
BALONUL DE AUR France Football a anunțat nominalizările și un nou premiu: antrenorul anului
Citește mai mult
BALONUL DE AUR  France Football a anunțat nominalizările și un nou premiu: antrenorul anului

Vinícius Jr vrea schimbări majore

„Avem foarte mult timp până în 2030 ca să progresăm. Sper că Spania poate evolua și înțelege cât de grav este să insulți pe cineva din cauza culorii pielii.

Dacă situația nu se îmbunătățește până în 2030, cred că ar trebui relocată Cupa Mondială, pentru că jucătorii nu se vor simți confortabili sau în siguranță jucând într-o țară unde ar putea fi insultați rasist”, a declarat Vinicius pentru CNN.

Brazilianul laudă evoluția curentă, dar crede că se poate face mai mult

Cu toate acestea, jucătorul galacticilor se bucură de progresul de până acum: „Deja văd și simt diferențe în Spania, unde unii oameni poate încă sunt rasiști, dar acum sunt speriați să se manifeste pe un stadion de fotbal sau într-un loc cu multe camere de filmat.

Trei oameni au fost condamnați la închisoare pentru că m-au insultat în timpul unui meci (n.r. împotriva Valenciei). Și asta va rămâne în istorie, pentru că a fost prima dată, și de fiecare dată când se repetă, cei responsabili vor fi trași la răspundere pentru că au cauzat suferință persoanelor de culoare”.

Vinicius, victima rasismului în Spania

Brazilianul a fost victima mai multor incidente rasiste. Unul din ele a fost în deplasarea la Valencia din mai 2023. Trei fani ai gazdelor l-au agresat verbal pe fotbalist.

Ulterior, aceștia au fost condamnați la 8 luni de închisoare și au primit interdicție de doi ani pe stadion.

Un alt exemplu este gestul la care au recurs patru fani ai rivalei din Madrid, Atletico. Aceștia au afișat un banner pe un pod, cu mesajul „Madridul urăște Realul”, și au atârnat un manechin spânzurat, care purta tricoul brazilianului.

POLEMICĂ  Vinicius: „Dacă  rasismul din Spania  continuă, Mondialul ar trebui relocat!”. Replica selecționerului iberic și a lui Carvajal POLEMICĂ  Vinicius: „Dacă  rasismul din Spania  continuă, Mondialul ar trebui relocat!”. Replica selecționerului iberic și a lui Carvajal

Cei patru au fost arestați, iar parchetul din Madrid cere patru ani de închisoare pentru fiecare din aceștia.

Carvajal: „E un grup restrâns, care trebuie eradicat”

Dani Carvajal, fundașul lui Real Madrid și al naționalei Spaniei, a comentat declarațiile lui Vinicius:

„Noi, din interior, colegii lui, vom lupta împotriva oricărei situații rasiste de pe stadioane. Știu că Vini suferă, îl susținem inclusiv public, neîncetat.

Cred că lucrurile s-au îmbunătățit, cei care insultă oamenii pentru culoarea pielii sunt eliminați și nu mai pot intra pe stadioane.

E un grup restrâns, care trebuie eradicat. Nu cred că din cauza asta Spania nu merită să organizeze Mondialul.

E o țară plină de diversitate culturală, fără îndoială. Am avut mulți prieteni în cartierul în care am crescut, Leganes, din toate culturile. Spania nu e o țară rasistă”.

Spania nu e o țară rasistă. Spania e un exemplu de conviețuire, de respect, de integrare. Mai sunt și indezirabili, trebuie să facem totul pentru a-i eradica. Dar insist că nu suntem rasiști Luis de la Fuente, selecționer Spania

Primarul Madridului, replică la adresa atacantului

Informațiile au fost preluate de cei de la Marca, iar primarul capitalei, José Luis Martínez-Almeida, a reacționat: „Sper că își va corecta imediat afirmația!”.

„Suntem toți conștienți că exisă incidente rasiste în societate și că trebuie muncit din greu să le eliminăm. Este nedrept să spunem că Spania și Madridul sunt rasiste”, a declarat edilul capitalei spaniole.

Articol de Andrei Mina David

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”