Ce e mai bine pentru FCSB?  Europa League vs. Conference: în C2 premiile sunt un pic mai mari, în C3 adversarii sunt mai  abordabili +41 foto
FCSB va disputa play-off de Europa League cu LASK Linz

Ce e mai bine pentru FCSB? Europa League vs. Conference: în C2 premiile sunt un pic mai mari, în C3 adversarii sunt mai abordabili

  • FCSB va disputa play-off de Europa League cu LASK Linz, pe care dacă îl va pierde va ajunge în Conference
  • În Europa League premiile sunt ceva mai mari, cota de Market Pool nu se împarte, sunt două meciuri în plus, dintre care unul pe teren propriu
  • În Conference League, avantajul e că adversarii sunt mai slabi, deci potențial de a fi îmbunătățit coeficientul.

Eliminată din Champions League, FCSB are în acest moment doar două variante: fie va evolua în Conference, fie în Europa League.

În play-off-ul din C2 va da peste LASK Linz. Dacă va elimina formația austriacă, atunci va fi în Europa League, dacă nu, va cădea direct în competiția principală din Conference. 

REFUZ  Care e, de fapt, motivul pentru care Louis Munteanu i-a spus  „pas”  lui FCSB
Citește și
REFUZ Care e, de fapt, motivul pentru care Louis Munteanu i-a spus „pas” lui FCSB
Citește mai mult
REFUZ  Care e, de fapt, motivul pentru care Louis Munteanu i-a spus  „pas” lui FCSB

Ce diferență e între cele două competiții din perspectiva celor două capitole extrem de importante atunci când în joc sunt cupele europene: financiar și sportiv, în ultimul fiind inclus și coeficientul.

1. Financiar

Bonusurile sunt diferite, însă nici nu există disproporția comparativ cu Champions League. Acolo chiar e un nivel formidabil. 

Premii Champions League

  • 18,6 milioane de euro doar pentru accesul în competiția principală
  • 2,1 milioane euro fiecare succes în campionat
  • 750.000 de euro bonus pentru fiecare punct

Europa League și Conference sunt la distanță mare de acest nivel. Bonusul de participare e de peste 4 ori mai mic, recompensele pentru puncte chiar și mai mici.

Între cele două competiții, Europa League e mai ofertantă ca bani, dar surplusul e mic.

EUROPA LEAGUEPARAMETRUCONFERENCE LEAGUE
4.300.000Prezență competiție3.200.000
450.000Victorie400.000
150.000Remiză133.000
2.350.000Locurile 1-81.200.000
2.350.000Locurile 9-16 (calificare optimi)1.200.000
2.075.000Locurile 17-24 (calificare optimi)1.000.000
600.000Locurile 9-24 (fără calificare în optimi)400.000

Sistemul conține în ambele competiții același număr de echipe: 36. Diferența e că în Europa League, fiecare echipă joacă 8 meciuri, iar în Conference doar 6.

Primele 8 merg direct în optimi, locurile 9-24 dispută play-off pentru optimi, iar pozițiile 25-36 sunt eliminate.

Cele 6 meciuri din Conference se joacă între septembrie și decembrie, în timp ce surplusul de două meciuri din Europa League se dispută la final de ianuarie 2025.

În Europa League, FCSB ar fi sigură de ceva: ar încasa singur cota de Market Pool. UEFA încă nu a anunțat care e cota României, dar probabil că va fi în jur de 3-3,5 milioane euro.

În schimb, în Conference suma ar fi oricum mai mică și, dacă CFR va fi și ea calificată, atunci se va împărți între cele două cluburi.

FCSB - Sparta Praga
FCSB - Sparta Praga

Galerie foto (41 imagini)

FCSB - Sparta Praga FCSB - Sparta Praga FCSB - Sparta Praga FCSB - Sparta Praga FCSB - Sparta Praga
+41 Fotografii
labels.photo-gallery

2. Sportiv

E capitolul la care, pentru FCSB, mai avantajos ar fi un traseu în Conference League. Pentru că lista virtuală din Europa League ar conține foarte multe nume importante și puține echipe accesibile.

În schimb, în C3, componența e mai degrabă formată din cluburi care nu spun mare lucru. Și pentru campioana României ar fi o plajă mare de adversari la îndemână.

În fața cărora ar putea să-și atingă mai multe ținte: puncte, deci bani, calificare, dar și îmbunătățirea coeficientului, care a scăzut foarte tare în ultimii ani. 

Cum ar arăta cel mai greu traseu

Europa LeagueConference League
UnitedChelsea
TottenhamHeidenheim
LyonLens
BilbaoTrabzonspor
HoffenheimAEK Atena
FenerbahceJagiellonia
Dinamo Kiev-
Saint Gilloise-

Cum ar arăta cel mai ușor traseu

Europa LeagueConference League
AjaxBasaksehir
RangersȘerif Tiraspol
PAOKHJK Helsinki
PartizanFlora Tallin
LudogorețThe New Saints
Viktoria PlzenRiga
Maccabi Tel Aviv-
APOEL Nicosia-

În varianta ușoară din Conference, pentru FCSB un target rezonabil ar fi chiar unul chiar de 15-16 puncte, ceea ce ar califica echipa direct în optimile de finală și ar ridica foarte mult nivelul coeficientului.

În schimb, chiar și cu cele mai abordabile echipe din Europa League, pentru FCSB ar fi greu să atingă calificarea chiar și în play-off-ul de optimi. 

Pe configurația actuală, dacă FCSB ar prinde Europa League, ar fi clubul cu cel mai mic coeficient dintre toate cele 36 de participante.

În schimb, în Conference, o treime din participante sunt sub campioana României, în ciuda faptului că zestrea roș-albaștrilor e, în prezent, mică.

130
e locul ocupat în prezent de FCSB în clasamentul coeficienților cupelor europene, la egalitate cu Shamrock Rovers, dar sub echipe precum Klaksvik (Feroe), Flora Tallin (Estonia), HJK (Finlanda) sau Zalgiris (Lituania)
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”