Surprize pentru FCSB Sparta Praga pregătește confruntarea de marți.  „Gata de Ligă”,  anunță antrenorul Friis
Finlandezul Kaan Kairinen ar putea fi titular marți la Sparta, contra FCSB Foto: Imago

Surprize pentru FCSBSparta Praga pregătește confruntarea de marți. „Gata de Ligă”, anunță antrenorul Friis

  • SPARTA - FCSB. Echipa cehă a învins-o vineri seară pe Dukla (2-0), în campionat, ultimul duel înaintea meciului de marți de la Praga, în prima manșă a turului 3 preliminar de Champions.
  • Atenție la fazele fixe ale alb-vișiniilor. Sunt foarte buni. Au înscris patru goluri după cornere în ultimele trei partide, toate marcate de fundașii centrali. 
  • Antrenorul Lars Friis ar putea veni cu o surpriză în plus contra FCSB. Titularizarea în linia mediană a finlandezului Kaan Kairinen, refăcut după o fractură mai repede decât se aștepta.

FCSB a trecut de Maccabi Tel Aviv, dar Sparta are alt calibru față de echipa israeliană. Campioana Cehiei va fi un adversar mult mai dificil în turul 3 preliminar al Ligii. 

Ultimele detalii  Mihai Stoichiță, despre  negocierile  dintre FRF și Mircea Lucescu
Citește și
Ultimele detalii Mihai Stoichiță, despre negocierile dintre FRF și Mircea Lucescu
Citește mai mult
Ultimele detalii Mihai Stoichiță, despre negocierile dintre FRF și Mircea Lucescu

Alerta Sparta: cinci jocuri, cinci victorii

Cinci partide a jucat formația lui Lars Friis în acest început de sezon, toate încheiate cu victorii, ultima vineri, 2-0 cu Dukla la Praga. Trei în campionat:

  • 2-1 cu Pardubice (a)
  • 4-1 cu Teplice (d)
  • 2-0 cu Dukla (a)

Alte două în turul 2 preliminar de Champions: 

  • 2-0 cu Shamrock (d)
  • 4-2 cu Shamrock (a)
10 jucători
au marcat pentru Sparta în primele cinci întâlniri ale stagiunii

Buni la faze fixe. Patru goluri marcate după momente statice în ultimele 3 meciuri

Ce a ieșit în evidență în primele cinci dueluri: 

  • Au înscris minimum două goluri pe meci. 
  • Au păstrat poarta neatinsă în două întâlniri, o dată în Europa, o dată în Cehia. 
  • Au golaveraj bun, 14 reușite, patru goluri primite. 
  • În ultimele trei confruntări în ambele competiții, patru din cele zece goluri au fost marcate în urma unor cornere. Două cu piciorul (același Vitik), două cu capul (Ross și Sorensen).

„Pregătim și acest gen de acțiuni”. Cum execută Sparta Praga cornerele

Explicația golurilor din faze fixe e simplă. Exersează aceste momente statice de joc la antrenamente. 

Tânărul stoper Martin Vitik, 21 de ani, cel mai scump jucător al Spartei momentan, evaluat de Transfermarkt la 12 milioane de euro, are deja opt goluri în campionat, două în actuala stagiune. 

Martin Vitik, în prim-plan, după golul de vineri Foto: Imago Martin Vitik, în prim-plan, după golul de vineri Foto: Imago
Martin Vitik, în prim-plan, după golul de vineri Foto: Imago

„Am așteptat mingea la colțul lung. Demonstrează că pregătim și acest gen de acțiuni”, a declarat Vitik pentru siteul isport.cz, care reliefează și un detaliu tactic. 

Cornerele sunt executate de obicei cu efect interior, spre poartă. De exemplu, Haraslin, jucător de picior drept, centrează din stânga, iar Kairinen (picior stâng), de pe dreapta. 

4 goluri
au fost înscrise de fundașii centrali ai Spartei în 2024-2025: Vitik 2, Sorensen și Ross

Explicația antrenorului: „Avem un plan și credem în el”

Cum a comentat antrenorul Lars Friis la conferință golurile înscrise din faze fixe. 

„Știm că sunt parte importantă a fotbalului. Vedem meciuri în Europa, te pot ajuta să câștigi. Înainte, eram foarte buni defensivi la asemenea momente de joc. Acum, beneficiem de astfel de situații și în atac. Avem un plan și credem în el”, a declarat tehnicianul danez. 

Friis apreciază și ce face unul dintre asistenții săi, Tim Sparv, fost mijlocaș defensiv cu 84 de selecții la naționala Finlandei.

E și meritul lui Tim pentru munca sa cu jucătorii, e absolut limpede ce vrea, le dă misiuni clare. Dar, până la urmă, cei din teren aplică, așa că îi felicit și pe ei. Totul înseamnă încredere și calitate Lars Friis, antrenor Sparta Praga

Friis, 48 de ani, a abordat mai multe subiecte la conferință. Printre ele, jocul, revenirea lui Kaan Kairinen, tridentul ofensiv Birmancevic-Kuchta-Haraslin și forma lui Angelo Preciado. 

Jocul celor de la Sparta Praga. „Suntem gata de luptă în Liga Campionilor”

„Am numărat 16 șuturi, 12 pe poartă, am înscris două goluri, ne-am creat alte patru mari ocazii, ne-am păstrat poarta neatinsă și am avut 70 la sută posesie. Nu pot fi decât fericit”, a afirmat antrenorul. 

„Am făcut un plan și stăm bine în această perioadă. Suntem gata de luptă în Liga Campionilor”. 

5 căpitani
a avut Sparta Praga în primele 5 meciuri ale sezonului. Cel care poartă banderola în mod normal e stoperul Filip Panak

Kaan Kairinen. „Dacă ai nevoie să păstrezi mingea, îl ai pe el”

Mijlocașul central finlandez, 25 de ani, s-a accidentat grav pe 11 mai, suferind o fractură la 0-0 în derbyul cu Slavia. 

Și-a revenit mai repede decât se aștepta, iar vineri a fost în premieră titular. 

„A jucat foarte bine, a primit cele mai multe minute după accidentare”, a spus antrenorul Spartei. „Dacă ai nevoie să păstrezi mingea, îl ai pe Kairinen. E un jucător de calitate cu balonul la picior”. 

Pentru Friis, „nu a fost o surpriză întoarcerea lui Kaan. Mental, e foarte sus. Știu că a muncit mult singur în vacanță, mă așteptam să-l văd arătând atât de bine”. 

Tripleta ofensivă. „Se înțeleg, se simt, creează faze împreună”

Prezenți toți trei la Euro, cehul Jan Kuchta, slovacul Lukas Haraslin și sârbul Veljko Birmancevic au început mai târziu pregătirea. 

Dar au două meciuri deja împreună din primul minut, ambele în campionat, la 4-1 cu Teplice și 2-0 cu Dukla. 

Foarte probabil, ei vor fi titulari și marți, aceasta va fi tripleta ofensivă cu FCSB. 

Lars Friis (în tricou alb), antrenorul Spartei Praga Foto: Imago Lars Friis (în tricou alb), antrenorul Spartei Praga Foto: Imago
Lars Friis (în tricou alb), antrenorul Spartei Praga Foto: Imago

Friis e mulțumit: „Putem vedea toți că se înțeleg, se simt și creează faze împreună. Sigur că pot juca mai bine. Și ei vor crește, întreaga echipă va crește pentru a atinge nivelul dorit de noi”. 

Angelo Preciado. Fundașul dreapta ecuadorian a reluat și el antrenamentele după ceilalți colegi. Preciado a jucat la Copa America și a avut vacanță prelungită. 

„Angelo e Angelo. E capabil mereu să-și depășească limitele, să facă lucruri mai mult decât poate. Și cu Dukla ne-a dovedit clipele sale de extraclasă. În același timp, mă bucur că a jucat întreaga partidă. Un jucător valoros care trebuie să ofere tot ce are mai bun”. 

TOP 3 golgheteri Sparta Praga 2024-2025

  • 1. Victor Olatunji - 3
  • 2-3. Veljko Birmancevic - 2
  • Martin Vitik - 2

Sparta la 2-0 cu Dukla (3-4-3)

  • Vindahl - Vitik, Sorensen (72 Ross), Zeleny - Preciado, Kairinen (72 Laci), Solbakken (79 Sadilek), Rynes - Birmancevic, Kuchta (65 Olatunji), Haraslin (65 Krasniqi)
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”