EURO SAU COPA AMERICA? Ce turneu e mai tare? Ambele sunt în faza semifinalelor, iar comparația echipelor are o  disproporție majoră
Emiliano Martinez

EURO SAU COPA AMERICA?Ce turneu e mai tare? Ambele sunt în faza semifinalelor, iar comparația echipelor are o disproporție majoră

  • Euro și Copa America se dispută în această vară aproape simultan: turneul european în Germania, cel american în SUA
  • Care dintre cele două competiții e mai valoros și produce fotbal de mai mare calitate? Comparația echipelor din semifinale indică Europa câștigătoare
  • Doar cota de piață a Angliei face cât aproape ale tuturor celor 4 semifinaliste de la Copa America
  • Semifinalele la Euro sunt Franța - Spania și Anglia - Olanda, iar la Copa America: Argentina - Canada și Columbia - Uruguay

Nu e pentru prima dată când Campionatul European se dispută în paralel cu Copa America. S-a întâmplat și acum 3 ani, când Italia a triumfat la Euro, iar Argentina lui Messi peste Ocean. La fel e și acum.

A spus că e corupt! Bellingham  l-a acuzat  în 2021 pe arbitrul semifinalei Anglia - Olanda
Citește și
A spus că e corupt!Bellingham l-a acuzat în 2021 pe arbitrul semifinalei Anglia - Olanda
Citește mai mult
A spus că e corupt! Bellingham  l-a acuzat în 2021 pe arbitrul semifinalei Anglia - Olanda

Timp de 3 săptămâni și jumătate, cele două competiții se joacă în același timp. Mai mult, finalele vor avea loc în aceeași zi. Duminică seara, de la ora 22:00, cea europeană, iar ce americană în noaptea de duminică spre luni, la ora 03:00. 

ÎNTREBĂRILE

Care dintre cele două turnee e mai valoros? Care conține jucători mai buni? Unde se joacă un fotbal de mai mare calitate? Comparațiile mereu au creat polemici, dezbateri, dar au și produs concluzii relevante și poate surprinzătoare. 

Acum, Euro și Copa America sunt fix în același punct: semifinale. Care se vor disputa după cum urmează:

EURO

  • Franța - Spania, marți, ora 22:00
  • Anglia - Olanda, miercuri, ora 22:00

COPA AMERICA

  • Argentina - Canada, noaptea de marți spre miercuri, ora 3:00
  • Columbia - Uruguay, noaptea de miercuri spre joi, ora 3:00

COMPARAȚIE EURO - COPA AMERICA

EURO sau COPA AMERICA, ce turneu e mai tare?

Euro %
Copa America %

1. COTA DE PIAȚĂ A ECHIPELOR

E probabil capitolul la care diferența e cea mai mare în favoarea Euro. Doar lotul Angliei e cotat cât aproape toate loturile celor 4 semifinaliste de la Copa America. Englezii trec de 1,5 miliarde de euro. Argentina, Columbia, Uruguay și Canada la un loc ating 1,75 miliarde.

Un singur fotbalist al Angliei valorează pe hârtie, în opinia celor de la Transfermarkt, cât toată naționala Canadei, e vorba despre Bellingham.

Cotele de piață ale echipelor din semifinale

EURO

  • Anglia 1,52 miliarde euro
  • Franța 1,23 miliarde
  • Spania 966 milioane
  • Olanda 815 milioane

COPA AMERICA

  • Argentina 805 milioane
  • Uruguay 480
  • Columbia 283
  • Canada 181
2,90 e cota
Spaniei să câștige Euro, în viziunea Betano, urmată de Franța (3,65), Anglia (3,85) și Olanda (5,50)

2. NIVELUL FOTBALIȘTILOR

În loturile celor 4 semifinaliste de la Euro 2024 se află nu mai puțin de 9 jucători care ating o cotă de cel puțin 100 de milioane de euro.

La Copa America, acest nivel îl ating doar doi jucători, argentinianul Lautaro Martinez și uruguyanul Valverde. 

Jucători care sunt cotați la cel puțin 100 de milioane de euro:

EURO

  • Bellingham 180 milioane
  • Mbappe 180
  • Foden 150
  • Saka 140
  • Rodri 120
  • Rice 120
  • Camavinga 100
  • Tchouameni 100
  • Kane 100

COPA AMERICA

  • Valverde 120
  • Lautaro Martinez 110
1,80 e cota
Argentinei să se impună la Copa America, e principala favorită, urmată de Uruguay (3,50), Columbia (4,50) și Canada (30)

3. ECHIPELE DE CLUB 

Un reper foarte relevant în a arăta nivelul valoric pe care îl are un jucător e cel reprezentat de echipa de club la care evoluează.

Într-un 11 virtual, cel mai bun format doar din echipele din semifinale, în echipa de la Euro ar fi jucători aproape doar de la Real Madrid, City, Barcelona, Arsenal, Inter și Bayern Munchen, practic cele mai mari din lume.

Cum arată 11-le virtual cu jucători exclusiv de la semifinaliste

EURO: Maignan (Franța) - Dumfries (Olanda), Stones (Anglia), Saliba (Franța), T. Hernandez (Franța) - Rodri (Spania) - Yamal (Spania), Bellingham (Anglia), Mbappe (Franța) - Kane (Anglia), Gakpo (Olanda)

COPA AMERICA: E. Martinez (Argentina) - Munoz (Columbia), Araujo (Uruguay), Romero (Argentina), A. Davies (Canada) -  Enzo Fernandez (Argentina) - Valverde (Uruguay), Messi (Argentina), L. Diaz (Columbia) - L. Martinez (Argentina), J. Alvarez (Argentina)

Spre deosebire de Euro, unde există  o reprezentare mai eterogenă a echipelor la cel mai bun 11, la Copa America, această echipă virtuală a semifinalelor e dominată de Argentina, care are mai mult de jumătate din componență. 

Echipele de club ale jucătorilor din cel mai bun 11

EURO: AC Milan - Inter, City, Arsenal, AC Milan - City - Barcelona, Real Madrid, Real Madrid - Bayern Munchen, Liverpool

COPA AMERICA: Aston Villa - Crystal Palace, Barcelona, Tottenham, Bayern Munchen - Chelsea - Real Madrid,  Inter Miami - Liverpool - Inter, City

4-1 e scorul
în disputa Europa - America de Sud în privința câștigătoarelor Mondialelor din ultimii 20 de ani: Italia (2006), Spania (2010), Germania (2014), Franța (2018), Argentina (2022)

Finalissima s-a terminat rău pentru Europa

În urmă cu 2 ani, pe 1 iunie 2022, s-a organizat un meci între campioanele la zi din Europa și de la Copa America: Italia - Argentina.

Partida a avut loc la Londra, pe Wembley, cu peste 87.000 de spectatori și a fost o demonstrație de fotbal a sud-americanilor.

Argentina s-a impus scor 3-0, grație golurilor marcate de Lautaro Martinez, Di Maria și Dybala. La 6 luni după acel meci, Argentina avea să devină campioană mondială în Qatar, la un turneu la care Italia a ratat calificarea.

Nu a fost primul meci de acest fel. În 1993, s-a jucat Argentina - Danemarca. Sud-americanii câștigaseră Copa America în 1991, iar danezii triumfaseră la Euro 1992.

Confruntarea s-a jucat în Argentina, s-a terminat 1-1 și a fost decisă la penalty-uri în favoarea “pumelor”, la care evoluau, printre alții Maradona, Batistuta, Caniggia, Diego Simeone.

În 1985 s-a jucat primul meci între deținătoarea Copa America (Uruguay, 1983) și campioana europeană, Franța (Euro 1984).

Partida a avut loc la Paris și a fost adjudecată de europeni, scor 2-0, care erau conduși de marele Michel Platini, care în acel an avea să câștige al treilea Balon de Aur consecutiv. 

16 echipe
va avea Europa la Mondialul din 2026, în vreme ce America de Sud, Centrală și de Nord vor avea sigur 12 formații, la care se mai pot adăuga încă două, dacă se vor impune în play-off-urile intercontinentale
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”