Amenințare!  Anglia ar putea fi  exclusă de UEFA : riscă să rateze CM 2026 și Euro 2028. Și cluburile sunt în pericol
Harry Kane, căpitanul naționalei Angliei Foto: Imago

Amenințare! Anglia ar putea fi exclusă de UEFA: riscă să rateze CM 2026 și Euro 2028. Și cluburile sunt în pericol

  • UEFA i-a trimis o scrisoare Lisei Nandy, secretar de stat pentru sport în guvernul britanic, pentru a avertiza că implicarea politicului în fotbal ar însemna automat suspendarea naționalelor și echipelor de club engleze din toate competițiile. 
  • Numită pe 5 iulie, Nandy a anunțat că vrea să formeze o comisie pentru supravegherea primelor cinci ligi engleze.

Jurnaliștii insulari susțin că această comisie ar putea fi controlată de guvern. Și amintesc că apropiații fostului premier Boris Johnson au insistat împotriva dorinței ligii engleze ca Fondul Public Saudit să cumpere clubul Newcastle în 2021.

De la 30 de milioane de € în sus  Suma de transfer pentru Dennis Man s-a dublat! Italienii enumeră echipele interesate:  Bayern, Borussia, Lyon
Citește și
De la 30 de milioane de € în sus Suma de transfer pentru Dennis Man s-a dublat! Italienii enumeră echipele interesate: Bayern, Borussia, Lyon
Citește mai mult
De la 30 de milioane de € în sus  Suma de transfer pentru Dennis Man s-a dublat! Italienii enumeră echipele interesate: Bayern, Borussia, Lyon

Lisa Nandy, 45 de ani, politician laburist, e secretar de stat pentru cultură, media și sport din 5 iulie în guvernul britanic condus de Keir Starmer. 

De la început, ea a anunțat că are ca prioritate crearea unei comisii independente pentru a supraveghea activitatea cluburilor din primele cinci divizii engleze. 

Scrisoare-avertisment lansată de UEFA: atenție, Anglia!

UEFA a reacționat, trimițându-i o scrisoare chiar Lisei Nandy, semnată de Theodore Theodoridis, secretar general al forului continental.

Esența acestei scrisori e un avertisment pe care UEFA îl lansează Angliei, potrivit Daily Telegraph. Dacă se detectează implicarea guvernului în fotbal, atunci fotbalul va fi sancționat. 

Pedeapsa maximă, excluderea tuturor naționalelor și echipelor de club engleze din toate competițiile, la toate categoriile de vârstă, la masculin și feminin.

Anglia ar putea fi exclusă de la propriul Euro

Ceea ce ar însemna că selecționata Albionului riscă și participarea la viitoarele două competiții majore. 

  • Campionatul Mondial din 2026, primul turneu final global cu 48 de echipe ce va fi organizat de SUA, Canada și Mexic. Anglia nu ar putea juca în zona europeană a preliminariilor.
  •  Campionatul European din 2028, găzduit chiar de Anglia, împreună cu Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord (Marea Britanie) și Irlanda. 

Cum a forțat guvernul britanic ca saudiții să cumpere Newcastle

UEFA se teme ca această „comisie independentă” să nu fie condusă din umbră de guvern, odată ce e formată de guvern. 

The Times dă un exemplu. S-a susținut că această comisie, dacă ar fi existat în 2021, nu ar fi permis ca Newcastle să fie cumpărat de Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF). 

Numai că, susțin jurnaliștii britanici, realitatea era complet opusă. Oficiali din guvern, apropiați de prim-ministrul Boris Johnson, au forțat preluarea clubului de către saudiți. La acea vreme, numai liga de fotbal engleză s-a opus. 

În cele din urmă, tranzația s-a realizat pentru 350 de milioane de lire sterline, echivalentul a 415 milioane de euro. 

PIF are 80% din acțiunile clubului, celelalte 20 de procente fiind împărțite de companiile PCP Capital Partners și ale fraților Reuben (a treia cea mai bogată familie britanică). 

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”