Devorează recorduri  Lamine Yamal, desemnat „ Cel mai bun tânăr  jucător” de la EURO 2024
Lamine Yamal. Foto: Imago

Devorează recorduri Lamine Yamal, desemnat „Cel mai bun tânăr jucător” de la EURO 2024

  • Lamine Yamal (17 ani) a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului UEFA EURO 2024.
  • Lamine Yamal s-a remarcat prin cele 4 pase decisive oferite, cel mai mare număr în cadrul turneului, și prin golul său vital împotriva Franței.
  • Spania a câștigat EURO 2024 după un meci intens împotriva Angliei, scor final 2-1.
„NU mai plânge”  Ironia lui Dani Carvajal  în finala EURO 2024 la adresa unui jucător englez
Citește și
„NU mai plânge”Ironia lui Dani Carvajal în finala EURO 2024 la adresa unui jucător englez
Citește mai mult
„NU mai plânge” Ironia lui Dani Carvajal în finala EURO 2024 la adresa unui jucător englez

Lamine Yamal a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al Campionatului European, după un turneu reușit, care încheie un sezon extraordinar pentru jucător.

Statistici de excepție pentru un jucător de 17 ani

Echipa de observatori tehnici ai UEFA a decis să-l onoreze pe Yamal cu acest titlu, datorită contribuțiilor sale excepționale.

  • În cadrul EURO 2024, Yamal a acumulat 507 minute.
  • Tânărul marcat un gol și a oferit 4 assist-uri, fiind lider în clasamentele turneului la capitolul pase
  • De asemenea, a realizat 32 de driblinguri și a atins o viteză maximă de 33,3 km/h.

Record după record depăşit de Yamal

El a devenit cel mai tânăr jucător al turneului când a început meciul câștigat cu 3-0 împotriva Croației în partida de debut a Spaniei (16 ani, 338 zile).

Apoi a stabilit un nou record în calitate de cel mai tânăr marcator din istoria EURO când a înscris un gol spectaculos împotriva Franței în semifinale (16 ani, 362 zile).

A împlinit 17 ani cu o zi înainte de victoria din finală cu 2-1 împotriva Angliei, făcându-l cel mai tânăr jucător care a evoluat într-o finală de EURO sau Cupă Mondială FIFA.

Pe deasupra, a avut o contribuție semnificativă și în finală, oferind pasa decisivă pentru primul gol al lui Nico Williams.

  • Lamine Yamal a egalat recordul all-time de assist-uri (4) într-o singură ediție a Campionatului European. La vârsta de 17 ani și o zi (2010MisterChip, pe rețeaua „X”)
  • Yamal a egalat cele 4 assist-uri ale lui Steven Zuber la EURO 2020, Aaron Ramsey și Eden Hazard în 2016 și Ljubinko Drulovic în 2000.

Ionuț Lupescu este unul dintre cei care l-au premiat pe Yamal

Ioan Lupescu, fost internațional român și observator tehnic UEFA, a fost implicat activ în procesul de selecție pentru premiile EURO 2024.

  • Lupescu face parte din echipa de observatori UEFA alături de Fabio Capello, Michael O'Neill, David Moyes, Aljosa Asanovic, Rafael Benitez, Avram Grant, Packie Bonner, Frank de Boer, Ole Gunnar Solskjaer, Aitor Karanka, Jean-Francois Domergue.

Primul câștigător al premiului „Cel mai bun tânăr jucător” a fost Renato Sanches, după succesul Portugaliei la Euro 2016 în Franța. În 2020, Pedri a obținut și el trofeul după ce a condus Spania în semifinale.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”