„Ești nebun?” Portretul lui Fabian Hurzeler, cel mai tânăr antrenor din istoria Premier League.  A debutat la 23 de ani  în liga a 5-a!
Fabian Hurzeler are contract până în 2027 la Brighton Foto: Imago

„Ești nebun?”Portretul lui Fabian Hurzeler, cel mai tânăr antrenor din istoria Premier League. A debutat la 23 de ani în liga a 5-a!

  • Fabian Hurzeler are 31 de ani și impresionează la Brighton, locul 5 în Premier League. E peste Chelsea, Tottenham, Newcastle și Manchester United. 
  • Germanul de origine americană, căpitanul lui Bayern la juniori, a debutat ca antrenor la 23 de ani, în liga a 5-a, și a promovat-o pe St. Pauli în Bundesliga după 14 ani. 
  • La începutul carierei, vindea tablouri într-o galerie de artă. A fost dat afară când patronul a descoperit că el mai mult vedea meciuri de fotbal la serviciu. E furtunos pe teren, atacând arbitrii constant. „Uneori mă întreb: «Ești nebun? Ce faci acolo?»”.

După ce l-a adus pe Roberto De Zerbi, italianul care a sedus Premier League între 2022 și 2024 cu jocul său dinamic, președintele lui Brighton l-a descoperit pe Fabian Hurzeler. 

Pedepsit!  De ce a fost exclus  Patrick Olsen  din lotul naționalei Danemarcei. Azi e mijlocașul lui Dinamo
Citește și
Pedepsit! De ce a fost exclus Patrick Olsen din lotul naționalei Danemarcei. Azi e mijlocașul lui Dinamo
Citește mai mult
Pedepsit!  De ce a fost exclus Patrick Olsen din lotul naționalei Danemarcei. Azi e mijlocașul lui Dinamo

Și Tony Bloom a mizat pe germanul de origine americană chiar dacă acesta are doar 31 de ani. E cel mai tânăr manager din istoria campionatului insular. 

Mai tânăr și decât unii dintre jucătorii săi. Cu doi ani mai mic decât Danny Welbeck și cu șapte sub James Milner. 

Cu Hurzeler, Brighton zboară tot mai sus. Curaj, risc, victorie în Premier

În câteva luni, a impresionat Anglia. Alb-albaștrii sunt chiar mai spectaculoși ca pe vremea lui De Zerbi. 

„Pescărușii” zboară la înălțime, sunt pe locul 5 după primele opt etape, înaintea lui Chelsea, Tottenham, Newcastle și Manchester United. 

Au învins-o pe Everton cu 3-0 chiar la startul sezonului, i-au luat trei puncte lui United în al cincilea minut de prelungire (2-1), au făcut egal la Londra cu Arsenal (1-1), au întors extraordinar cu Tottenham, de la 0-2 la 3-2, și au câștigat la Newcastle, 1-0 în ultima etapă. 

O singură înfrângere, 2-4 pe „Stamford Bridge” în fața lui Chelsea, după ce au deschis scorul și au redus la 2-3 într-o jumătate de oră. 

Riscă mult, și pierde uneori, dar deseori învinge. La 31 de ani, e totul sau nimic. 

10 meciuri
are Fabian Hurzeler până acum la Brighton în Premier League (8) și Cupa Ligii Angliei (2): 6 victorii, 3 egaluri, un eșec

Căpitanul lui Bayern la juniori. Internațional german. La seniori, doar echipa secundă

Născut la Houston, în statul american Texas, s-a mutat cu părinții în Germania când avea trei ani. 

Deși tatăl și mama lui erau medici stomatologi, el s-a îndrăgostit de fotbal și nu a vrut să facă altceva

La 12 ani, era la academia lui Bayern. A fost mult timp căpitanul echipelor de juniori ale bavarezilor, a cucerit titluri la diferite categorii de vârstă, a jucat și la naționalele Germaniei. 

Fabian Hurzeler, când purta banderola lui Bayern la juniori Foto: Imago Fabian Hurzeler, când purta banderola lui Bayern la juniori Foto: Imago
Fabian Hurzeler, când purta banderola lui Bayern la juniori Foto: Imago

La seniori însă, a atins doar formațiile secunde: Bayern, Hoffenheim și Munchen 1860. 

Hurzeler, ca jucător: „Dacă arbitrul lua o decizie greșită, intram tare în el”

„Dacă vorbești cu unii dintre băieții împotriva cărora am jucat, vor spune: «Ce idiot!». Îmi plăcea să-mi asum responsabilitatea și să-mi apăr colegii. Dacă arbitrul lua o decizie greșită, intram tare în el”, a povestit Fabian pentru The Times. 

„Ceva îmi lipsea când jucam. Eram inteligent, dar nu cel mai rapid. Nu puteam să-mi protejez careul și nici să marchez. Am fost sincer cu mine, mi-am zis: «Nu vei printre cei mai buni!». Așa că am decis să-mi închei cariera de jucător și să mă concentrez sută la sută pe cealaltă pasiune: să fiu antrenor”. 

Debutul ca antrenor, în liga a 5-a

În 2016, la doar 23 de ani, începea să pregătească prima sa echipă, la care a și evoluat o perioadă: FC Pipinsried, în liga a 5-a germană. 

În acea perioadă, lucra și într-o galerie de artă la Munchen. 

Dacă vindeam un tablou într-o lună, terminam cu munca! Așa că la serviciu vedeam o mulțime de meciuri de fotbal. Acesta a fost motivul pentru care am fost concediat acolo. Patronul m-a observat și a descoperit că munca mea însemna mai mult fotbal, de aceea nu prea mai vindeam tablouri. Dar a fost spre binele meu. Fabian Hurzeler, managerul lui Brighton

Acea perioadă l-a și ajutat. „Când vindeai un tablou, nu spuneai doar atât: «Priviți acest tablou! E minunat, e de Roy Lichtenstein sau de Damien Hirst». Trebuia să te interesezi: «Ce căutați? Ce doriți? Ce vă interesează în viață?». Înțelegeai persoana și îi ofereai ce i se potrivea. E similar și cu jucătorii”, și-a amintit tehnicianul pentru The Guardian.

Hurzeler: „Eram încăpățânat”. Filosofia sa avea nevoie și de nuanțe. Nu doar stilul Bayern

A fost o perioadă frumoasă la Pipinsried, pe care a promovat-o în liga a patra. În 2020, a urcat la St. Pauli în Zweite Bundesliga, întâi ca secund, la 27 de ani, apoi ca principal, în 2022, la 29 de ani. 

Era al doilea cel mai tânăr antrenor al ligii secunde germane. Din toate timpurile. 

Nu a rămas prea mult în 2.Bundesliga. În a doua lui stagiune, a promovat în elită în primăvara lui 2024, un pas așteptat de 14 ani de St. Pauli. 

Fabian Hurzeler a fost purtat pe brațe la St. Pauli după promovarea în Bundesliga Foto Imago Fabian Hurzeler a fost purtat pe brațe la St. Pauli după promovarea în Bundesliga Foto Imago
Fabian Hurzeler a fost purtat pe brațe la St. Pauli după promovarea în Bundesliga Foto Imago

Nu i-a ieșit mereu cum a vrut și a realizat că filosofia sa avea nevoie și de nuanțe. Nu era un drum drept în sus. 

„După ce am avansat în liga a patra cu Pipinsried, jucam fotbal pozițional, cu multă posesie, și eram încăpățânat: «Voi continua să joc astfel, pentru că acesta este stilul meu». 

A fost rău de tot. Pierdeam fiecare meci și eu nu schimbam, nu aveam stabilitate, nici echilibrul apărării”. 

Până atunci, cu Bayern în minte, întotdeauna am crezut că trebuie să controlez jocul și să înving frumos, însă am învățat că nu e doar despre a juca frumos. Fabian Hurzeler, managerul lui Brighton

„Nu sunt actor, sunt autentic. Dar uneori mă întreb: «Ești nebun?»

A rămas la fel de vulcanic în timpul partidelor. Nu accepta ușor tot ce dictau arbitrii.

Nici acum nu acceptă. De-abia sosit la Brighton și a văzut deja mai multe cartonașe, nu doar galbene, și un roșu!

45 de cartonașe galbene
și 6 roșii a primit în ultimii 3 ani ca jucător. Șapte „galbene” și un „roșu” în ultimul sezon ca antrenor la St. Pauli

„Sunt autentic, nu trebuie să fiu actor în fotbal, așa sunt eu”, afirmă Fabian.

Admite că, uneori, și lui i se pare halucinant cum se comportă pe teren. „Mă uit la înregistrările unor meciuri și gândesc: «Ești nebun? E incredibil! Ce faci acolo?». 

În viața normală, sunt calm. Încerc să gândesc rațional, fără prea multă emoție. E important, totuși, pe de altă parte, fotbalul e pasiunea mea”. 

Hurzeler a învățat cu De Zerbi și Postecoglou: „Nu mai rezistam”

A învățat mult timp, a făcut cursuri, a analizat antrenori, echipe, a urmărit pe viu antrenamente, și-a luat toate licențele. În sezonul trecut, a fost chiar la Brighton, l-a văzut pe De Zerbi, a primit sfaturi de la el. Acum, e chiar în locul său. 

A fost și la Tottenham. Ange Postecoglou, 59 de ani, a fost încântat de el: „Nu am mai văzut un tânăr antrenor atât de curios, ceea ce e extraordinar”. 

Până la urmă, văzând că întrebările lui nu se mai opresc, l-a lăsat pe un secund să-l ajute. „Eu nu mai rezistam”, a comentat cu umor australianul. 

Hurzeler a folosit toate acele informații primite de la Postecoglou. L-a învins în primul meci direct de Premier League: 3-2, de la 0-2. 

Cel mai important e să înțelegi omul din spatele jucătorului. Ce nevoi are? Care sunt valorile sale? Cum a fost educat? Cum a fost trecutul lui? Cum e cultura în Gambia lui Minteh sau Coasta de Fildeș a lui Adingra? Fabian Hurzeler, managerul lui Brighton

Competitiv din familie: „Dacă pierdeam un joc, seara de Crăciun era terminată”

Fabian e extrem de competitiv și e normal să fie așa. Așa a crescut în familie. 

„Când stăteam toți împreună, de Crăciun, de exemplu, jucam diferite jocuri. Dacă pierdeam, seara se termina pentru mine.

Avem același sânge, surorile, fratele, părinții, pentru toți era la fel dacă pierdeau. Pentru unul dintre noi, seara era minunată. Pentru ceilalți, era o competiție pierdută. 

Așa am crescut. Mereu era competiție. De aceea, și acum sunt foarte competitiv”.

Renunță Hagi?! „Regele”, copleșit după umilința din Giulești:  „Poate nu o să mai fiu pe bancă”
Liga 1
00:43
Renunță Hagi?!„Regele”, copleșit după umilința din Giulești: „Poate nu o să mai fiu pe bancă”
Citește mai mult
Renunță Hagi?! „Regele”, copleșit după umilința din Giulești: „Poate nu o să mai fiu pe bancă”
Debut de vis în Giulești   VIDEO cu golul : Alex Dobre,  reușită de senzație  la primul meci în tricoul Rapidului
Liga 1
21.10
Debut de vis în Giulești VIDEO cu golul: Alex Dobre, reușită de senzație la primul meci în tricoul Rapidului
Citește mai mult
Debut de vis în Giulești  VIDEO cu golul : Alex Dobre,  reușită de senzație la primul meci în tricoul Rapidului
„Nu am realizat nimic”  Șumudică, cu  picioarele pe pământ  după ce a „demolat” Farul. Ce spune despre derby-ul cu FCSB
Liga 1
00:20
„Nu am realizat nimic” Șumudică, cu picioarele pe pământ după ce a „demolat” Farul. Ce spune despre derby-ul cu FCSB
Citește mai mult
„Nu am realizat nimic”  Șumudică, cu picioarele pe pământ după ce a „demolat” Farul. Ce spune despre derby-ul cu FCSB
Minte Jandarmeria?  Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există  imagini video  cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Liga 1
21.10
Minte Jandarmeria? Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există imagini video cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Citește mai mult
Minte Jandarmeria?  Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există imagini video cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Daniel Pancu, judecat miercuri Stoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu  selecționerul U21 , după incidentele de la meciul cu Elveția
Liga 1
21.10
Daniel Pancu, judecat miercuriStoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu selecționerul U21, după incidentele de la meciul cu Elveția
Citește mai mult
Daniel Pancu, judecat miercuri Stoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu selecționerul U21 , după incidentele de la meciul cu Elveția
Cine e agresorul?  Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm  cine a aruncat cu scaunul  către asistent“
Liga 1
21.10
Cine e agresorul? Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm cine a aruncat cu scaunul către asistent“
Citește mai mult
Cine e agresorul?  Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm  cine a aruncat cu scaunul către asistent“
Proces  Azi, un nou termen în procesul lui  Mario Iorgulescu . E acuzat de ucidere din culpă
Diverse
21.10
Proces Azi, un nou termen în procesul lui Mario Iorgulescu. E acuzat de ucidere din culpă
Citește mai mult
Proces  Azi, un nou termen în procesul lui Mario Iorgulescu . E acuzat de ucidere din culpă
40.000 de bilete vândute  Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul  România - Kosovo , care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
Nationala
21.10
40.000 de bilete vândute Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul România - Kosovo, care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
Citește mai mult
40.000 de bilete vândute  Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul România - Kosovo , care va stabili cine câștigă grupa în Nations League