Contraatacul care ne place România - Lituania 3-1: Concluzii la cald de la masa presei

  • ROMÂNIA - LITUANIA 3-1. Am deschis scorul rapid, după o fază-spectacol, apoi am suferit și în atac, și în apărare. Golurile din final au salvat întoarcerea lui Mircea Lucescu acasă. 
  • Pe contraatac, ne simțim ideal. Dacă nu avem spații, dacă adversarii se închid bine, mecanismul nu mai funcționează la fel de bine. Trebuie să învățăm să jucăm și dominând. O echipă activă, nu doar reactivă. 
  • Terenul ca un câmp de cartofi i-a făcut iar rău lui Mircea Lucescu. Dar acum a învins, la primul meci acasă ca selecționer după 38 de ani. Il Luce are două victorii în Liga Națiunilor: 3-0 cu Kosovo și 3-1 cu Lituania. 

Totul se potrivește la întoarcerea lui Mircea Lucescu. Naționala. Același stadion. Aproape aceeași zi.

România - Lituania 3-1. 9 septembrie, după 10 septembrie. La mijloc, 38 de ani

Au trecut 38 ani. Pe 10 septembrie 1986, Lucescu a fost ultima oară selecționerul României, într-un meci jucat pe „Steaua”, 4-0 cu Austria, în preliminariile Euro 1988. 

Pe 9 septembrie 2024, Il Luce a revenit acasă printre „tricolori”. Tot în Ghencea, contra Lituaniei, în Liga Națiunilor. 

Straniu, totuși. În anii ‘80, era antrenorul lui Dinamo și se războia cu Steaua în acest cartier. Dar tot aici s-a despărțit de națională și a regăsit-o. 

Vineri, redescoperise ce înseamnă să antrenezi România. Un joc foarte bun și o victorie neașteptat de clară, completă, 3-0 în Kosovo. O victorie pe care se poate construi și mai mult. 

Iarba noastră ofilită îl urmărește pe Lucescu

Dar nu scapă tehnicianul nici la 79 de ani de iarba noastră ofilită. 

Pe 16 octombrie 1985, România lui suferea pe terenul oribil de pe „23 August” și pierdea în fața Irlandei de Nord, 0-1, înfrângerea care ne interzicea Mondialul din ‘86. 

După aproape patru decenii, aceeași poveste. Terenul e la fel de rău. Stadion nou, gazonul neschimbat. S-a rupt încă de la încălzire. De sus, de la înălțimea tribunei, se vedea teribil. Mai mult pământ decât iarbă. Jos, se simțea și mai dramatic. Mingea sărea în toate direcțiile. 

28.168 de spectatori
au fost aseară pe stadionul Ghencea la România - Lituania

Lansarea verticală a lui Stanciu, genială. Infiltrarea și șutul lui Mihăilă, devastatoare

Selecționerul a făcut o singură modificare în primul „11” față de Euro și față de Priștina. Alt portar. A ieșit Niță, titularul de la Euro, 37 de ani, a intrat Târnovanu, 24 de ani. Se pregătește viitorul. 

Goalkeeperul lui FCSB mai evoluase o dată la națională, în noiembrie 2022, la 5-0 cu Moldova. 

În primele minute, nici iarba ofilită nu ne-a oprit. Lansarea verticală a lui Stanciu, genială, apariția lui Mihăilă, în poziție de vârf, în spatele defensivei Lituaniei, la fel de inspirată. Șutul, devastator, fără speranțe pentru Gertmonas. Era 1-0 după patru minute. Însă meciul de-abia începea. 

România - Lituania, în Nations League (meci)
România - Lituania, în Nations League (meci)

Galerie foto (34 imagini)

România - Lituania, în Nations League (meci) România - Lituania, în Nations League (meci) România - Lituania, în Nations League (meci) România - Lituania, în Nations League (meci) România - Lituania, în Nations League (meci)
+34 Fotografii
labels.photo-gallery

O echipă reactivă. Fără contraatac, suferim și la 1-0

Când încercau să accelereze, „tricolorii” erau periculoși. Dar nu au fost multe șanse, pentru că verzii și-au revenit și s-au așezat bine în teren. Nu s-au deschis, nu au lăsat spații libere. 

La fel ca la Euro, ne place contraatacul. Să nu dominăm noi, să reacționăm. O echipă reactivă mai mult. 

Dacă terenul se transformă într-un câmp de cartofi și nu ne permite să combinăm în viteză, dacă nici adversarii nu ne lasă să jucăm acest contraatac pe care-l stăpânim, situația se complică. Mecanismul nu mai funcționează. 

Ezitare, enervare și adversarii profită

Pe acest fond, apar ezitările, enervarea uneori și rivalii profită. Și lituanienii au profitat, au găsit zone libere în fața defensivei noastre și au accentuat spațiile libere. 

Astfel și-au creat ocazii, așa au egalat. Infiltrarea lui Kucys ne-a surprins. Târnovanu, care respinsese înainte la Lasickas, n-a mai putut bloca.

Pe margine, Lucescu și-a acoperit fața cu mâinile. Dezamăgit. 

Să învățăm și jocul de posesie. Să ne creăm ocazii dominând. Activ, nu doar reactiv

O schimbare ofensivă după zece minute în repriza secundă, Olaru în locul lui Marius Marin. Răzvan a coborât „închizător”, jocul a prins aripi, dar lipseau ocaziile. 

Încă două înlocuiri. Man și Mihăilă erau obosiți. A fost ocazia duetului Hagi - Mitriță. 

Publicul s-a aprins la incursiunile „tricolorior”. Șutul lui Ianis l-a testat la maximum pe Gertmonas. Fără gol. A marcat Lituania, dar a fost fault clar la Târnovanu. Anulat!

Am înscris în cele din urmă. Răzvan Marin, 2-1 după penaltyul dictat cu ajutorul VAR la faultul asupra lui Hagi. Apoi, 3-1 în prelungiri, Mitriță, la capătul contraatacului care ne plece. 

După 3-0 în Kosovo, am învins și Lituania, 3-1. Dar e nevoie de mai mult.

Trebuie să învățăm să jucăm și cu mingea la picior. Cu posesie. Să fim și o echipă activă, nu doar reactivă. 

Să dominăm, să controlăm meciul, să creăm spații și ocazii din combinații chiar și în fața echipelor care se apără aglomerat.

Acest 3-1 cu Lituania rămâne o lecție bună. Să căutăm plusul pentru a crește și mai mult. 

Gol Rațiu  „Sonic”,  prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Stranieri
00:31
Gol Rațiu„Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Citește mai mult
Gol Rațiu „Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu,  trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Liga 1
00:45
Șumudică și-a criticat jucătoriiNu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Citește mai mult
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul  Rapid - U Cluj  » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Liga 1
16.09
VIDEO CU FAZAMomentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Citește mai mult
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16.09
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”