Fără precedent  Spaniolii introduc semnalul de avertizare în caz de  rasism.  Meciul va fi întrerupt și poate fi suspendat definitiv. Care sunt cei 3 pași de parcurs
Rasism în Spania / Foto: Imago

Fără precedent Spaniolii introduc semnalul de avertizare în caz de rasism. Meciul va fi întrerupt și poate fi suspendat definitiv. Care sunt cei 3 pași de parcurs

  • În Spania, arbitrul partidei va putea activa semnalul de avertizare în cazul episoadelor de rasism pe stadioane!
  • La Liga și Federația Spaniolă de Fotbal au anunțat că vor pune, curând, în aplicare această măsură, iar meciurile vor fi oprite.

Ideea referitoare la introducerea unui semnal clar al existenței rasismului pe teren a fost aprobată în luna mai, la congresul FIFA de la Bangkok (Thailanda).

La câteva luni distanță, spaniolii sunt gata să transforme vorbele în fapte.

Se introduce semnalul „incident de rasism”

Așadar, arbitrul principal al partidei își va putea încrucișa brațele (în forma lui X) atunci când sunt semnalate incidente de natură rasistă și va opri meciul.

Mai exact, „dacă constată personal un gest rasist sau dacă un fotbalist sau un organ abilitat îl informează despre o atitudine discriminatorie”, anunță El Pais.

Pasul 1: Meci întrerupt

Va fi făcut un anunț pe stadion pentru a-i informa pe spectatori despre motivele pentru care a fost întreruptă partida și va fi lansat un ultim avertisment: dacă mostrele de comportament rasist nu dispar, meciul va fi suspendat temporar sau definitiv

Pasul 2: Suspendarea temporară a meciului

În cazul în care comportamentul discriminatoriu persistă după reluarea meciului, arbitrul va suspenda temporar meciul și va trimite echipele la vestiare.

Pasul 3: Suspendarea definitivă a meciului

Dacă va continua comportamentul rasist și după reluarea partidei, arbitrul va opri definitiv meciul. „Centralul” va lua această măsură de comun acord cu responsabilul pentru securitate al competiției și delegații cluburilor.

Este un alt pas în lupta împotriva rasismului, variază de la reglementări și sancțiuni până la conștientizarea și educația pentru a lupta împotriva oricărui tip de discriminare”, au notat La Liga și RFEF.

Spania, o țară cu multiple cazuri de rasism

Ultimul caz de rasism în Spania a avut chiar în urmă cu o săptămână, la partida dintre Eldense și Almeria, din La Liga 2.

Atunci, un suporter al celor de la Eldense a făcut remarci rasiste la adresa fotbalistului senegalez Lopy.

Cei de la Eldense au reacționat prompt: l-au interzis în stadion pe suporterul respectiv și au publicat numeroase mesaje prin care se opun total violenței, rasismului și xenofobiei.

Alți doi jucători care au avut de suferit din cauza rasismului în Spania sunt brazilianul Vinicius Junior și ghanezul Inaki Williams.

A murit Toto SchillaciCel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani
Campionate
12:11
A murit Toto SchillaciCel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani
Citește mai mult
A murit Toto SchillaciCel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani
Daniele De Rossi, concediat AS Roma l-a demis după patru etape fără victorie în Serie A: „Decizia, luată în interesul echipei”
Campionate
11:34
Daniele De Rossi, concediat AS Roma l-a demis după patru etape fără victorie în Serie A: „Decizia, luată în interesul echipei”
Citește mai mult
Daniele De Rossi, concediat AS Roma l-a demis după patru etape fără victorie în Serie A: „Decizia, luată în interesul echipei”
L-au blocat în România!   Dedesubturile recursului  depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Jocurile Olimpice
00:13
L-au blocat în România! Dedesubturile recursului depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Citește mai mult
L-au blocat în România!  Dedesubturile recursului depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Champions League  Superduel pe San Siro,  11 goluri  în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
Liga Campionilor
17.09
Champions League Superduel pe San Siro, 11 goluri în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
Citește mai mult
Champions League  Superduel pe San Siro, 11 goluri în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid