„MEDIU SIGUR”  Măsura luată de FRG, după incidentul  Alexoi-Bărbosu : „Este important să crească gradul de conștientizare”
Federația Română de Gimnastică își asigură sportivii că vor beneficia de un mediu sigur și fără abuzuri fie ele fizice sau verbale / Foto: Facebook @FRG

„MEDIU SIGUR” Măsura luată de FRG, după incidentul Alexoi-Bărbosu: „Este important să crească gradul de conștientizare”

  • Federația Română de Gimnastică (FRG) a transmis un mesaj pe rețelele de socializare, în care își asigură sportivii că vor beneficia de un mediu sigur și fără abuzuri fie ele fizice sau verbale.

Acest mesaj vine după ce GOLAZO.ro a scris despre suspendarea Alinei Alexoi (53 de ani), reporter special pe zona de gimnastică la TVR, pentru jigniri grave aduse sportivei Anei Maria Bărbosu (18 ani).

Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!” Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost  suspendată  după ce a jignit-o pe gimnastă
Citește și
Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!”Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost suspendată după ce a jignit-o pe gimnastă
Citește mai mult
Alexoi, despre Bărbosu:„UN JEG DE OM!” Alina Alexoi, angajata TVR detașată la COSR, a fost  suspendată  după ce a jignit-o pe gimnastă

Comunicatul Federației Române de Gimnastică

„Federația Română de Gimnastică (FRG) creează condițiile necesare pentru a asigura un mediu sigur sportivilor, într-unul dintre cele mai iubite sporturi din România.

Aceasta înseamnă prevenirea oricărei forme de abuz prin care un gimnast poate fi afectat negativ - fizic, emoțional sau verbal - în sălile de antrenament, sau de competiție.

Este important ca în viitor să crească gradul de conștientizare și impactul tuturor formelor de violență non-accidentală, care include toate formele de hărțuire și abuz asupra sportivilor.

În acest sens, politicile de safeguarding ale FRG continuă după următorul program:

  • 19 Septembrie, ora 19:30: Curs online
  • 25 și 30 Septembrie: Examinări
  • 08 Octombrie, ora 19:30: Curs online
  • 21 Octombrie: Examinare
  • 19 Noiembrie, ora 19:30: Curs online
  • 29 Noiembrie: Examinare
  • Vor fi două sesiuni suplimentare de examinare: pe 3 și 14 decembrie. Aceste date sunt aliniate cu Calendarul Național al competițiilor și cursurilor FRG.

Lectori vor fi Steliana Curelea, Simona Bucureasa, Cosma Georgeta Lavinia Flavia și Gabriel Has.”, a transmis FRG pe Facebook

Alina Alexoi, suspendată după ce a jignit-o pe Ana Maria Bărbosu

Fitilul a fost aprins la Mondialele din Belgia de o intervenție a fostei mari gimnaste Cătălina Ponor.

Povestesc surse GOLAZO.ro: „Cătălina era acolo ca reprezentant al Comisiei sportivilor din cadrul FIG, deci fără funcție oficială în delegația României.

După un antrenament a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: «Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?». Tonul a fost răstit, răutăcios și părea că nu vrea să o ajute pe Ana, ci să-i transmită ce slabă e”.

Care să fi fost motivul „tonului răutăcios” la adresa Anei Maria Bărbosu? Explică o sursă: „Anumite persoane erau deranjate că Ana alesese echipa de la Deva (n.r. - pentru a se pregăti). Asta chiar dacă fusese susținută financiar, din 2015, și de programul «Țară, țară, vrem campioane» (n.r. – proiectul păstorit de Octavian Bellu și Mariana Bitang)”.

Relatarea continuă: „Agresivitatea Cătălinei a fost observată și de alții, iar antrenorul lotului, Patrick Kiens s-a simțit ofensat de intervenția ei. Așa că a reclamat incidentul la Donatellei Sacchi, supervizorul antrenamentului.

«Nu e regulamentar să fie în arenă și nici să dea indicații sportivelor». Iar Sacchi i-a transmis Cătălinei, că, așa cum spune regulamentul, nu are voie să facă aceste lucruri. Ponor s-a plâns apoi Alinei Alexoi. Așa s-a pornit avalanșa”.

Alina Alexoi era și ea prezentă la competiție, fiind reporterul specialist pe gimnastică al redacției TVR de mulți ani.

Sursele GOLAZO.ro povestesc: „Crezând că Ana a fost cea care s-a dus să se plângă de Cătălina, Alina a tot început să spună lucruri urâte despre ea.

La un moment dat, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a evitat să meargă pentru a-i da un interviu, bănuind că va fi întâmpinată cu ostilitate de angajata COSR.

Alexoi s-a enervat și a zis acolo, în zona mixtă, de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!». Există și declarații scrise și semnate în acest sens”.

Doamna Alexoi, în urma incidentului de la Campionatul Mondial de la Antwerp, am decis să nu vă mai acordăm acreditări în viitor la evenimentele Federației internaționale de Gimnastică. Extras din decizia FIG, semnată de secretarul general Nicolas Buompane

Ana Maria Bărbosu, victima unui bullying?

După Antwerp, Ana Maria Bărbosu a fost ținta mai multor comentarii agresive în mediul online, pe forumuri specializate în gimnastică. 

Din cauza presiunii, s-a gândit chiar la retragere, deși urmau Jocurile Olimpice. 

„Da, a fost serioasă povestea cu posibila retragere. Nu se simțea deloc confortabil cu ce i se întâmpla. Noi avem senzația că bullying-ul este ceva așa, un moft.

Nu este deloc. Te poate doborî indiferent cât ești de puternic, iar Ana e încă un copil. Ce mai lipsea pentru a consfinți retragerea ei era doar scrisoarea către Federația Română de Gimnastică în care să explice motivele deciziei.

Într-un final, a reușit totuși să se echilibreze și să-și recapete încrederea”, au povestit surse apropiate gimnastei. 

Incidentul cu Alina Alexoi a contribuit și el la fragilitatea emoțională a Anei în acele luni. 

Agresiune verbală și safeguarding

Plângerea privind incidentul din Belgia a ajuns tocmai la FIG! Federația Internațională de Gimnastică a avut nevoie de timp pentru a lua act de versiunile tuturor părților implicate în acest caz. 

Cauza sportivei a fost susținută și de Gymnastics Ethics Foundation, care tratează foarte serios cazurile de bullying cu atât mai mult cu cât era vorba de o minoră (n.r. – Ana Maria Bărbosu a împlinit 18 ani în iulie 2024). Forul internațional are un program special de safeguarding, de garantare a siguranței.

GEF a trimis o scrisoare, pe 22 iulie 2024, către FIG, în care-i semnala cazul de agresiune verbală Alexoi-Bărbosu. 

La capătul analizei, Federația Internațională a luat o decizie fermă: Alina Alexoi, suspendată de la toate competițiile organizate sub egida FIG! 

COSR a fost și el anunțat de această decizie pe 27 iulie 2024, dar nu a luat nicio măsură în cazul angajatei sale și nici nu a anunțat nimic.

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”