Doar 100 de grame! O luptătoare a fost  descalificată  din finala olimpică pentru că a depășit cu foarte puțin greutatea
Luptătoarea indiană Vinesh Phogat Foto: Imago

Doar 100 de grame!O luptătoare a fost descalificată din finala olimpică pentru că a depășit cu foarte puțin greutatea

  • Vinesh Phogat, 29 de ani, se calificase în finala categoriei 50 kg la lupte libere, dar i s-a luat acest drept și a fost dată afară din concursul olimpic, fără nicio medalie, pentru că depășise greutatea cu numai 100 de grame.
  • Sportiva indiană, care nu mai mâncase nimic și și-a tuns părul pentru a intra în categorie, a făcut apel la TAS, cerând să i se anuleze suspendarea și să primească și ea medalia de argint. S-a implicat și premierul țării.
  • Devastată, Vinesh a anunțat că se retrage. „Nu mai am niciun pic de putere”, a scris ea pe rețelele de socializare.

Vinesh Phogat venise la Jocurile Olimpice cu un singur gând: să cucerească o medalie la lupte libere. Dacă ar fi fost cea mai prețioasă, cu atât mai bine. La 29 de ani, ar fi fost perfect pentru cariera sa.

Explicația palmelor  De ce  Mihaela Cambei  era lovită de antrenor în finala de la haltere
Citește și
Explicația palmelor De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere
Citește mai mult
Explicația palmelor  De ce Mihaela Cambei era lovită de antrenor în finala de la haltere

Sportiva indiană nu simțise ce înseamnă aurul în carieră la cel mai înalt nivel, nici la Olimpiadă, nici la Campionatele Mondiale.

Pentru ea, maximum a însemnat bronz până acum. De două ori la CM, în 2019 și 2022. 

Ruptură a ligamentului încrucișat anterior la Rio 2016

Suferise mult în trecut și voia să lase totul în urmă. În 2016, la primele ei Jocuri, a participat la categoria 48 kg și a început bine, cu victorie în fața româncei Alina Vuc în „optimi”. 

În următoarea confruntare, împotriva lui Sun Yanan (China) în „sferturi”, a primit o lovitură cruntă: ruptură de ligament încrucișat anterior la genunchi, fiind obligată să abandoneze. 

În 2021, s-a întors la Olimpiadă. Venea la Tokyo ca numărul unu mondial la 53kg. Din nou, a trecut de primul meci, dar l-a pierdut pe al doilea. Bielorusa Vanesa Kadadzinskaya a învins-o surprinzător în „sferturi”. 

Nu a mai mâncat nimic. Și-a tăiat părul! Inutil

La Paris, traseul lui Vinesh a fost ideal până la un punct. Se calificase în finala categoriei 50 kg, după ce trecuse și de campioana olimpică și mondială a probei, japoneza Yui Susaki.

Vinesh Phogat, cea care a învins-o pe marea campioană niponă Yui Susaki Foto: Imago Vinesh Phogat, cea care a învins-o pe marea campioană niponă Yui Susaki Foto: Imago
Vinesh Phogat, cea care a învins-o pe marea campioană niponă Yui Susaki Foto: Imago

The Times a redat tot ce s-a întâmplat înaintea finalei. O poveste dramatică. Incredibilă. 

Trebuia să slăbească 1,5 kg și a făcut totul pentru a avea greutatea categoriei. Mai mult decât antrenamente intense și saună. Nu a mai măncat nimic și și-a tăiat părul!

Întregul său efort a fost inutil, pentru că oficialii olimpici au respins-o, anunțând-o că îi refuză participarea în finală pentru 100 de grame! Și nu doar atât. Au descalificat-o din concurs!

„Sunt distrusă. Nu mai am niciun pic de putere. Adio, lupte!”

Nu numai că i-au interzis finala cu americanca Sara Hildebrandt (câștigătoarea medaliei de aur, în cele din urmă). Au dat-o jos de pe podium!

Cubaneza Yusneylys Guzman, învinsa ei în semifinale, a înlocuit-o în ultimul act. 

Vinesh a avut trei meciuri și a băut cantități mici de apă pentru a preveni deshidratarea. Antrenorul a inițiat procesul normal de slăbire și avea încredere că va atinge greutatea dorită. Ulterior, s-au luat toate măsurile posibile, incluzând tăierea părului Dinshaw Paudiwala, medic-șef al echipei Indiei

Ea și delegația Indiei au făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Vor anularea excluderii și cer să primească și ea medalia de argint. 

Devastată, Vinesh și-a anunțat retragerea. „Sunt distrusă. Nu mai am niciun pic de putere. Adio, lupte 2001-2024!”, a postat ea pe X (fostul Twitter). 

Mesaj de la premier: „Ești simbolul rezistenței. Întoarce-te mai puternică!”

Scandalul a ajuns la cel mai înalt nivel. Narendra Modi, prim-ministrul Indiei de un deceniu, vrea ca totul să anchetat pentru a afla exact de ce a fost descalificată sportiva. 

Premierul i-a transmis un mesaj luptătoarei, tot prin X: 

„Vinesh, ești o campioană printre campioane. Ești mândria Indiei și o inspirație pentru fiecare indian. 

Prim-ministrul indian Narendra Modi Foto: Imago Prim-ministrul indian Narendra Modi Foto: Imago
Prim-ministrul indian Narendra Modi Foto: Imago

Acest eșec doare. Mi-aș fi dorit să poată exprima cuvintele disperarea trăită de mine.

În același timp, știu că tu ești simbolul rezistenței. A fost întotdeauna natura ta să înfrunți provocările.

Întoarce-te mai puternică! Noi toți te susținem”. 

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5