Explicația palmelor  De ce  Mihaela Cambei  era lovită de antrenor în finala de la haltere +17 foto
Mihaela Cambei, 21 de ani, a cucerit argintul la haltere, categoria 49kg, la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto: captură TVR

Explicația palmelor De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere

  • Mihaela Cambei, 21 de ani, a cucerit argintul la haltere, categoria 49kg, la Jocurile Olimpice de la Paris.
  • Mulți dintre românii care au urmărit finala au rămas surprinși în momentul în care au văzut că antrenorul Valeriu Calancea o pălmuia înainte de fiecare tentativă de ridicare a halterei.

Mihaela Cambei a adus a opta medalie delegației României la Paris, după o luptă dusă până în ultima clipă cu Zhihui Huo. A reușit să ridice în total 205 kilograme, 93 la smuls și 112 la aruncat.

Mai mult, românca a fost singura sportivă cu un parcurs perfect. A reușit să ridice greutatea la fiecare dintre cele 6 încercări.

De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR
De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR

Galerie foto (17 imagini)

De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere. Captură: TVR
+17 Fotografii
labels.photo-gallery

De ce Mihaela Cambei era pălmuită de antrenor în finala de la haltere

Ce i-a surprins pe mulți dintre urmăritorii mai puțin familiarizați cu halterele a fost momentul înainte de fiecare tentativă.

Chiar înainte să încerce să ridice greutatea, Mihaela Cambei era pălmuită de antrenorul Valeriu Calancea. Acesta o lovea pe brațe și pe spate. Și Mihaela se lovea cu palmele și pumnii peste picioare.

Care e explicația? Loviturile peste mușchi stimulează circulația sângelui în zonele respective. Palmele au și un efect psihologic, ridicând nivelul de adrenalină și atenție.

„Face parte din încălzire”

Strategia este folosită și în alte sporturi, inclusiv înotul. Matt Barbini, unul dintre oficialii echipei de înot a Statelor Unite, explica în 2021 pentru The Sun:

„Face parte din încălzire sau activare. Se asigură astfel că acele părți ale corpului vor avea circulația sângelui la intensitate maximă înainte de cursă. E bine să ai un proces, o rutină pe care s-o faci până la start. Te ajută psihic să nu stai degeaba și să cedezi presiunii. Lucrurile de genul acesta îi calmează pe sportivi înainte de start”.

„Mami, tati, am reușit!”

Mihaela Cambei le-a mulțumit părinților, antrenorilor și tuturor fanilor care au susținut-o la Paris, după ce a câștigat medalia de argint.

„Este o medalie foarte grea, exagerat de grea. Sincer,
nu mă așteptam să fie atât de grea. Dar această medalie, care pentru unii poate este doar o simplă medalie, pentru noi înseamnă extraordinar de mult. Cam asta înseamnă doi ani de muncă pentru o calificare.

Singurul mesaj pe care vreau să-l transmit tuturor e că le mulțumesc tuturor pentru toată susținerea, m-a ajutat extraordinar de mult, mi-a dat putere mai mare.

Părinților mei vreau să le spun: «mami, tati, am reușit!».

Înaintea de a veni la Paris, nu mă așteptam la medalie de argint, speram la un bronz, sinceră să fiu.

Antrenorii m-au luat în brațe și s-au bucurat pentru că am reușit. Eu sunt mult mai mândră de mine și mult mai bucuroasă pentru că prin munca mea și a antrenorilor am reușit asta.

Antrenorul meu, domnul Calancea Valeriu, nu a reușit să ia o medalie olimpică, dar eu, fiind sportiva lui, am reușit”, a spus Mihaela Cambei.

Contraatacul care ne place  România - Lituania 3-1:  Concluzii la cald  de la masa presei
Nationala
09.09
Contraatacul care ne place România - Lituania 3-1: Concluzii la cald de la masa presei
Citește mai mult
Contraatacul care ne place  România - Lituania 3-1: Concluzii la cald de la masa presei
VAR tricolor Două  faze cruciale  judecate de arbitrajul video în favoarea României! Cum am ajuns de la eșec la victorie în numai 6 minute
Nationala
09.09
VAR tricolorDouă faze cruciale judecate de arbitrajul video în favoarea României! Cum am ajuns de la eșec la victorie în numai 6 minute
Citește mai mult
VAR tricolor Două faze cruciale judecate de arbitrajul video în favoarea României! Cum am ajuns de la eșec la victorie în numai 6 minute
„Îl invidiez pe Lucescu!”  Cornel Dinu, aflat în spital,  vorbește cu emoție  despre revenirea lui Il Luce pe banca naționalei
Nationala
09.09
„Îl invidiez pe Lucescu!” Cornel Dinu, aflat în spital, vorbește cu emoție despre revenirea lui Il Luce pe banca naționalei
Citește mai mult
„Îl invidiez pe Lucescu!”  Cornel Dinu, aflat în spital, vorbește cu emoție despre revenirea lui Il Luce pe banca naționalei
Cerere respinsă  Dinamo a fost refuzată de LPF
Liga 1
09.09
Cerere respinsă Dinamo a fost refuzată de LPF
Citește mai mult
Cerere respinsă  Dinamo a fost refuzată de LPF