Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!” Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost  suspendată  după ce a jignit-o pe gimnastă
Alina Alexoi a fost suspendată de Federația Internațională de Gimnastică după jignirile aduse Anei Maria Bărbosu.Foto: GOLAZO și Sport Pictures.

Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!”Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost suspendată după ce a jignit-o pe gimnastă

  • Alina Alexoi a fost suspendată de Federația Internațională de Gimnastică și i s-a interzis să comenteze la Jocurile Olimpice 2024
  • Motivul? Un episod petrecut în toamna trecută. Jurnalista TVR, care acum este membră COSR și consiliera președintelui forului olimpic, a jignit-o grav pe Ana Maria Bărbosu
  • TVR și COSR n-au reacționat. Federația Română de Gimnastică se va supune deciziei FIG, așa că Alina Alexoi (53 de ani) va avea interzis și la competițiile naționale.

Un episod grav, cu ecouri profunde în lumea gimnasticii interne și internaționale, a fost ținut până acum „la secret”.

Dar GOLAZO.ro a obținut mărturii din surse multiple și documente și reconstituie astăzi scena care a tensionat sportivi, federații și personaje cu influență. 

Protagonistă este Alina Alexoi, jurnalistă în TVR din 1992. Ea este detașată de 6 ani, cu scurte pauze, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, al cărui membru a devenit.

În plus, ea este și consilierul personal al președintelui Mihai Covaliu, detaliu care nu a împiedicat-o să fie, uneori, reporter TVR sau comentator în diverse competiții. 

Asta până în iunie 2024. Alina Alexoi, aflată în delegația României pentru JO, nu a mai comentat pentru TVR întrecerile olimpice de gimnastică de la Paris.

Chiar înainte de Olimpiadă s-a pornit bolovanul, deși totul începuse cu mult timp în urmă, mai exact în toamna lui 2023. 

Alina Alexoi, suspendată după un scandal cu Ana Maria Bărbosu

Ce s-a întâmplat înainte de Jocurile OIimpice de la Paris 2024? 

Federația Internațională de Gimnastică (n.r. - FIG) a decis să o suspende pe Alina Alexoi de la toate competițiile organizate de aceasta.

Decizia a fost transmisă pe 27 iulie 2024 către COSR, Federația Română de Gimnastică (n.r. - FRG), astfel că Alexoi nu a mai putut intra în zona competițiilor de gimnastică de la JO Paris 2024 și nici nu a mai putut comenta întrecerile pentru TVR, disciplină sportivă la care era de obicei „titulară”. 

Cum s-a ajuns aici? Motivul este „comportamentul scandalos” pe care angajata TVR și COSR l-a avut față de o gimnastă română, mai exact Ana Maria Bărbosu, în timpul Mondialelor de la Antwerp, în octombrie 2023. Detalii, mai jos. 

Doamna Alexoi, în urma incidentului de la Campionatul Mondial de la Antwerp, am decis să nu vă mai acordăm acreditări în viitor la evenimentele Federației internaționale de Gimnastică. Extras din decizia FIG, semnată de secretarul general Nicolas Buompane 

„Ponor a declanșat scandalul”

Fitilul a fost aprins la Mondialele din Belgia de o intervenție a fostei mari gimnaste Cătălina Ponor.

Povestesc surse GOLAZO.ro: „Cătălina era acolo ca reprezentant al Comisiei sportivilor din cadrul FIG, deci fără funcție oficială în delegația României.

După un antrenament a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: «Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?». Tonul a fost răstit, răutăcios și părea că nu vrea să o ajute pe Ana, ci să-i transmită ce slabă e”.

Care să fi fost motivul „tonului răutăcios” la adresa Anei Maria Bărbosu? Explică o sursă: „Anumite persoane erau deranjate că Ana alesese echipa de la Deva (n.r. - pentru a se pregăti). Asta chiar dacă fusese susținută financiar, din 2015, și de programul «Țară, țară, vrem campioane» (n.r. – proiectul păstorit de Octavian Bellu și Mariana Bitang)”.

Cătălina Ponor are cinci medalii câștigate pentru România la Jocurile Olimpice, trei de aur, una de argint și alta de bronz Cătălina Ponor are cinci medalii câștigate pentru România la Jocurile Olimpice, trei de aur, una de argint și alta de bronz
Cătălina Ponor are cinci medalii câștigate pentru România la Jocurile Olimpice, trei de aur, una de argint și alta de bronz

Relatarea continuă: „Agresivitatea Cătălinei a fost observată și de alții, iar antrenorul lotului, Patrick Kiens s-a simțit ofensat de intervenția ei. Așa că a reclamat incidentul la Donatellei Sacchi, supervizorul antrenamentului.

«Nu e regulamentar să fie în arenă și nici să dea indicații sportivelor». Iar Sacchi i-a transmis Cătălinei, că, așa cum spune regulamentul, nu are voie să facă aceste lucruri. Ponor s-a plâns apoi Alinei Alexoi. Așa s-a pornit avalanșa”.

Nu mi s-a părut normal, m-am simțit prost, dar sper ca lucrurile să se liniștească cumva. Sper ca fetele să nu fie puse chiar într-o bulă în care toată lumea este o dată într-o parte și nu reușește să ajungă la ele cu sfaturi. A fost un singur sfat pe care i l-am dat (n.r. Anei Maria Bărbosu), dar se pare că a deranjat foarte tare, iar de aici a pornit toată nebunia asta. Cătălina Ponor, povestind, ulterior, la Zoom Sport, pe Orange, despre episodul de la Antwerp

Ponor a mai spus că despre Bărbosu că „poate că este influențată, poate că nu este influențată, în acest moment nu o învinovățesc", adăugând că s-a simțit respinsă de antrenorul olandez, „el nu salută pe nimeni, am simţit o respingere de la început”.

Alina Alexoi: „Aia e un jeg de om”

Alina Alexoi era și ea prezentă la competiție, fiind reporterul specialist pe gimnastică al redacției TVR de mulți ani.

„Și este o apropiată a taberei care nu prea o suportă pe Ana Maria Bărbosu”, susțin oameni din sistem.

Semne ale antipatiei ar fi mai multe remarci tendențioase, malițioase, făcute de jurnalistă în comentariile sale publice la adresa actualei medaliate cu bronz la JO. 

Atunci, la Antwerp, Alexoi a fost deranjată de faptul că Donatella Sacchi i-a atras atenția Cătălinei Ponor după discuția cu Bărbosu. Ce s-a întâmplat apoi? 

Sursele GOLAZO.ro povestesc: „Crezând că Ana a fost cea care s-a dus să se plângă de Cătălina, Alina a tot început să spună lucruri urâte despre ea.

La un moment dat, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a evitat să meargă pentru a-i da un interviu, bănuind că va fi întâmpinată cu ostilitate de angajata COSR.

Alexoi s-a enervat și a zis acolo, în zona mixtă, de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!». Există și declarații scrise și semnate în acest sens”.

Incidentul este relatat și de jurnalista Jessica O’Beirne la podcastul gymcastic.com, imediat după Mondiale.

Americanca a fost martor la ieșirea Alinei Alexoi, cerând apoi să-i fie tradus ce a spus aceasta despre Ana Bărbosu, iar la emisiunea din 6 noiembrie 2023, intitulată „Trouble in Romania”, a povestit despre gestul Cătălinei Ponor.

Ana Maria Bărbosu, victima unui bullying?

După Antwerp, Ana Maria Bărbosu a fost ținta mai multor comentarii agresive în mediul online, pe forumuri specializate în gimnastică. 

Din cauza presiunii, s-a gândit chiar la retragere, deși urmau Jocurile Olimpice. 

„Da, a fost serioasă povestea cu posibila retragere. Nu se simțea deloc confortabil cu ce i se întâmpla. Noi avem senzația că bullying-ul este ceva așa, un moft.

Nu este deloc. Te poate doborî indiferent cât ești de puternic, iar Ana e încă un copil. Ce mai lipsea pentru a consfinți retragerea ei era doar scrisoarea către Federația Română de Gimnastică în care să explice motivele deciziei.

Într-un final, a reușit totuși să se echilibreze și să-și recapete încrederea”, au povestit surse apropiate gimnastei. 

Incidentul cu Alina Alexoi a contribuit și el la fragilitatea emoțională a Anei în acele luni. 

Alina Alexoi, protejată de COSR?

Surse GOLAZO.ro susțin că nu doar Ana Maria Bărbosu, ci și alte gimnaste au mai fost țintele Alinei Alexoi de-a lungul timpului.

După Antwerp, apropiații lui Bărbosu nu au vrut să lase lucrurile așa, motiv pentru care au reclamat comportamentul Alinei Alexoi și la TVR, dar și la COSR. 

„Dar nu s-a întâmplat nimic. S-au băgat hârtiile cu dovezi sub preș, COSR nu a făcut nimic. Pentru că Alexoi e consilier al președintelui Covaliu și se ocupă de comunicarea Comitetului Olimpic”.

Alina Alexoi apare pe site-ul COSR cu cele două funcții ale sale Alina Alexoi apare pe site-ul COSR cu cele două funcții ale sale
Alina Alexoi apare pe site-ul COSR cu cele două funcții ale sale

Agresiune verbală și safeguarding

Plângerea privind incidentul din Belgia a ajuns tocmai la FIG! Federația Internațională de Gimnastică a avut nevoie de timp pentru a lua act de versiunile tuturor părților implicate în acest caz. 

Cauza sportivei a fost susținută și de Gymnastics Ethics Foundation, care tratează foarte serios cazurile de bullying cu atât mai mult cu cât era vorba de o minoră (n.r. – Ana Maria Bărbosu a împlinit 18 ani în iulie 2024). Forul internațional are un program special de safeguarding, de garantare a siguranței.

GEF a trimis o scrisoare, pe 22 iulie 2024, către FIG, în care-i semnala cazul de agresiune verbală Alexoi-Bărbosu. 

La capătul analizei, Federația Internațională a luat o decizie fermă: Alina Alexoi, suspendată de la toate competițiile organizate sub egida FIG! 

COSR a fost și el anunțat de această decizie pe 27 iulie 2024, dar nu a luat nicio măsură în cazul angajatei sale și nici nu a anunțat nimic.

Ce urmează?

Federația Română de Gimnastică se va ralia și ea deciziei FIG într-o ședință de Comitet Executiv care va avea loc foarte curând, Alina Alexoi urmând să fie suspendată și de la competițiile interne.

Pentru asta, FRG mai așteaptă doar documentul oficial de la European Gymnastics (n.r. - Federația Europeană de Gimnastică). Aceasta are, în aceste zile, propriul Comitet executiv.

„Am primit decizia Federației Internaționale de Gimnastică. Ca federație afiliată la forurile de specialitate, cea europeană și cea internațională, vom pune în aplicare decizia”, a declarat Ingrid Istrate, secretarul general al FRG, pentru GOLAZO.ro.

Ce spun Mihai Covaliu și Alina Alexoi

Contactat telefonic, președintele COSR, Mihai Covaliu, a reacționat: „Sincer să fiu, știu de acest document de la FIG, dar nu l-am văzut încă. Urmează să-l văd, să-l analizez, iar apoi o să am o reacție.

Nu pot să spun acum despre ce e vorba. O să cer să văd documentul. Cred că noi, cei din țară, ar trebui să arătăm că suntem uniți mai ales în jurul Anei Bărbosu, dar și al Sabrinei Voinea. O să răspundem la ce se află în acest document, fără îndoială”.

Și Alina Alexoi a fost expeditivă.

La mine nu a ajuns niciun document. Incidentul acela e departe de tot ceea ce s-a scris în presă. Aștept documentul de la FIG, pentru că am filmat. Am avut telefonul deschis atunci și o să le trimit și eu toată chestia aia. Eu nu am primit nimic. Eu știu că la începutul Jocurilor Olimpice a venit înștiințare că există o sesizare, dar nu e nicio decizie Alina Alexoi, jurnalistă TVR

Ana Bărbosu nu a putut fi contactată de GOLAZO.ro, în timp ce Pompilia Bărbosu, mama ei, a refuzat să comenteze subiectul.

În urmă cu două săptămâni, ea a avut însă o ieșire publică în cadrul unui eveniment al COSR, iar declarația de atunci capătă un alt înțeles în contextul povestit mai sus.

„Dragi adulţi, ca mamă vă rog să încetaţi toate defăimările. Eu sunt cadru didactic, iar în mediul şcolar se aplică legea anti-bullying şi cyberbullying”, a spus mama gimnastei medaliată cu bronz olimpic la Paris 2024. 

A lovit și după meci Louis Munteanu i-a ironizat pe fundașii FCSB: „Agresivi, dar  inteligenți ca mine  n-au cum să fie”
Liga 1
15.09
A lovit și după meciLouis Munteanu i-a ironizat pe fundașii FCSB: „Agresivi, dar inteligenți ca mine n-au cum să fie”
Citește mai mult
A lovit și după meci Louis Munteanu i-a ironizat pe fundașii FCSB: „Agresivi, dar inteligenți ca mine n-au cum să fie”
VIDEO CFR Cluj,  gafe imense ! Cum au speculat Băluță și Dawa erorile ardelenilor
Liga 1
15.09
VIDEOCFR Cluj, gafe imense! Cum au speculat Băluță și Dawa erorile ardelenilor
Citește mai mult
VIDEO CFR Cluj, gafe imense ! Cum au speculat Băluță și Dawa erorile ardelenilor
VIDEO   Louis Munteanu  s-a distrat cu fundașii FCSB! „Dublă” și bucurie à la Mbappe
Liga 1
15.09
VIDEO Louis Munteanu s-a distrat cu fundașii FCSB! „Dublă” și bucurie à la Mbappe
Citește mai mult
VIDEO   Louis Munteanu s-a distrat cu fundașii FCSB! „Dublă” și bucurie à la Mbappe
S-a stins încă o legendă  Valentin Samungi , campion mondial cu România la handbal, a murit la 82 de ani
Handbal
15.09
S-a stins încă o legendăValentin Samungi, campion mondial cu România la handbal, a murit la 82 de ani
Citește mai mult
S-a stins încă o legendă Valentin Samungi , campion mondial cu România la handbal, a murit la 82 de ani