Niki Lauda, triplu campion de Formula 1, a murit la 70 de ani

Niki Lauda, triplu campion de Formula 1, a murit la 70 de ani

Triplul campion mondial austriac de Formula 1, Niki Lauda, a decedat luni la vârsta de 70 de ani, a declarat familia sa pentru presa austriacă citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Niki Lauda, o poveste despre viață și sport

"Cu tristețe adâncă anunțăm că dragul nostru Niki a murit pașnic luni, 20 mai 2019, înconjurat de familiasa", au spus rudele fostului pilot într-un e-mail citat de mass-media.

Lauda, legenda circuitelor din anii '70 și '80, a scăpat caprin urechile acului de la moarte în 1976, victima unui accident la Grand Prix-ul german. Mașina lui a luat foc după o ieșire de pe pistă și a scăpat doar dupăintervenția altor piloți.

El a marcat istoria sportului pe care îl alesese în ciuda sfaturilor unui tată foarte bogat, fiind meticulos în pregătire și determinat la volan.

De asemenea, pasionat de aviație, a fondat, în 1979, compania aeriană Lauda Air, pe care a vândut-o către Austrian Airlines în 2002.

"Realizările sale unice ca sportiv și antreprenor sunt și vor rămâne de neuitat. Dinamismul său neobosit, sinceritatea și curajul său rămân un exemplu și o referință pentru noi", a subliniat familiasa.

"În afara vieții publice, a fost un soț, tată și bunic, iubitor și grijuliu. Ne va lipsi foarte mult", a adăugat familia.

Povestea vieții sale

A debutat în Formula 1 în 1971, când avea 22 de ani. După trei ani la echipe mici, fără posibilităţi, abilităţile sale l-au convins pe Enzo Ferrari să-l aducă la scuderia căluţului cabrat în 1974. De aici a început ascensiunea marelui Niki Lauda spre legendă. În prima cursă a urcat pe podium, la a treia a obţinut deja victoria, în sezonul următor a luat titlul mondial.

Accidentul de la Nurburgring a fost groaznic. Prins în maşina în flăcări, a suferit arsuri şi i-au fost afectaţi inclusiv plămânii. Medicii şi-au pus problema dacă va supravieţui, dar Niki Lauda a surprins întreaga lume recuperându-se spectaculos, iar 6 săptâmâni mai târziu concura din nou, urcând în maşină bandajat şi cu dureri mari după operaţiile suferite.

Niki Lauda s-a retras în 1979, după al doilea său titlu mondial, dedicându-se afacerilor - îşi deschisese între timp propria companie aeriană. A revenit însă pe circuit, spectaculos, în 1982, pentru duelul cu o altă legendă a Formulei 1, Alain Prost. Doi ani mai târziu a câştigat titlul, în 1984, după un sezon incredibil de disputat cu francezul, care îi era şi coleg la McLaren.

Lauda s-a retras a doua oară - şi definitiv - în 1985, din acel moment concentrându-se asupra afacerilor, inclusiv asupra managementului unor echipe de Formula 1, transmite Mediafax.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
17:39
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
18:57
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19:00
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
18:26
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5