„CIO nu le-a cerut asta!” Surse GOLAZO.ro dezvăluie  amănuntul care a făcut diferența  în finala de la sol a Jocurilor Olimpice
Morinari Watanbe, președintele FIG, a cerut "curaj" pentru ca CIO să fie de acord cu implementarea tehnologiei în concursurile de gimnastică

„CIO nu le-a cerut asta!”Surse GOLAZO.ro dezvăluie amănuntul care a făcut diferența în finala de la sol a Jocurilor Olimpice

  • Morinari Watanabe, președintele FIG, a oferit publicității o scrisoare în care face referire la situația delicată din finala de la sol a JO
  • Japonezul din fruntea Federației Internaționale de Gimnastică cere o schimbare și vrea o mai mare implicare a tehnologiei în gimnastică
  • Surse GOLAZO.ro spun că firma OMEGA, cea care a fost partener oficial al Jocurilor Olimpice, nu a dezvoltat un sistem infailibil.

Încet, încet, ecourile dramei din finala de la sol a Jocurilor Olimpice încep să se stingă. Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz, iar, cel mai probabil, Jordan Chiles, sportiva care a urcat pe ultima treaptă a podiumului de la Paris, nu o va înapoia pe a ei.

Pe scurt, faptele au fost acestea:

  • Ana Maria Bărbosu era, la terminarea concursului, pe locul 3 al probei. Cecile Landi, antrenoarea americană, depune contestație pentru Jordan Chiles.
  • Aceasta este rezolvată pozitiv de arbitre, care-i oferă sportivei din SUA o zecime ce o ajută să urce pe ultima treaptă a podiumului.
  • Ana, care se pregătea de ceremonia de decernare a medaliilor, a fost retrogradată pe locul 4.
  • România a depus contestații la divizia Ad-hoc de la Paris a TAS cu privire la depășirea minutului regulamentar în care americanii puteau face contestație pentru Chiles.
  • Acestea au fost soluționate pozitiv pentru Ana Maria Bărbosu, iar, pentru 4 secunde, contestația SUA a fost anulată.
  • Ana Maria Bărbosu urcă din nou pe poziția a treia și ia medalia de bronz, care-i este înmânată la București.
Ana are medalie   Ana Maria Bărbosu  a intrat în posesia medaliei de bronz: „Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel”
Citește și
Ana are medalie Ana Maria Bărbosu a intrat în posesia medaliei de bronz: „Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel”
Citește mai mult
Ana are medalie Ana Maria Bărbosu a intrat în posesia medaliei de bronz: „Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel”

Mesajul lui Morinari Watanabe

Morinari Watanabe, președintele Federației Internaționale de Gimnastică (n.r. – FIG), a oferit publicității, în buletinul lunar al instituției pe care o conduce, câteva idei despre scandalul iscat în proba feminină de sol a gimnasticii artistice de la Jocurile Olimpice.

Mesajul a fost preluat și de la mama lui Jordan Chiles, Gina, care nu s-a sfiit să spună că declarația lui Watanabe e o „tragedie” și că ChatGPT ar fi făcut o treabă mai bună.

„În cele din urmă, aș dori să mă refer la tragedia care a avut loc în finala feminină a probei de la sol. Această tragedie nu trebuie să se mai întâmple niciodată.

De când am devenit președinte al FIG, am promovat utilizarea tehnologiei în arbitraj. Utilizarea tehnologiei în sport este acum considerată un lucru de la sine înțeles, iar FIG obișnuia să fie în fruntea introducerii tehnologiei în toate federațiile internaționale. Dar nu mai suntem un pionier.

Acest lucru e din cauza faptului că nu suntem capabili să ne rupem de propriile prejudecăți din cauza tradițiilor noastre.

Avem nevoie de schimbare. Avem nevoie de provocări. Și avem nevoie de curajul de a merge mai departe.

Lipsa curajului de a face acest pas înainte a dus la tragedia din Paris. Ce putem face pentru a preveni repetarea aceleiași tragedii? Depinde de noi să avem curajul de a ne schimba”, a spus președintele FIG.

Surse GOLAZO.ro spun că Morinari Watanabe nu face întâmplător referire la tehnologie. Pentru că FIG și-a dorit o contribuție mai mare a tehnologiei în concursul de gimnastică de la Jocurile Olimpice.

„CIO nu le-a cerut asta”

Surse GOLAZO.ro din interiorul comitetului tehnic de arbitri au „tradus” această declarație a japonezului din fruntea Federației Internaționale de Gimnastică și modul apăsat în care a pus accent pe tehnologie.

S-a dorit ca și Omega, firma cu care s-a colaborat la JO, să aibă, precum cele Longines și Fujitsu, un sistem de lockdown.

Acesta nu mai permite înregistrarea de contestații după timpul regulamentar. Se închide, nu mai poți scrie nimic în el. Ai depășit, în cazul de la sol, minutul regulamentar, cu 1 secundă sau cu 10, nu se mai poate face nimic.

Dar, din informațiile mele, Comitetul Olimpic Internațional nu a cerut așa ceva celor de la Omega. Nu a existat această prevedere în caietul de sarcini! Așa că, elvețienii nu l-au făcut. Ar fi cheltuit mai mulți bani.

De ce nu s-a dorit să existe ca la Longines, unul dintre partenerii Campionatelor Mondiale, un sistem de lockdown? Oare de ce...? FIG a vrut, tocmai pentru a nu exista discuții, vă spun sigur. La cel mai recent Campionat Mondial, cel de la Antwerp, s-a colaborat cu Fujitsu. Tehnologia e excelentă”.

Referindu-se și la faptul că Sabrina Voinea a pierdut o zecime, care i-ar fi adus medalia de bronz la sol, din cauza unei probleme de tehnologie, experții din interiorul comitetului tehnic de arbitri au declarat:

European Gymnastics lucreaza cu Smart Scoring (din AZE), care desigur ca urmeaza regulamentele FIG. Reamintesc ca sistemul electronic pt contestatii este relativ recent la FIG, iar EG l-a folosit prima data la europenele 2024, fara sistem de stop, dar si fara incidente, nici la iesirile din covor, nici la contestatii.

„Și camerele acelea verticale au pus mari probleme. Vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă se accepta contestația voastră la Voinea?

Câți sportivi depunctați din cauza aceluiași lucru nu ar fi depus contestații împotriva acestui viciu de tehnologie? Clasamentele ar fi fost date peste cap! Scandalul ar fi fost enorm, iar toate oalele s-ar fi spart în capul CIO și Omega.

La Campionatele Europene se lucrează cu Smart Scoring (n.r. - firmă din Azerbaidjan). Sistemul electronic pentru contestații este relativ recent la FIG, iar European Gymnastics l-a folosit prima data în 2024. Fără sistem de stop, dar fără incidente, nici la ieșirile din covor, nici la contestații”.

Omega: „Dacă avem resurse disponibile”

Omega, gigantul elvețian, nu a răspuns solicitării noastre de a ne oferi un interviu în care să lămurim aceste informații. Singurul mesaj primit de la companie, acum nouă zile, a fost acesta:

„Stimate domnule Munteanu,
Apreciem solicitarea dvs. și interesul dvs. pentru OMEGA, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice.
Departamentul nostru Olimpic a fost notificat și, dacă există resurse disponibile, un reprezentant va lua legătura cu dumneavoastră.
Cu toate acestea, vă rugăm să înțelegeți că nu divulgăm datele de contact directe ale Departamentului Olimpic OMEGA. Cu cele mai bune considerații,
Echipa OMEGA”

Mesajul primit de la Omega ca răspuns la solicitarea unui interviu legat de sistemul folosit la Jocurile Olimpice. Mesajul primit de la Omega ca răspuns la solicitarea unui interviu legat de sistemul folosit la Jocurile Olimpice.
Mesajul primit de la Omega ca răspuns la solicitarea unui interviu legat de sistemul folosit la Jocurile Olimpice.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”