INTERVIU Duckadam, despre cine ar trebui să apere la  EURO : „Înseamnă că e un «mulțumesc» al lui Edi”
Helmuth Duckadam mizează pe Florin Niță la Euro 2024

INTERVIUDuckadam, despre cine ar trebui să apere la EURO: „Înseamnă că e un «mulțumesc» al lui Edi”

  • Helmuth Duckadam crede că Florin Niță ar trebui să fie portarul naționalei la Euro 2024, mizând pe experiența, dar și evoluțiile bune „sub tricolor”, opinie spusă într-un interviu pentru GOLAZO.ro.
  • Fostul mare portar vede posibila titularizare a lui Horațiu Moldovan ca pe un „mulțumesc” al lui Edi Iordănescu pentru evoluțiile excelente ale fostului portar rapidist în campania de calificare.
  • Duckadam și-ar fi dorit un debut cu Slovacia la Euro, fiind cel mai abordabil adversar din grupa turneului final din Germania.

Domnule Duckadam, suntem din nou, după 8 ani, la un turneu final. Cu ce așteptări credeți că ar trebui să mergem acolo?

Nu cu unele foarte mari. Dar cu încredere. E o vorbă, „Speranța moare ultima!”, de ce să nu sperăm că ne putem califica mai departe? Totul e ca în primul joc, cu Ucraina, să nu pierdem. Dacă reușim o remiză, să luăm un punct, atunci depindem de meciul cu Slovacia. Dacă îl câștigi pe acela, practic, cu 4 puncte ești calificat.

Deci să ne bucurăm că nu începem cu un meci foarte tare, cum ar fi fost cel cu Belgia.

Cel mai bine era să începem cu Slovacia. Știam o treabă. Ucraina e, poate, mai puternică decât Belgia.

Credeți?

Da, ca echipă nu-i exclus! Individual e altceva.

„Favorit pentru poarta naționalei e Niță”

Trebuie să vă întreb despre portari. Sunt surprize între cei 4 pe care îi găsim acolo: Moldovan, Niță, Târnovanu și Sava?

Nu! Am spus-o în urmă cu luni de zile că Edi Iordănescu va merge într-o proporție foarte mare pe jucătorii care l-au ajutat la această campanie. Ceea ce mi se pare normal. Acești băieți au dus echipa la campionatul european. Nu puteai lua alții. OK, sunt și păreri de genul că ar trebui să vină cei mai în formă. Da, dar n-ar fi corect față de cei care au contribuit.

La portari? Horațiu n-a jucat la Atletico…

Lucrurile sunt clare. Favorit e Niță!

Deci pe el îl vedeți #1?

Apără și are o experiență fantastică. Restul e simplu, Horațiu și cel pe care îl va lua Edi între Târnovanu și Sava.

Între Niță și Horațiu dumneavoastră ați merge pe mâinile primului să înțeleg.

Cu siguranță el va fi portarul titular. Pentru că joacă meci de meci, are experiență de echipă națională plus că a avut evoluții extraordinare în tricoul primei reprezentative.

Cât se simte în cazul unui portar lipsa meciurilor oficiale? Mă refer evident la Horațiu…

Nu ca la un jucător, nu atât de mult. Un portar care se antrenează, așa cum o face Moldovan, cu jucători de mare valoare, cu antrenori de mare valoare, nu cred că se simte atât de mult faptul că nu joacă. Însă pui în balanță faptul că nu joci, e totuși dificil, poate și emoțiile sunt altele. Pentru că n-ai mai avut și n-ai mai simțit emoția de meci.

Ar fi o surpriză ca Edi să-l aleagă în cele din urmă pe Horațiu?

Nu! Nu e o surpriză. Ar fi un „mulțumesc” din partea lui Edi Iordănescu pentru că Horațiu a fost unul dintre principalii artizani ai aceste calificări.

OK, dar dacă ar intra și ar greși, ar apărea multe discuții că s-a mizat pe un portar fără meciuri. Nu credeți?

Normal! La noi apar tot timpul… De fapt peste tot e așa. Și așa vor apărea, dacă apără Niță și va greși, toți vor spune de ce n-a fost folosit Moldovan. Dacă greșesc amândoi, în al 3-lea meci e cerut al 3-lea portar. Tot timpul vor fi cârcotași.

„Mitriță și Louis n-au contribuit la calificare, de asta nu-s în lot”

Avem absențe, dar sunt și jucători a căror lipsă e aprig comentată, cum sunt cazurile Mitriță și Louis Munteanu, dumneavoastră ce spuneți?

Ceea ce am zis și mai devreme. Nu-i putea lua pe toți.

Aveți dreptate, dar amândoi sunt printre remarcații Ligii 1!

În Liga 1! Dar nu au avut contribuția la calificare pe care au avut-o alții care sunt în lot.

E criticat totuși Edi pentru unele alegeri. De unii patroni…

Au toți jucători la lot, și Hagi, și Rotaru. OK, poate nu atât de mulți. Dar au. Fiecare patron încearcă să-și promoveze jucătorii pentru că toate cluburile câștigă având jucători la Euro. Financiar vorbesc.

Pușcaș, alesul lui Duckadam pentru primul meci

Pușcaș sau Alibec?

Nu prea avem soluții. Majoritatea celor veniți din străinătate au jucat mai puțin decât au jucat cei din Liga 1. Cred că poate merge cu Pușcaș în primul joc. E totuși un meci în care vom juca pe contraatac cu Ucraina, o echipă foarte bună. Poate îl va folosi pe Pușcaș, având o forță mai mare decât a lui Alibec. Mai este! Vedem…

Ați vorbit despre contraatac, putem juca și altceva? Sau să ne propunem altceva?

Poate în ultimul joc dacă avem nevoie de o victorie. Atunci trebuie să jucăm la victorie. Indiferent de riscuri. Nu are rost să te aperi când ai nevoie de o victorie. Cu Slovacia cred că va trebui să forțăm.

Cam câte puncte putem să ne propunem? Realist vorbind!

Patru puncte ca să ne calificăm. Dacă vrem. Dacă nu, atunci nici nu mai contează dacă luăm unul sau trei puncte.

Optimismul din jurul echipei aduce și o presiune suplimentară…

Mmm, nu știu cât de optimistă e lumea. Cred că mai bine am fi realiști. Și cred că cei mai mulți din staff sau între jucători sunt realiști.

Lotul extins al României pentru EURO 2024

Niță a jucat 35 de meciuri la Gaziantep în sezonul recent încheiat, încasând 49 de goluri și terminând pe locul 11. Moldovan a rămas cu partidele jucate în tricoul Rapidului, în care a primit 25 de goluri în 23 de meciuri. La Atletico Madrid (locul 4 în La Liga) nu a jucat niciun minut.

Târnovanu, campion cu FCSB, are 41 de goluri primite în 43 de meciuri, în toate competițiile sezonului trecut. Sava, goalkeeperul lui CFR Cluj (locul 2) a încasat 51 de goluri în 45 de partide.

PORTARI
Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 20/0), Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 10/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Răzvan SAVA (CFR Cluj, 0/0);

FUNDAȘI
Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 16/1), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 5/0), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 15/0), Bogdan RACOVIȚAN (Rakow | Polonia, 1/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 26/2), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 34/2);

MIJLOCAȘI
Deian SORESCU
(Gaziantep | Turcia, 16/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 16/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 36/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 54/3), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 68/14), Adrian ȘUT (FCSB, 1/0), Darius OLARU (FCSB, 16/0), Constantin GRAMENI (Farul Constanța, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 22/7), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 19/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florinel COMAN (FCSB, 13/1);

ATACANȚI
Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 9/2), George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 41/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 37/5), Daniel BÎRLIGEA (CFR Cluj, 1/0).

Decimați Efectele victoriei cu Germania: Spania va fi  fără 3 titulari  în semifinale » Ce s-a întâmplat cu „galbenul” lui Morata
EURO 2024
05.07
DecimațiEfectele victoriei cu Germania: Spania va fi fără 3 titulari în semifinale » Ce s-a întâmplat cu „galbenul” lui Morata
Citește mai mult
Decimați Efectele victoriei cu Germania: Spania va fi fără 3 titulari în semifinale » Ce s-a întâmplat cu „galbenul” lui Morata
Victorie la limită Dinamo câștigă al doilea  amical  din Slovenia: execuțiile de la distanță au făcut diferența
Liga 1
05.07
Victorie la limităDinamo câștigă al doilea amical din Slovenia: execuțiile de la distanță au făcut diferența
Citește mai mult
Victorie la limită Dinamo câștigă al doilea amical din Slovenia: execuțiile de la distanță au făcut diferența
Propunere  Hagi, soluția lui Panduru pentru  înlocuirea  lui Edi Iordănescu: „De ce e conflict de interese?”
Nationala
05.07
Propunere Hagi, soluția lui Panduru pentru înlocuirea lui Edi Iordănescu: „De ce e conflict de interese?”
Citește mai mult
Propunere  Hagi, soluția lui Panduru pentru înlocuirea lui Edi Iordănescu: „De ce e conflict de interese?”
Transfer  George Pușcaș  ar putea evolua în Liga Campionilor » Anunțul făcut de Gazzeta dello Sport
Stranieri
05.07
TransferGeorge Pușcaș ar putea evolua în Liga Campionilor » Anunțul făcut de Gazzeta dello Sport
Citește mai mult
Transfer George Pușcaș ar putea evolua în Liga Campionilor » Anunțul făcut de Gazzeta dello Sport