CRISTIAN GEAMBAȘU    Energie  vie

CRISTIAN GEAMBAȘU Energie vie

Observam zilele trecute că învățăm mereu câte un nume de medicament sau de substanță dopantă. Acum când auzim de clostebol, steroidul care a ieșit la testul antidoping al lui Jannik Sinner, ni se pare că face parte din cultura noastră generală. Dar este că de 5 metilhexan 2 amină, methylhexanamine, denumirea englezească, nu auziserăm? 

Americanii și medicamentele lor minunate

Cosmin Matei, fotbalist la Sepsi OSK, susține că s-a contaminat bând un energizant care conținea urme din medicamentul acesta dezvoltat de o firmă americană încă de acum vreo 75 de ani, comercializat inițial sub denumirea de Forthane, apoi retras de pe piață, dar renăscut la începutul anilor 2000 sub forma unor suplimente nutritive cu un pronunțat efect energizant. Și periculos pentru sănătate potrivit mai multor studii. Pe cine interesează?

Domnul Dioszegy, desfaceți șampania!

Cosmin Matei a fost suspendat 6 luni de ANAD (Agenția Națională Antidoping) pentru că a testat pozitiv la 5 metilhexan 2 amină.

Suspendarea dictată de ANAD a intrat în vigoare în data de 2 august, iar la 3 zile distanță jucătorul a făcut apel la decizie.

Cu nedisimulată satisfacție, avocatul fotbalistului a comunicat acum că apelul a fost încununat de succes și până la judecarea cazului Matei poate relua antrenamentele și chiar evolua pentru Sepsi.

În condițiile în care până la judecarea apelului este posibil ca suspendarea să se fi scurs deja, Matei se poate considera ca și scăpat. Să curgă șampania!

Cosmin Matei Cosmin Matei
Cosmin Matei

Morcoveață Albă ca Zăpada

Sigur că suspendarea minusculă a lui Cosmin Matei, bravo ANAD, asta înseamnă grija pentru sănătatea sportivilor!, nu se compară cu aceea a mult mai celebrului Jannik Sinner. Italianul a plătit scump prețul celebrității, așa că nu a fost suspendat nicio zi!

E ceva tensiune în circuitul profesionist, s-au revoltat câțiva care nu pricep cum merge sistemul, a apărut Morcoveață Sinner în postură de Albă ca Zăpadă, nu înainte de a-l da afară pe fizioterapeut, care fizioterapeut s-a aruncat voios în sulițe, nu înainte de a acuza oamenii răi, adică presa. Și gata. E pace. A început US Open.

Contaminarea și efectul moliilor în natură

Dar Jannik și Cosmin au ceva foarte important în comun. De fapt, nu doar ei doi, ci toți băieții și toate fetele care au picat testele antidoping. Cohorte de chinezi, regimente de ruși, comandouri de americani, niscai de alte naționalități. 

Contaminarea este cuvântul magic. Contaminarea este panaceul, este refugiul, este peștera comorilor lui Ali Baba. Când spui contaminare în fața instanțelor de judecată intransigența se topește ca ghețarii din Antarctica.

Ce-i interesant, deși metoda s-a transformat în clișeu, încă ține. Nu vine nimeni de la ITIA sau de la Sport Resolution să le zică cercetaților ceva de genul da’ mai schimbați placa, băi băieți! Găsiți și altceva! 

Dimpotrivă, cu unele excepții, par de-a valma dispuși să accepte neverosimilul? Vorba lui Ițic din bancul în care fusese prins în șifonier de soțul încornorat. Ce, bă, nu ai mai văzut o molie?

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”