Înapoi în Europa?  Șeful fotbalului din Rusia e convins că  FIFA și UEFA  le vor reprimi echipele în competiții: „Decizia va fi luată în curând”
Alexander Dyukov/Foto:Imago

Înapoi în Europa? Șeful fotbalului din Rusia e convins că FIFA și UEFA le vor reprimi echipele în competiții: „Decizia va fi luată în curând”

  • Alexander Dyukov (56 de ani), președintele Federației Ruse de Fotbal, e convins că echipele din Rusia vor reveni în competițiile.
  • Cluburile și naționalele din Rusia au fost excluse în 2022 de FIFA și UEFA, după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

La doi ani și jumătate de la decizia FIFA și UEFA, rușii sunt optimiști în privința revenirii în competițiile importante din Europa.

Rușii sunt convinși că FIFA și UEFA le vor reprimi echipele în competiții

Președintele Federației Ruse a anunțat că în acest moment se poartă negocieri între partea rusă și forurile conducătoare ale fotbalului, ca formațiile de club ale țării să fie reprimite în cupele europene.

„Au loc multe întâlniri și conferințe pentru a discuta despre accelerarea procesului de revenire a cluburilor noastre în competițiile europene de fotbal.

Experiența îmi spune că decizia va fi luată mai devreme sau mai târziu. Mi se pare că pozițiile altor federații se schimbă de la o lună la alta”, a declarat Alexander Dyukov citat de site-ul sloven nogomania.com.

Prima tentativă UEFA a fost blocată

În urmă cu un an, UEFA a vrut să reprimească echipa de U17 a Rusiei atât la feminin, cât și la masculin. Totuși, mai multe țări, printre care și România, au anunțat cu boicotul.

Astfel, UEFA a fost nevoită să mențină decizia inițială și a păstrat suspendarea echipelor rusești din competițiile pe care le organizează.

Excluși de 2 ani și jumătate

La numai 4 zile distanță de momentul în care Rusia a invadat Ucraina, pe 28 februarie 2022, FIFA și UEFA au anunțat excluderea tuturor echipelor rusești.

Naționala Rusiei era calificată la barajul pentru CM 2022, urmând să înfrunte Polonia în semifinale. „Leșii” s-au calificat mai departe la „masa verde”.

Spartak Moscova, calificată în optimile Europa League, a fost scoasă din competiție, iar adversara ei, RB Leipzig, s-a calificat direct în sferturi.

În următoarele două sezoane, formațiile din Rusia nu au mai participat în competițiile internaționale.

România refuză să joace cu echipe din Rusia

Pe 29 septembrie 2023, membrii UEFA au dezbătut în ședința Comitetului Executiv posibilitatea ca echipele under 17 (masculin și feminin) ale Rusiei să participe la competițiile internaționale.

România a informat atunci forul de la Nyon că nu va disputa niciun meci oficial sau amical cu echipe din Rusia.

COMUNICAT FRF, 29 SEPTEMBRIE 2023

  • Federația Română de Fotbal înțelege argumentele invocate de Comitetul Executiv UEFA și este de acord că, sub nicio formă, copiii nu ar trebui să sufere din cauza acțiunilor nesăbuite ale autorităților unui stat.
  • În același timp FRF consideră că fotbalul și sportul, în general, nu pot fi rupte de valorile juridice, instituționale și economice care au transformat Europa într-un spațiu al păcii, al libertății și al prosperității economice.
  • În consecință, FRF consideră că trebuie să fie solidară cu spiritul sancțiunilor afirmate de instituțiile europene și naționale și nu va disputa nicio partidă oficială sau amicală cu selecționate ale Federației Ruse.
  • FRF așteaptă finalizarea procedurilor pentru implementarea acestei decizii a Comitetului Executiv UEFA, având convingerea că regulamentul competiției va respecta poziția fiecărei federații naționale.

Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18:23
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
20:45
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
20:47
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”
LIVE   Champions League : 4 meciuri se joacă acum. Duelul serii e Manchester City - Inter
Liga Campionilor
21:58
LIVE Champions League: 4 meciuri se joacă acum. Duelul serii e Manchester City - Inter
Citește mai mult
LIVE  Champions League : 4 meciuri se joacă acum. Duelul serii e Manchester City - Inter