„N-am mai putut să mișcăm”   Mircea Lucescu  și „pastilele-minune” de la naționala României »  Țicleanu: „Eu le-am luat pe toate, Balaci niciuna”
Mircea Lucescu / Foto: Sport Pictures

„N-am mai putut să mișcăm” Mircea Lucescu și „pastilele-minune” de la naționala României » Țicleanu: „Eu le-am luat pe toate, Balaci niciuna”

  • Aurel Țicleanu a fost întrebat de editorialistul GOLAZO.ro, Silviu Tudor Samuilă, la SportCast cu Sile despre un subiect intens comentat de-a lungul timpului: „vitaminizarea” la care ar fi apelat Mircea Lucescu în precedentul său mandat la națională, în 1983.
  • Țicleanu, fotbalist de legendă al Craiovei, a recunoscut prezența unor pastile în cantonament la acea vreme, pe care jucătorii le luau negreșit, însă spune că nu știe dacă acestea chiar aveau efectul de a spori randamentul.

Primul care a vorbit despre această „vitaminizare” a fost secundul „Craiovei Maxima”, Nicolae Ivan, în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxim”.

Acesta susținea că acele pastile îi ajuta pe jucători în momentul utilizării, însă, apoi, efectele secundare erau devastatoare.

Sorin Cârțu i-a dat dreptate lui Nicolae Ivan, însă nu și Ilie Balaci.

Aurel Țicleanu confirmă prezența pastilelor

Fostul mare internațional român și jucător de legendă al Craiovei a recunoscut prezența unor pastile în cantonament la acea vreme, pe care jucătorii le luau negreșit, însă nu știe dacă acestea aveau efectul de a spori randamentul.

În plus, afirmă că la meciul cu Benfica, toți jucătorii internaționali au avut probleme de ordin fizic, cu o singură excepție - Ilie Balaci - cel care nu era prieten cu pastilele de la echipa națională.

„Eu nu pot să confirm multe dintre lucrurile astea. În schimb, am văzut lucruri pe care le-am trăit acolo.

Toată perioada aia de 10 zile am primit câte 10 pastile. N-a fost o pastilă care să fie diferită de alta. Eu am luat toate pastilele, Ilie n-a luat niciuna. Ilie Balaci.

La meciul cu Benfica, de peste 3 zile, singurul care a putut să stea în picioare a fost Ilie. Noi, restul, nu am putut să stăm în picioare.

Aveam un tricou cu decolteu, iar eu trăgeam de el. Nu aveam aer. Sigur, că poți să spui că după meci am rămas în câmp, am pierdut noaptea de după meci, e adevărat.

Nu pot să confirm că era o pastilă-minune. Aia roșie, aia galbenă, cum nu pot să confirm antrenamentul de cu o zi înainte. Nu-mi mai amintesc.

(n.r. - de ce a fost atât de scurt ultimul antrenament înainte de meci) Stăteai 10 zile în cantonament, explodai. Aș asocia pastilele cu faptul că nu ne-am mai putut mișca noi”, a povestit Aurel Țicleanu în podcastului „Sportcast cu Sile”, susținut de Orange Sport.

Nicolae Ivan: „Meciul cu Italia a distrus Universitatea”

În 1983, la doar câteva zile după ce România a învins Italia cu 1-0, în calificările pentru Euro 1984, Universitatea Craiova avea de disputat cel mai important meci din istoria clubului: returul cu Benfica Lisabona, din semifinalele Cupei UEFA. În tur, în Portugalia, scorul fusese egal, 0-0.

La retur, s-a terminat din nou la egalitate, 1-1, însă Benfica a mers în finală grație golului marcat în deplasare.

La ani distanță, Nicolae Ivan a susținut că cei opt jucători olteni care reveniseră de la lot în acel moment - Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Geoglău, Cârțu, Cămătaru, Lung și Negrilă - au avut probleme fizice la meciul cu Benfica, din cauza pastilelor-minune de la echipa națională.

Ca să aibă o șansă împotriva campioanei mondiale, Lucescu i-a vitaminizat în exces pe «tricolori»! Cu Italia, vitaminele și-au făcut efectul, dar după 4 zile, jucătorii noștri au avut o cădere din punct de vedere fizic, o moliciune. Unul dintre cei care evoluaseră și la națională mi s-a plâns: «Nea Nicu, nu știu ce am, nu pot...». Meciul cu Italia a distrus Universitatea! Nicolae Ivan în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”

Cârțu îi dă dreptate lui Ivan. Balaci a infirmat povestea

De asemenea, Sorin Cârțu a confirmat spusele lui Daniel Ivan în cartea lui Ion Jianu.

Trebuie spus adevărul: la acel joc cu Italia a fost făcută o supervitaminizare. Îți dau un exemplu: antrenamentul premergător întâlnirii cu Italia a fost întrerupt de Lucescu după o jumătate de oră. Se speriase de modul cum participau jucătorii, i-a fost frică de epuizarea resurselor în acel antrenament.

Cert e că după acea superbă victorie a urmat o cădere. Vitaminele au și efecte secundare. Lipsa de prospețime a fost principala cauză a ratării calificării în finală”, a afirmat și Cârțu.

Cel care avea să-i contrazică pe Ivan și Cârțu avea să fie chiar „Minunea Blondă” a Craiovei, Ilie Balaci.

Nu pot fi de acord cu așa ceva. Dacă Lucescu ne dopa, nu ne-ar fi dopat și cu alte prilejuri?! De ce n-au existat căderi ale internaționalilor Universității și după alte meciuri?! Îmi pare rău, dar sunt scuze penibile pentru a justifica eliminarea. Dacă vrem vinovați, trebuie să-i căutăm în curtea proprie. Ilie Balaci

Lucescu se apără: „Eu am iubit Craiova. Le-am dublat valoarea”

Mircea Lucescu a vorbit în urmă cu câțiva ani despre acest subiect și a susținut că nu este nimic adevărat în această poveste.

„N-am avut nicio legătură cu eliminarea Craiovei în fața Benficăi! Eu am iubit Universitatea! Iar prin ceea ce am făcut pentru jucătorii olteni eu le-am dublat valoarea!”, declara Mircea Lucescu în 2020, conform gsp.ro.

Cine m-a acuzat? Ivan? Dumnezeu să-l ierte, dar luăm în considerare ce zicea Ivan?! Și mai cine? Cârțu? Dar de ce nu stați de vorbă cu Cămătaru, cu Țicleanu, cu Ungureanu, cu oameni care jucau meci de meci, nu cu unii care vorbesc din auzite? Mircea Lucescu
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”