Dublu impact Fotbalistul care a învins a doua oară  cancerul : vrea să joace din nou
Jean-Paul Boetius, în prim-plan, când juca la Hertha în Bundesliga Foto: Imago

Dublu impactFotbalistul care a învins a doua oară cancerul: vrea să joace din nou

  • Jean-Paul Boetius, 30 de ani, ultima oară la Hertha Berlin, a fost diagnosticat cu cancer în septembrie 2022 și în martie 2024. Prima oară, a revenit pe teren după cinci săptămâni în Bundesliga. 
  • Extrema batavă și-a reziliat contractul cu Hertha în vara lui 2023. Acum, Boetius vrea să joace din nou: „Pot privi spre viitor fără îngrijorare”.

Cariera lui Jean-Paul Boetius a început neașteptat de bine în urmă cu mai mult de un deceniu. 

Promovat în prima echipă a lui Feyenoord direct contra lui Ajax

Pe 28 octombrie 2012, Ronald Koeman l-a titularizat la Feyenoord ca aripă stângă în cel mai important meci al sezonului, „Clasicul” cu Ajax acasă, pe De Kuip, deși nici nu intrase în lotul primei echipe până atunci.

Surprize pentru FCSB Sparta Praga pregătește confruntarea de marți.  „Gata de Ligă”,  anunță antrenorul Friis
Citește și
Surprize pentru FCSBSparta Praga pregătește confruntarea de marți. „Gata de Ligă”, anunță antrenorul Friis
Citește mai mult
Surprize pentru FCSB Sparta Praga pregătește confruntarea de marți. „Gata de Ligă”, anunță antrenorul Friis

Antrenorul l-a promovat direct de la juniorii roș-albilor în „11”-le seniorilor. Și a fost inspirat. Tânărul în vârstă de 18 ani a marcat la debut într-o partidă încheiată la egalitate, 2-2. 

Debut ca titular la națională alături de Van Persie și Sneijder

S-a impus tot mai mult la Feyenoord. L-a atras și pe Louis van Gaal, selecționerul Olandei la acea vreme. 

Pe 5 martie 2014, Van Gaal l-a chemat la națională, oferindu-i 72 de minute în amicalul de la Paris contra Franței (0-2).

Titular la 19 ani, 11 luni și 11 zile alături de Van Persie și Sneijder, generația care a jucat finala Mondialului în 2010 și a câștigat bronzul CM în 2014. 

Jean-Paul Boetius (dreapta), în singurul meci jucat la naționala Olandei Foto: Imago Jean-Paul Boetius (dreapta), în singurul meci jucat la naționala Olandei Foto: Imago
Jean-Paul Boetius (dreapta), în singurul meci jucat la naționala Olandei Foto: Imago

A fost aproape de a prinde lotul turneului final din Brazilia, dar l-a pierdut în ultima clipă. 

Ulterior, cariera lui nu a atins vârful așteptat de olandezi. A părăsit Feyenoord, a jucat pentru Basel, Genk, apoi iar la Feyenoord, iar din 2018 în Bundesliga, la Mainz și Hertha. Și nu a mai evoluat niciodată pentru „Portocala Mecanică”. 

252 de meciuri
a jucat Jean-Paul Boetius în Bundesliga și Eredivisie, marcând 36 de goluri și pasând decisiv de 44 de ori

A revenit pe teren la cinci săptămâni după ce fusese diagnosticat cu cancer testicular

La Hertha a ajuns în august 2022. La jumătatea lui septembrie, după numai șase partide în Bundesliga, prima veste cruntă: a fost diagnosticat cu cancer testicular. 

A fost operat și, uluitor, pe 23 octombrie revenea pe teren. A mai evoluat de 15 ori în acel campionat. 

Boetius a fost decarul Herthei Berlin Foto Imago Boetius a fost decarul Herthei Berlin Foto Imago
Boetius a fost decarul Herthei Berlin Foto Imago

Însă nu a reușit să salveze Hertha, care a retrogradat la sfârșitul stagiunii, când jucătorul și clubul au decis că rezilieze contractul. 

Maladia l-a mai lovit o dată. Iar chimioterapie. Acum vrea să joace din nou

Boetius nu se simțea bine. Nu a mai semnat cu niciun alt club. Cariera sa a rămas suspendată. 

În martie 2024, a doua veste teribilă: cancerul a recidivat, se răspândise la ganglionii limfatici la nivel retroperitoneal. 

Mesaj pentru Boetius. În martie 2024, jucătorii lui Feyenoord au purtat tricouri pe care scria „Ești mai puternic prin luptă” Foto: Imago Mesaj pentru Boetius. În martie 2024, jucătorii lui Feyenoord au purtat tricouri pe care scria „Ești mai puternic prin luptă” Foto: Imago
Mesaj pentru Boetius. În martie 2024, jucătorii lui Feyenoord au purtat tricouri pe care scria „Ești mai puternic prin luptă” Foto: Imago

A urmat încă o serie de chimioterapie. Acum, cinci luni mai târziu, fotbalistul a anunțat că a învins și a doua oară maladia. 

„În fine, pot spune că sunt bine și gata să joc din nou. Îmi pierdusem părul, dar coafura mea afro crește minunat. Pot privi spre viitor fără îngrijorare”, a declarat el într-un show pe platforma video olandeză Kijk. 

Caută o nouă destinație, o altă echipă unde să joace. Cariera lui continuă.

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
17:39
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
18:57
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19:00
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
18:26
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5