Explicația unui picaj  Lituania a căzut  98 de locuri  în topul FIFA după 3-0 la Cluj în 2008. Ce crede selecționerul Jankauskas +8 foto
Edgaras Jankauskas, selecționerul Lituaniei, la conferința de presă Foto: GOLAZO.ro

Explicația unui picaj Lituania a căzut 98 de locuri în topul FIFA după 3-0 la Cluj în 2008. Ce crede selecționerul Jankauskas

  • ROMÂNIA - LITUANIA. „Tricolorii” au fost învinși cu 0-3 de acești adversari în 2008, în preliminariile CM 2010. Astăzi, îi înfruntă în Liga Națiunilor.
  • Edgaras Jankauskas, 50 de ani, selecționerul Lituaniei, face o comparație între naționala din vremea când juca el, care era pe locul 37 în ierarhia FIFA, și cea actuală, aflată pe 135! 
  • Antrenorul sugerează că internaționalii actuali au scăzut mult în valoare: „Acum, avem în lot 14 jucători din liga noastră națională. Înainte, majoritatea evolua în străinătate”.

Edgaras Jankauskas e unul dintre marii atacanți ai fotbalului lituanian.

Fost jucător la FC Bruges, Real Sociedad, FC Porto și Benfica, vârful a câștigat Cupa UEFA și Liga Campionilor succesiv, în 2003 și 2004, cu Jose Mourinho antrenor la Porto. 

Azi,  Lucescu a răpus Steaua!  Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani  oprea dominația fantastică  a rivalei de o viață
Citește și
Azi, Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Citește mai mult
Azi,  Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață

A redevenit selecționer al țării sale în ianuarie 2023, după ce pregătise echipa galben-verde și în perioada ianuarie 2016-decembrie 2018. 

Jankauskas: „Un detaliu arată unde suntem acum”

Înaintea confruntării din Liga Națiunilor, Jankauskas (50 de ani) a făcut o comparație între naționala Lituaniei din vremea când juca el și cea actuală, antrenată de el. 

Prima a învins România la Cluj cu 3-0 pe 6 septembrie 2008, în prima etapă a preliminariilor CM 2010. Și, la finalul campaniei, a încheiat o grupă cu Serbia, Franța și Austria pe locul 4. România, pe 5!

Jankauskas (în mijloc, cu păruil blond), după ce a câștigat Liga Campionilor în 2004, cu Porto Foto: Imago Jankauskas (în mijloc, cu păruil blond), după ce a câștigat Liga Campionilor în 2004, cu Porto Foto: Imago
Jankauskas (în mijloc, cu păruil blond), după ce a câștigat Liga Campionilor în 2004, cu Porto Foto: Imago

„Fotbalul s-a schimbat, unele reguli s-au modificat. Intensitatea e diferită, jocul a devenit mai tacticizat. E dificil de comparat. Dar un detaliu arată unde suntem acum”, a spus selecționerul la conferință, în Ghencea. 

56 de selecții
a avut Edgaras Jankauskas la naționala Lituaniei, pentru care a marcat 10 goluri

Jankauskas a sugerat că jucătorii lituanieni nu mai sunt suficient de valoroși

„Când jucam eu, aveam unul sau doi jucători din liga națională, majoritatea evolua în străinătate, în țări ca Germania, Polonia, Italia, eu am jucat la Real Sociedad, Porto, Benfica. Acum, avem 14 jucători din liga noastră”.

Antrenament Lituania înainte de meciul cu România
Antrenament Lituania înainte de meciul cu România

Galerie foto (8 imagini)

Antrenament Lituania înainte de meciul cu România Antrenament Lituania înainte de meciul cu România Antrenament Lituania înainte de meciul cu România Antrenament Lituania înainte de meciul cu România Antrenament Lituania înainte de meciul cu România
+8 Fotografii
labels.photo-gallery

Concluzia sa: „Sau liga noastră a devenit mai puternică, sau explicația e total opusă”. A sugerat că jucătorii nu mai sunt suficient de valoroși. 

„Poate rezultatul de la acest meci va răspunde acestei dileme”, a încheiat Jankauskas subiectul. 

În 2008, Lituania era între Chile și Irlanda. În 2024, e între Malaysia și Kuweit

O imagine a picajului naționalei baltice e și clasamentul FIFA. 

În octombrie 2008, după ce ne-a învins cu 3-0 la Cluj, Lituania ocupa locul 37, între Chile și Irlanda. 

Acum e pe 135, între Malaysia și Kuweit. O cădere de 98 de poziții. 

În octombrie 2008, după participarea la Euro, România era pe 18 în ierarhia FIFA. Astăzi e pe 45. Mai jos cu 27 de locuri. 

Acel 3-0 contra României din 2008 a fost unul dintre cele mai bune meciuri din istoria noastră. E posibil astăzi? Orice e posibil în fotbal. Știm că jucăm în fața unei echipe mult mai puternice, cu o campanie de succes la Euro. Ne respectăm adversarii, dar nu ne temem de ei. Vom lupta Edgaras Jankauskas, selecționerul Lituaniei
Michel Platini, propunere bizară Fostul șef al UEFA: „Să se joace în 10 oameni”
Diverse
20.09
Michel Platini, propunere bizară Fostul șef al UEFA: „Să se joace în 10 oameni”
Citește mai mult
Michel Platini, propunere bizară Fostul șef al UEFA: „Să se joace în 10 oameni”
Dinamo, la limită  Dacă  Selmani  primește galben diseară, Kopic nu va mai avea opțiuni de atacant
Liga 1
20.09
Dinamo, la limită Dacă Selmani primește galben diseară, Kopic nu va mai avea opțiuni de atacant
Citește mai mult
Dinamo, la limită  Dacă Selmani primește galben diseară, Kopic nu va mai avea opțiuni de atacant
Ultimatum pentru Drăguș Antrenorul lui Trabzonspor, avertisment pentru atacantul român: „Ori muncește, ori nu va mai fi aici”
Stranieri
20.09
Ultimatum pentru Drăguș Antrenorul lui Trabzonspor, avertisment pentru atacantul român: „Ori muncește, ori nu va mai fi aici”
Citește mai mult
Ultimatum pentru Drăguș Antrenorul lui Trabzonspor, avertisment pentru atacantul român: „Ori muncește, ori nu va mai fi aici”
„Nu este omor”   Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui  Mario Iorgulescu  la 13 ani de închisoare
Diverse
20.09
„Nu este omor” Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare
Citește mai mult
„Nu este omor”  Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare