INVESTIGAȚIE: Copil bătut  VIDEO » Antrenorul Gabi Stan a umilit  un puști de 10 ani
INVESTIGAȚIE: COPIL BĂTUT  Antrenorul Gabi Stan a umilit un puști de 10 ani

INVESTIGAȚIE: Copil bătut VIDEO » Antrenorul Gabi Stan a umilit un puști de 10 ani

  • După Euro, ne-am întors în realitatea fotbalului românesc.  
  • Filmări la un turneu U10 disputat la Prejmer: Gabi Stan își înjură, amenință și lovește elevul.
  • GOLAZO.ro a investigat la Brașov ceea ce s-a întâmplat.
  • Când jurnaliștii i-au arătat imaginile, Gabi Stan a spus: „Aia e lovitură, ce dracu? Doar l-am bruscat, e o exagerare”.
  • Toate detaliile, inclusiv filmarea, mai jos.

Am arătat frumos și civilizat la Europeanul din Germania. Și pe teren, în tribune și în relația suporteri - antrenori - jucători. Elogii la adresa ”noii Românii” au venit pe diverse voci. 

„Ne-am civilizat”, „Știm să ne creștem altfel copiii, cu mai multă educație și iubire” au fost doar câteva dintre complimentele internaționale pe care le-am îmbrățișat.

Burleanu anunța că vom progresa în modul cum ne creștem juniorii

După întoarcerea naționalei la București, Răzvan Burleanu a declarat că ținta națională fotbalistică e ca în următorii 5-7 ani să ne putem duela de la egal la egal cu Olanda. Asta după ce olandezii ne-au eliminat în optimi, cu un clar 3-0, care vorbește despre diferențe sistemice.  

Printre argumentele optimismului șefului de la Casa Fotbalului au fost inclusiv "măsurile bune care au fost luate în sectorul copiilor și juniorilor". Burleanu a spus că acestea vor fi completate și cu alte reguli în anii următori. Toate vor crește nivelul de performanță și educația sportivă la baza piramidei. 

Astfel, vom reduce decalajul existent în pregătire de la vârste fragede. Între modul cum sunt antrenați și pregătiți copiii din România și același proces din Olanda diferențele vor scădea, rezulta din declarațiile lui Răzvan Burleanu. 

Fapte seci: Gabi Stan bate un puști de 10 ani

Realitatea ne-a izbit din plin la scurt timp după acest vis frumos de la Euro 2024. Și ne-am trezit în oglinda spartă a fotbalul românesc. Unde regăsim aceleași vechi probleme. Prima și poate cea mai gravă: violența. Despre care se vorbește puțin.

Recent, redacția GOLAZO.ro a intrat în posesia unor imagini de la un turneu U10 (copii sub 10 ani) desfășurat în urmă cu două săptămâni la Prejmer. Clubul de care aparține grupa juniorului e Kinder Brașov.

În imagini apare tehnicianul Gabi Stan, 72 de ani, de la Kinder, un antrenor important pentru istoria fotbalului brașovean, care înjură, amenință și mai apoi lovește un copil la ieșirea de pe teren. 

„Gabello”, așa cum i se spune, nu mai antrenează de câțiva ani la seniori, iar în ultima perioadă s-a ocupat de juniori. 

Scenele s-au petrecut fix sub ochii părinților care urmăreau evoluția copiilor. Unul dintre spectatori a filmat incidentul și l-a oferit către GOLAZO.ro. Iar redacția noastră a investigat cazul.

Filmul incidentului: înjurături și o palmă

De ce te întorci, bă! Băi, Luca, de ce te întorci? Cine v-a învățat așa?”, e primul reproș pe care Gabi Stan i-l face unui copil în filmulețul respectiv. 

În vizor intră un alt copil, Vladi. Iar de această dată limbajul folosit de Gabi Stan se schimbă. Trece la injurii: „Vladi, ce joci, băi copile? F***i m****i m***i să-ți f*t”, apoi se întoarce spre bancă, „Ștefane, ți-ai revenit, mă? Hai, vino încoace!”.

După care are iarăși o ieșire la adresa puștiului din teren: „Dă-l, mă, în p***a m***i, apoi îl strigă pentru schimbare: „Vladi, vino încoa!

Copilul se conformează, vine spre marginea terenului, antrenorul îl urmărește din priviri și îi mai adresează încă o dată o serie de injurii, înainte de a-l lovi: „'Te-n c*r pe m**a de mincinos. Vrei să joci tot timpul, f****i neamul m***i!”. 

Un alt puști se ferește, instinctiv și preventiv, din calea furiei lui Gabi Stan

Copilul își dă seama că e ținta furiei antrenorului, merge paralel cu el, sfios și speriat, cu capul în pământ, parcă știind probabil că urma să fie lovit. Ceea ce s-a și întâmplat. Gabi Stan a întins palma și l-a lovit peste cap. Cel lovit nu spune nimic.

Lângă scenă, un alt puști stătea pe o minge, pe margine. Văzând palma, instinctiv el reacționează: se ferește din proximitatea furiei antrenorului.

VIDEO - Gabi Stan înjură și lovește un copil

  • Dacă aveți informații, imagini, filmulețe sau orice fel de dovadă a unor abuzuri sau orice fel de agresiuni la adresa copiilor și juniorilor, indiferent de disciplina sportivă, ne puteți scrie la adresa de mail [email protected]

Imaginile și participanții

GOLAZO.ro a mers la Brașov și a căutat să stea de vorbă cu toate părțile implicate:

  • Șefii clubului Kinder Brașov, acolo unde Gabi Stan antrena, iar copilul de 10 ani juca.
  • Gabi Stan, pentru a vedea care este poziția sa vizavi de aceste imagini ce-au ajuns și pe grupul părinților.
  • Părinții puștiului lovit  și înjurat de antrenor.

Primul contactat a fost Marius Filip, antrenor și președinte al clubului Kinder Brașov. Reporterul GOLAZO.ro a dat play clipulului pe telefon.

„Avem aceste imagini, cred că știți despre ele...”, îi spune reporterul președintelui clubului Kinder. „Da, știam de ele!”, vine replica lui Filip.

Care nu lasă să ruleze prea multe secunde din clip și se dezice de Gabi Stan: „E vorba despre un fost colaborator al nostru. Am încheiat colaborarea cu dânsul. S-a întâmplat acum două săptămâni. Noi am închis discuțiile”. 

Președintele clubului Kinder Brașov: „Regretabil, am întrerupt colaborarea cu Gabi Stan”

Domnule Filip, cum ați caracteriza imaginile? 

E regretabil ceea ce s-a întâmplat. Mai ales că e vorba despre o emblemă a fotbalului brașovean, Gabriel Stan. 

Au mai fost probleme în trecut? Pentru că vedem imaginile și pare că acel copil se ferește înainte, parcă știa ce urma...

Nu ne așteptam. N-a mai fost niciun fel de problemă. Dumnealui a mai lucrat în fotbalul juvenil la Colțea Brașov, Steagul Roșu Brașov și FC Brașov. Noi i-am întins o mână de ajutor acum 4 luni având în vedere vârsta dumnealui. 

Și...

Fiecare o ia pe drumul lui. Nu acceptăm așa ceva! Niciodată n-am putut reacționa decât pozitiv când e ceva de învățat pentru clubul nostru. Dar așa ceva n-am acceptat niciodată: durități, vorbe urâte, injurii. Mai ales că vorbim despre copii. Lui nea Gabi îi pare rău de episodul întâmplat. În momentul ăsta cred că trebuie să se oprească din activitate. I-am dat acest sfat, să se oprească o perioadă, e încărcat cu mai multe probleme ale dumnealui. 

„S-ar putea ca unii copii să fi fost obișnuiți așa, cu un sistem mai dur”

Revin la copil. Ce-au spus părinții copiilor?

Să știți că nu am avut un dialog cu părinții... S-ar putea ca acești copii, nou veniți, să fi fost obișnuiți cu un sistem mai dur. Și n-au reacționat. 

Ok, dar nu înseamnă că e corect. 

Nu, nicidecum. Din punctul meu de vedere e ceva regretabil. Nu se poate așa ceva. Cine a greșit plătește. Repet, am încheiat colaborarea cu Gabi Stan.

Părinții ce părere au avut despre acest incident, au dorit să-și retragă copii?

Acești copii nici măcar nu sunt legitimați. Cu nea Gabi am avut o formă de colaborare. Am încercat o perioadă de probă, pentru că trecerea de la seniori la copii e foarte grea. De comun acord am hotărât să avem o perioadă de probă și se pare că această perioadă n-a fost trecută de domnul Gabi. 

Gabi Stan: „Aia e lovitură? Ce dracu'? Doar l-am bruscat, se exagerează”

Imediat după întâlnirea cu Marius Filip, GOLAZO.ro l-a sunat și pe Gabi Stan.

Bună ziua, domnule Stan.

Bună ziua.

Domnule Stan, am primit niște imagini cu dumneavoastră de la un turneu de acum două săptămâni...

De la cine le-ați primit?

Au sosit pe adresa redacției. 

Dar nu scrie de la cine? 

Nu, e un mail anonim.

„A fost o făcătură”

Păi, și le luați în considerare? 

E o filmare, se vede că sunteți dumneavoastră. 

Poate fi un trucaj. 

Nu este. 

A fost o făcătură. 

În ce sens?

Au făcut-o unii! 

Sunteți în Brașov?

Da. 

Ne putem vedea? Că noi am vorbit și cu cei de la Kinder, ei susțin că deja au încheiat colaborarea cu dumneavoastră

Au fost niște discuții. S-au purtat grosolan. 

Adică?

M-au rupt de unde eram, m-au luat (n.r. de la fostul club), au vrut două grupe de copii. M-au adus aici. Și după ce am venit au început niște fricțiuni fără să le fac nimic. Că ei aveau nevoie de fapt de mine și de licența PRO. Au apărut problemele. E mult de discutat. 

Nu vreți să ne întâlnim și să discutăm și față în față?

N-aș vrea să intru într-o polemică. Păi dacă răspund iar o să dea și ei. La anii mei mă bălăcăresc în presă pentru niște nenorociți?! Nu e corect cum au procedat. Multă lume mi-a zis să fiu atent la acest Marius Filip. Am mers pentru copii aici. Că nu-i puteam legitima. Ei (n.r. cei de la Kinder) mi-au promis niște lucruri...

Totuși, sunt aceste imagini, loviți un copil și îl înjurați...

Da' ce, l-am lovit? Aia e lovitură, ce dracu'? E o accentuare. Nu, nu, nu vreau să discut. M-au vânat tot meciul.

Gabi Stan, discutând cu reporterii GOLAZO.ro Gabi Stan, discutând cu reporterii GOLAZO.ro
Gabi Stan, discutând cu reporterii GOLAZO.ro

„Părinții au fost acolo și n-au zis nimic”

Nu considerați că l-ați lovit? Că ați greșit? 

L-am bruscat, nu l-am lovit. Nu l-am lovit. 

Și vi se pare în regulă așa ceva?

Nu e în regulă. Mi-am însușit. Mi-am cerut scuze. Părinții n-au... Aici e marea problemă. Părinții au fost acolo și n-au spus nimic. Era un copil mai dificil. Le-au și spus celor de la Kinder, „Nu-i nimic. Considerăm că nu s-a întâmplat. Nu avem nimic împotriva domnului Stan”. Cu acel copil lucrez de vreo 3 ani și jumătate. Și am reușit să-l stăpânesc. Ei, cei de la Kinder au urmărit asta.

Păi, dacă au urmărit înseamnă că se așteptau la o astfel de reacție a dumneavoastră?

Nu știu! Ca să producă acest clip și să plec de acolo. Sunt de 3-4 luni acolo, totul mergea bine. La echipa mare eram director tehnic. Era în regulă. A venit un tip și s-a stricat tot. 

„Să se retragă el cu mă-sa! Mă retrag când cred eu. Nu mă face Marius Filip pe mine”

Rămân aceste imagini când loviți un copil și îi adresați niște injurii.

Da! 

Le regretați?

Bineînțeles! 

Domnul Filip susține că a încheiat colaborarea. Când s-a întâmplat asta?

Nu s-a produs oficial. 

Adică au spus-o doar ca să se apere?

Pentru ce să se apere?! Că doar ei au făcut filmarea asta. 

Poate pentru a spăla imaginea clubului. Președintele Marius Filip a zis că ar trebui să vă retrageți din activitate...

Să se retragă el cu mă-sa! Mă retrag când cred eu. Nu mă face Marius Filip pe mine. El e un nimic. În fine, nu vreau să mai fac tam-tam. Mi-am însușit, am recunoscut treaba asta, ei vor să-mi facă publicitate negativă pentru că n-am fost de acord cu ce vor ei. O să vorbesc cu ei să văd în ce condiții plec. Cum? Ce? Au făcut cam ce au vrut ei în anii ăștia, dar nu merge așa.

Cătălin Țepelin  Sportul se face  de plăcere , nu de frică
Citește și
Cătălin Țepelin Sportul se face de plăcere, nu de frică
Citește mai mult
Cătălin Țepelin Sportul se face de plăcere , nu de frică

Am revenit peste câteva minute cu un apel către domnul Stan, care a acceptat întâlnirea cu echipa GOLAZO.ro.

A urmat o discuție de aproape o oră, în care Gabi Stan i-a tot acuzat pe cei de la Kinder de diferite lucruri, fiind mereu deranjat de întrebările legate de injuriile către copil și de agresiunea vizibilă pe videoul aflat în posesia redacției. 

Gabi Stan: „Și fostul fotbalist Cristescu l-a bătut pe un copil și n-a pățit mare lucru”

Domnule Stan, indiferent de cele făcute de cei de la Kinder, nu schimbă cu nimic fapta dumneavoastră. Și nu o scuză. 

Ce vreți să fac? Am recunoscut, da? Dintr-o dată se iau niște măsuri... De exemplu e Cristescu, fostul fotbalist, are niște copii de 2014. L-a bătut pe unul! Le-a dat palme și altele, l-au chemat la club și i-au dat un avertisment, nu mare lucru. M-ați înțeles? Și s-a terminat tot, n-a știut nimeni nimic. 

Ați vorbit cu părinții copilului de atunci?

Imediat au venit la mine și am vorbit. Stați liniștit! M-am atașat de acești copii. Cu părinții am avut mereu o relație foarte bună. Dar și cu copiii. Acești copii au venit de 3 ori după mine. Așa am pățit și la Celta. Tras la indigo. Ăia le-au zis cum să procedeze. Așa au vrut, ca să plec eu de acolo. 

Adică ați mai avut episoade cu copii loviți?

Nu, au căutat motive (n.r. se referă la conducătorii unui alt club de copii la care a activat). La asta m-am referit. Cu filmări din care să reiasă ceva ca să mă poată da la o parte. Oamenii ăștia fac bani din cotizații, din turnee și vor să fie numai ei. Asta e afacere, nu e fotbal. Iar eu n-am fost de acord. Faci afaceri, dar le crești copiii părinților dacă tot le iei banii. N-am avut niciodată probleme cu copiii, n-am mai lovit pe nimeni. 

Îmi spuneați la telefon că totuși clubul Kinder nu a încheiat colaborarea cu dumneavoastră.

Filip minte! N-a încheiat nimic oficial. Mai e și altă chestie. Ok, am greșit, dar ei n-au dat niciun regulament de ordine interioară nimănui. Adică nu e stipulat undeva că fapta mea mă poate demite. Nu o spun ca o scuză că am înjurat copilul și l-am lovit. 

Ok, dar sunt imaginile, cred că e suficient. 

Nu cred că au cum să mă pedepsească nefiind stipulat undeva într-un regulament.  

* GOLAZO.ro a încercat să contacteze părinții copilului lovit, dar aceștia n-au răspuns. De asemenea, Gabi Stan i-a apelat și el pe aceștia în timpul interviului cu GOLAZO.ro, tot fără succes. 

** Pe parcursul discuției cu Gabi Stan, antrenorul a sunat alți doi părinți, cu copii antrenați de el, ambii s-au poziționat de partea sa, spunând că a fost un episod izolat, că relațiile dintre el și copii sunt cât se poate de bune. 

CV GABI STAN (72 de ani)

  • fost fotbalist la Minerul Lupeni, Jiul Petroșani și Chimia Râmnicu Vâlcea 
  • câștigător de Cupă în 1973-1974 cu Jiul 
  • 8 prezențe în naționala U21 și două în naționala B 
  • din 1982 a devenit antrenor și a activat la Tractorul Brașov, Metrom, FC Brașov, Corvinul, Astra, CSM Reșița, Jiul, Zimbru Chișinău, FC Vaslui, Minerul Lupeni, Forex, UTA, Dunărea Călărași, Unirea Alba Iulia, Ursidos, Milsami și SR Brașov
  • a câștigat Cupa Moldovei cu Zimbru în 2002-2003
  • este unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria Brașovului. El e ultimul tehnician care a calificat-o FC Brașov în cupele europene, după locul 3 în sezonul 2000-2001 

Dacă aveți informații, imagini, filmulețe sau orice fel de dovadă a unor abuzuri sau orice fel de agresiuni la adresa copiilor și juniorilor, indiferent de disciplina sportivă, ne puteți scrie la adresa de mail [email protected]

„Ne-am sesizat!”  Directoarea de la  Protecția Copilului  Brașov a declarat că „am trimis pe teren, pentru evaluare, echipa de urgență”
Citește și
„Ne-am sesizat!” Directoarea de la Protecția Copilului Brașov a declarat că „am trimis pe teren, pentru evaluare, echipa de urgență”
Citește mai mult
„Ne-am sesizat!” Directoarea de la Protecția Copilului Brașov a declarat că „am trimis pe teren, pentru evaluare, echipa de urgență”
FRF se spală pe mâini  Reacție oficială:  agresiunea lui Gabi Stan  „nu poate fi penalizată în niciun fel”, spune forul condus de Burleanu
Citește și
FRF se spală pe mâini Reacție oficială: agresiunea lui Gabi Stan „nu poate fi penalizată în niciun fel”, spune forul condus de Burleanu
Citește mai mult
FRF se spală pe mâini Reacție oficială: agresiunea lui Gabi Stan „nu poate fi penalizată în niciun fel”, spune forul condus de Burleanu
Așa protejează FRF copiii?!  Cursul impus de Federație are  8 minute  și e o prezentare în PowerPoint
Citește și
Așa protejează FRF copiii?! Cursul impus de Federație are 8 minute și e o prezentare în PowerPoint
Citește mai mult
Așa protejează FRF copiii?! Cursul impus de Federație are  8 minute și e o prezentare în PowerPoint
„Este alt fotbalist” FCSB abia aștepta să scape de un titular, acum  a semnat prelungirea : „Vorbea încontinuu”
Liga 1
10:22
„Este alt fotbalist”FCSB abia aștepta să scape de un titular, acum a semnat prelungirea: „Vorbea încontinuu”
Citește mai mult
„Este alt fotbalist” FCSB abia aștepta să scape de un titular, acum a semnat prelungirea : „Vorbea încontinuu”
OUT DE LA US OPEN   Novak Djokovic,  eliminat  surprinzător în turul 3: „Un meci oribil!”
Tenis
09:30
OUT DE LA US OPEN Novak Djokovic, eliminat surprinzător în turul 3: „Un meci oribil!”
Citește mai mult
OUT DE LA US OPEN  Novak Djokovic, eliminat surprinzător în turul 3: „Un meci oribil!”
Ivan cel interzis  Cine îi blochează lui Andrei Ivan  transferul la FCSB  + Anunțul patronului Craiovei 
Liga 1
09:08
Ivan cel interzis Cine îi blochează lui Andrei Ivan transferul la FCSB + Anunțul patronului Craiovei
Citește mai mult
Ivan cel interzis  Cine îi blochează lui Andrei Ivan transferul la FCSB + Anunțul patronului Craiovei 
„e accidentat”  Pierdere  importantă  pentru FCSB, după returul cu LASK Linz
Liga 1
09:10
„e accidentat” Pierdere importantă pentru FCSB, după returul cu LASK Linz
Citește mai mult
„e accidentat” Pierdere importantă pentru FCSB, după returul cu LASK Linz