Efectul Mbappe Drepturile TV din  Ligue 1  nu se vând după plecarea starului! Pretențiile francezilor au scăzut la jumătate
Ligue 1 suferă după ce Kylian Mbappe (25 de ani) a plecat de la PSG la Real Madrid, în La Liga. Foto: Imago

Efectul MbappeDrepturile TV din Ligue 1 nu se vând după plecarea starului! Pretențiile francezilor au scăzut la jumătate

  • Ligue 1 suferă după ce Kylian Mbappe (25 de ani) a plecat de la PSG la Real Madrid, în La Liga.
  • LFP (Liga Profesionistă de Fotbal din Franța) spera să obțină 5 miliarde de euro din drepturile TV pentru perioada 2024-2029.
  • Precedenta înțelegere era în valoare de 605 milioane de euro pe sezon.

Președintele Ligii Profesioniste Franceze (LFP), Vincent Labrune, a declarat că realitatea pieței impune o revizuire în jos a ambițiilor inițiale pentru drepturile Ligue 1, însă nu renunță la obținerea unui acord favorabil cluburilor.

Ligue 1 suferă după plecarea lui Kylian Mbappe: drepturile TV nu se vând!

În iunie 2023, Labrune spera să obțină un miliard de euro pentru fiecare sezon al noului acord care se întinde pe cinci ani, informează L'Equipe.

Plecarea lui Mbappe la Real Madrid a scăzut însă interesul televiziunilor pentru campionatul Franței, care suferise și anul trecut o lovitură: plecarea lui Lionel Messi în MLS.

Acum, venit în fața comitetului executiv al Federației Franceze de Fotbal (FFF), președintele LFP a anunțat că speră să obțină aproximativ 500 de milioane de euro pe sezon. Adică să accepte o pierdere de 105 milioane față de precedentul contract!

Astfel, pentru a se putea concentra pe vânzarea drepturilor de televizare, Vincent Labrune a decis să amâne pentru finalul lunii iunie Adunarea Generală a Ligii, care era programată la 12 iunie.

Cu două luni și jumătate înaintea debutului sezonului 2024/2025, LFP nu are încheiat încă un acord pentru drepturile tv, însă negocierile se desfășoară în spatele ușilor închise.

Cluburile din Ligue 1, afectate de incertitudine

În acest context nesigur, președinții cluburilor din Ligue 1 așteaptă cu nerăbdare noul acord, pentru a ști pe ce sume se pot baza și astfel să își stabilească strategia pe care o vor aborda pentru sezoanele viitoare.

Nu mi se pare oportun să menținem adunarea generală programată pentru această săptămână, a cărei dată coincide cu cea a discuțiilor intense pe care le avem în prezent. O vom amâna până la sfârșitul lunii iunie când vom putea propune o soluție definitivă. Vincent Labrune, președintele Ligii Profesioniste Franceze (LFP), citat de RMC Sport

Cele mai recente zvonuri spun că un plan A prevede dezvoltarea unui canal 100% al Ligue 1, care să fie realizat de beIN Sports și distribuit de grupul Canal+.

Problemele cu drepturile TV nu sunt o noutate în Franța

În 2021, grupul Mediapro a decis să se retragă din contractul în valoare de peste 4 miliarde de euro pe patru ani (814 milioane de euro pe an de la Mediapro și 330 de milioane de euro de la beIN Sports), la doar 4 luni de la intrarea acestuia în vigoare, fapt care a aruncat cluburile franceze într-o situație financiară delicată.

Ulterior, LFP a eșuat în tentativa de a ajunge la un acord cu Amazon, DAZN și Discovery, pentru că niciuna dintre ele care nu a reușit să se apropie de prețul cerut. În cele din urmă, drepturile au fost achiziționate de Canal+ (330 de milioane de euro) și Amazon Prime (275 de milioane de euro).

Sumele plătite în cele mai importante campionate

  • Premier League - 1,91 miliarde de euro
  • Bundesliga (primele două ligi) - 1,079 miliarde de euro
  • La Liga - 990 de milioane de euro
  • Serie A - 927 de milioane de euro
  • Major League Soccer - 240 de milioane de euro
  • Barsileirao - 197 de milioane de euro
  • Liga 1 - 29,5 milioane de euro
32
este locul ocupat de Liga 1 în clasamentul celor mai mari sume plătite pentru drepturile TV

CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !