Prăbușirea reginei Iga Swiatek și-a luat  „adio”  de la aurul olimpic. Poloneza, învinsă surprinzător în semifinale
Iga Swiatek. Foto: IMAGO

Prăbușirea regineiIga Swiatek și-a luat „adio” de la aurul olimpic. Poloneza, învinsă surprinzător în semifinale

  • Iga Swiatek (23 ani) a fost eliminată în semifinalele turneului olimpic de tenis de la Paris.
  • Sportiva din Polonia, aflată pe prima poziție în clasamentul WTA, a pierdut în fața chinezoaicei Qinwen Zheng (21 ani, #7 WTA), scor 6-2, 7-5.

Visul polonezei Iga Swiatek de a cuceri medalia de aur la Jocurile Olimpice a fost spulberat de Qinwen Zheng, jucătoare care a ajuns anul acesta până în finala de la Australian Open.

Iga Swiatek, eliminată de Qinwen Zheng în semifinale la Jocurile Olimpice

Zheng câștigase doar trei seturi în precedentele șase întâlniri cu Swiatek, dar a jucat excelent în partida de pe arena Philippe Chatrier.

Chinezoaica a pus mare presiune la retur și a reușit 3 break-uri în primul set (Iga a bifat doar unul), suficient pentru a-și adjudeca manșa cu 6-2.

Lidera ierarhiei mondiale părea capabilă să revină, iar primele 4 game-uri din setul secund au reprezentat un monolog în timpul căruia Qinwen a obținut doar 5 puncte.

Zheng nu a renunțat la luptă, a câștigat 7 dintre următoarele 8 game-uri (7-5) și a închis partida după o oră și 51 de minute.

  • Qinwen Zheng se va duela pentru medalia de aur cu învingătoarea meciului dintre slovaca Anna Karolina Schmiedlova (#67 WTA) și croata Donna Vekic (#21 WTA).
  • De cealaltă parte, Iga Swiatek va lupta pentru bronz cu jucătoarea care va pierde dintre Schmiedlova și Vekic.

Iga Swiatek, învinsă la Roland Garros după mai bine de trei ani

Ultimul înfrângere suferită de Iga Swiatek la Roland Garros data din 2021. De atunci, poloneza a atins câteva borne impresionante:

  • 25 de victorii consecutive pe zgura de la Roland Garros. A câștigat edițiile din 2022, 2023, 2024 (are în palmares și titlul din 2020).
  • 47 seturi câștigate (dintre care 10 cu scorul de 6-0) și doar 4 pierdute.

De cealaltă parte, Zheng este prima sportivă de origine asiatică ajunsă în finala de simplu la Jocurile Olimpice.

În ultimii 49 de ani (de la apariția ierarhiei WTA), nicio altă jucătoare de pe continentul asiatic nu reușise să învingă lidera mondială pe zgură.

1.149 de zile
trecuseră de la ultimul meci pierdut de Iga Swiatek pe terenurile de la Roland Garros. Cea care o învingea atunci era Maria Sakkari, în sferturile ediției din 2021 a Grand Slamului parizian, pe 9 iunie.
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5