Competiții false PENTRU PARIURI, cu minori  O casă de pariuri care sponsorizează echipe uriașe este subiectul unei  investigații majore
1xBet, sponsorul Serie A și al Barcelonei, subiectul unei investigații majore: jucătorii erau testați cu detectorul de minciuni FOTO josimarfootball.com

Competiții false PENTRU PARIURI, cu minori O casă de pariuri care sponsorizează echipe uriașe este subiectul unei investigații majore

  • O casă de pariuri cu implicare la vârful fotbalului european oferă cote pentru sute de mii de jocuri pe an care implică echipe false și copii de până la 14 ani.
  • Compania este sponsor oficial la FC Barcelona, ​​PSG, Lille, Serie A și Cupa Africii pe Națiuni (CAF)

O documentare coordonată de redacțiile Josimar și Bellingcat, specializate în jurnalism de investigație, arată că pariurile sportive au depășit în unele cazuri granițe periculoase.

În centrul poveștii este 1xBet, o casă de pariuri cu expunere majoră, în competiții și la echipe uriașe. Ea nu se află în acest moment pe lista caselor de pariuri licențiate în România.

Fondatorii casei de pariuri au fugit din Rusia

Fondatorii 1xBet sunt Roman Semiokhhin, Dimitri Kazorin și Sergey Karshkov (despre care sunt informații că a murit ulterior, din cauza unui șoc anafilactic în timpul unei proceduri medicale, în iunie 2023). Ei au fost nevoiți să fugă din Rusia pentru a scăpa de arest și urmărire penală pentru că au organizat pariuri sportive ilegale.

Cătălin Tolontan Microbiști  convertiți  în pariori
Citește și
Cătălin TolontanMicrobiști convertiți în pariori
Citește mai mult
Cătălin Tolontan Microbiști convertiți în pariori

Ulterior, au relansat marca 1xBet în Cipru și au transformat-o într-una dintre cele mai cunoscute și mai profitabile platforme de jocuri online din lume.

Dimitri Kazorin, Roman Semiokhhin și Sergey Karshkov FOTO josimarfootball.com Dimitri Kazorin, Roman Semiokhhin și Sergey Karshkov FOTO josimarfootball.com
Dimitri Kazorin, Roman Semiokhhin și Sergey Karshkov FOTO josimarfootball.com

Nume false, care dădeau senzația că joacă echipe importante

Conform investigației jurnalistice, 1xBet oferea cote și videoclipuri live de la competiții sportive false. În aceste „turnee”, apăreau echipe precum „Dortmund”, „Liverpool”, „Madrid” și „Barcelona”, toate echipe fake cu nume cunoscute.

Jurnaliștii au documentat cum 1XBet organizează, transmite în direct și acceptă pariuri pe sute de mii de „meciuri” jucate non-stop, 365 de zile pe an, de către amatori care sunt plătiți pentru a participa în „competiții” false, ca și cum ar fi figuranți pe un platou de filmare. Inclusiv minori sub 14 ani!

„Short football”, o variație de futsal, este cel mai popular dintre sporturile oferite pe platformele online 1xBet. Mai este „subsoccer”, cunoscut și ca „fotbal pe bancă”, în care doi jucători care lovesc o minge într-o instalație minusculă, cu plasă.

Motivul este unul financiar. Cheia profitabilității 1xBet este să ofere un număr din ce în ce mai mare de evenimente pe care se poate paria, pentru a atrage cei mai pasionați pariori, care generează cele mai multe venituri și pentru care o ofertă „tradițională” nu este suficientă. 

15 milioane
de utilizatori unici a avut site-ul 1xbet între iulie și septembrie 2024. Versiunile din Ghana și Argentina au atras 7 milioane și, respectiv, 9,2 milioane de vizite în aceeași perioadă. În Africa e operatorul #1

Jucătorii lucrează în ture de 5 ore

Platforma de investigații Bellingcat a identificat un total de 1.297 de meciuri de „short football” transmise în direct de 1XBet într-o perioadă de 23 de ore, luna trecută!

Astfel, se poate deduce că, la 31 decembrie 2024, casa de pariuri va fi oferit cote pentru aproape 500.000 dintre aceste jocuri în 12 luni, la care trebuie adăugate alte mii care implică alte sporturi, cum ar fi cricket 2 vs 2, hochei pe gheață 3 vs 3, baschet de masă, volei, tenis, tenis de masă și „bench football”.

Jucătorii lucrează în ture de 5 ore, iar unii trec direct de la o tură la alta.

Jocurile false sunt disponibile în Georgia, Kenya, Filipine, Hong Kong, Maroc, India și Norvegia, dar nu pot fi urmărite spre exemplu în Spania, unde sunt interzise cotele la evenimente sportive care implică minori sau care sunt susceptibile de a fi manipulate.

Competițiile live false, filmate în Rusia, Ucraina și Belarus

Analizând sute de videoclipuri transmise în fluxul 1xBet, jurnaliștii de investigație au concluzionat că aceste competiții false sunt filmate în Rusia - țară în care fondatorii firmei au mandate de arestare active.

Totul s-ar întâmpla la școala de fotbal Alexander Stepin din Bryansk - care are legături cu partidul președintelui Putin, Rusia Unită, precum și cu gigantul Gazprom, în Ucraina (unde 1xBet fusese interzis după invazia rusă) și în Belarus (la Minsk și Mogilev, unde compania și-a suspendat operațiunile în martie 2022).

La meciurile false organizate la Complexul Sportiv Universal din Severodvinsk, Rusia, cei mai tineri jucători aveau 14 ani, vârsta medie a jucătorilor fiind puțin sub 16 ani, o încălcare a reglementărilor care interzice caselor de pariuri să ofere cote la întâlniri sportive în care sunt implicați minori. Tot în Rusia, Complexul Sportiv Mordovia din Saransk mai găzduiește astfel de partide false.

Testați cu detectorul de minciuni

Josimar.com l-a intervievat pe Dimitri (numele a fost schimbat), unul dintre sutele, dacă nu miile de jucători care au participat la turneele de „short football” ale 1xBet.

„Coordonatorul ne-a spus că e pentru pariuri. Iar organizatorii iau unul sau doi jucători din fiecare echipă pentru un test cu detectorul de minciuni. Întrebările erau de genul «Ai contactat pe cineva? Ai spus cuiva să parieze pe tine? Ai spus cuiva că joci la acest turneu?»”, a spus el.

FOTO: josimarfootball.com FOTO: josimarfootball.com
FOTO: josimarfootball.com

Una dintre competițiile false este o versiune a Bundesligii, liga germană, redenumită „Bundnesliga”.

Dimitri a jucat jocuri 5 vs 5 în „Budnesliga” 1xBet timp de aproximativ o săptămână, înainte de a realiza că „suntem atât de mici” încât „nu vrei să faci parte din asta”, adăugând că „unele jocuri sunt aranjate, sunt absolut sigur de asta”. Meciurile, spune el, „s-au jucat pe aceleași terenuri pe care jucau [cluburile din liga] de amatori în weekend”.

Deși echipa sa nu a fost direcționată să câștige sau să piardă un meci, jucătorii au fost instruiți să nu marcheze mai mult de cinci goluri în meciuri.

Dimitri era plătit cu 2.000 de ruble, numerar, pe zi, aproximativ 30$ la acea vreme.

„Când vii la locație, intri în vestiar. Trebuie să-ți lași telefonul acolo tot turneul, astfel încât să nu oferi informații prietenilor. Joci cam șase sau șapte jocuri într-o zi. Termini și apoi vin o grămadă de oameni și urmează alt turneu. Sunt turnee constante, chiar și la miezul nopții, 24/7".

1xBet a prelungit cu Barcelona și sponsorizează și alți giganți

În ciuda problemelor etice grave, 1xBet și-a construit o reputație spectaculoasă, chiar cu ajutorul unor premii ale industriei mondiale de gambling.

Astfel, siteul a fost votat „Cel mai bun operator de pariuri sportive al anului” la evenimentul SiGMA Africa Awards 2024. De asemenea, 1xBet a fost desemnată „Compania afiliată a anului” la International Gaming Awards 2024 și „Cel mai bun operator Esports 2024 din America Latină” la Premiile SiGMA Americas 2024.

Compania și-a reînnoit recent parteneriatul cu FC Barcelona, până în iunie 2029. La Summit-ului SBC de la Lisabona, luna trecută, și-a promovat și parteneriatele cu Lille, Paris Saint-Germain, CAF și Serie A.

Competiții false PENTRU PARIURI, cu minori  O casă de pariuri care sponsorizează echipe uriașe este subiectul unei  investigații majore Competiții false PENTRU PARIURI, cu minori  O casă de pariuri care sponsorizează echipe uriașe este subiectul unei  investigații majore

Corentin Segalen, președintele Grupului de la Copenhaga , rețeaua internațională de platforme care luptă împotriva manipulării competițiilor sportive, a comentat situația pentru jurnaliștii de la Josimar:

„În ancheta dumneavoastră pare că e vorba despre meciuri false în sensul folosirii unor nume de echipe de la cluburi celebre, dar cu meciuri care implică jucători amatori.

Cât despre interdicția ca jucătorii să marcheze mai mult de un anumit număr de goluri, acest lucru se încadrează perfect în definiția unui joc aranjat, așa cum apare în articolul 3 din Convenția Macolin. E o manipulare clară a rezultatelor”.

1xBet a fost contactat de mai multe ori de jurnaliștii care au pornit investigația, dar nu a răspuns la întrebări. FC Barcelona a refuzat să comenteze. PSG nu a răspuns.

Fotbalul sufocat de pariuri  Un  studiu  preluat de BBC arată că, în Premier League, numărul de reclame la pariuri aproape s-a triplat față de anul trecut 
Citește și
Fotbalul sufocat de pariuri Un studiu preluat de BBC arată că, în Premier League, numărul de reclame la pariuri aproape s-a triplat față de anul trecut
Citește mai mult
Fotbalul sufocat de pariuri  Un studiu preluat de BBC arată că, în Premier League, numărul de reclame la pariuri aproape s-a triplat față de anul trecut 

Minte Jandarmeria?  Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există  imagini video  cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Liga 1
16:43
Minte Jandarmeria? Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există imagini video cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Citește mai mult
Minte Jandarmeria?  Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există imagini video cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Daniel Pancu, judecat miercuri Stoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu  selecționerul U21 , după incidentele de la meciul cu Elveția
Liga 1
16:36
Daniel Pancu, judecat miercuriStoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu selecționerul U21, după incidentele de la meciul cu Elveția
Citește mai mult
Daniel Pancu, judecat miercuri Stoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu selecționerul U21 , după incidentele de la meciul cu Elveția
Cine e agresorul?  Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm  cine a aruncat cu scaunul  către asistent“
Liga 1
14:13
Cine e agresorul? Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm cine a aruncat cu scaunul către asistent“
Citește mai mult
Cine e agresorul?  Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm  cine a aruncat cu scaunul către asistent“
3 jucători, out cu Farul  Șumudică a anunțat lotul pentru meciul  Rapid - Farul . Boupendza și N'Jie pot debuta în alb-vișiniu în etapa #13 din Liga 1
Liga 1
14:16
3 jucători, out cu Farul Șumudică a anunțat lotul pentru meciul Rapid - Farul. Boupendza și N'Jie pot debuta în alb-vișiniu în etapa #13 din Liga 1
Citește mai mult
3 jucători, out cu Farul  Șumudică a anunțat lotul pentru meciul Rapid - Farul . Boupendza și N'Jie pot debuta în alb-vișiniu în etapa #13 din Liga 1
Proces  Azi, un nou termen în procesul lui  Mario Iorgulescu . E acuzat de ucidere din culpă
Diverse
11:38
Proces Azi, un nou termen în procesul lui Mario Iorgulescu. E acuzat de ucidere din culpă
Citește mai mult
Proces  Azi, un nou termen în procesul lui Mario Iorgulescu . E acuzat de ucidere din culpă
40.000 de bilete vândute  Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul  România - Kosovo , care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
Nationala
11:53
40.000 de bilete vândute Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul România - Kosovo, care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
Citește mai mult
40.000 de bilete vândute  Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul România - Kosovo , care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
„Amândoi sunt de vină”   Ioan Varga , patronul lui CFR, a comentat conflictul Louis Munteanu - Dan Petrescu
Liga 1
12:02
„Amândoi sunt de vină” Ioan Varga, patronul lui CFR, a comentat conflictul Louis Munteanu - Dan Petrescu
Citește mai mult
„Amândoi sunt de vină”  Ioan Varga , patronul lui CFR, a comentat conflictul Louis Munteanu - Dan Petrescu
Update în clasamentul WTA  Aryna Sabalenka,  noul lider mondial.  Halep a urcat 7 poziții
Tenis
12:30
Update în clasamentul WTA Aryna Sabalenka, noul lider mondial. Halep a urcat 7 poziții
Citește mai mult
Update în clasamentul WTA Aryna Sabalenka, noul lider mondial. Halep a urcat 7 poziții