„O Femeie fericită”  Prima atletă  transgender  care va participa la Jocurile Paralimpice » Are în palmares 11 titluri naționale la masculin
Valentina Petrillo. Foto: IMAGO

„O Femeie fericită” Prima atletă transgender care va participa la Jocurile Paralimpice » Are în palmares 11 titluri naționale la masculin

  • Valentina Petrillo (50 de ani) este prima atletă transgender care va participa la Jocurile Paralimpice.
  • Alergătoarea cu deficiențe de vedere a fost selectată să reprezinte Italia în cursele feminine de 200 și 400 de metri de la Paris.

Președintele Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), Andrew Parsons, a declarat că Petrillo este binevenită la Paris. Acesta a afirmat că dorește să vadă lumea sportivă „unită” cu privire la politicile sale pentru persoanele transgender, informează Reuters.

Valentina Petrillo, prima atletă transgender care va participa la Jocurile Paralimpice

Petrillo, care și-a schimbat sexul din bărbat în femeie în 2019, a cucerit medalii de bronz în ambele probe, anul trecut, la Campionatul Mondial de Para Atletism.

Înainte de tranziție, Petrillo câștigase 11 titluri naționale în competițiile masculine.

„Încă mi-e greu să cred și rămân cu picioarele pe pământ pentru că șansa mea de a participa la Tokyo (precedentele Jocuri Paralimpice - n.r.) a fost ratată la mustață. Voi începe să mă gândesc la Jocurile de la Paris abia după ce voi ajunge în Franța”, a declarat Petrillo.

Mai bine să fii o femeie fericită și lentă decât un bărbat nefericit și rapid. Valentina Petrillo, în 2021, pentru BBC

Atleta a fost diagnosticată cu sindromul Stargardt, o afecțiune care duce la pierderea progresivă a vederii, când avea 14 ani. Abilitățile vizuale ale lui Petrillo sunt limitate la 1/50 din intervalul normal.

Jocurile Paralimpice de la Paris din 2024 vor avea loc în perioada 28 august – 8 septembrie.

6 reprezentanți
va avea România la Jocurile Paralimpice de la Paris: Bologa Florin Alexandru, Daniel Vargoczki (judo), Carol-Eduard Novak, Matican Theodor (ciclism), Ciripan Camelia Ioana Roxana și Simion Bobi (tenis de masă).

Participarea sportivilor transgender în competițiile feminine, un subiect controversat

În ultimii doi ani, organismele de conducere ale multor sporturi, inclusiv atletismul, ciclismul și înotul, și-au înăsprit regulile de participare pentru sportivii transgender în competițiile feminine de elită, însă World Para Athletics permite unei persoane recunoscute legal ca femeie să concureze.

Cei care critică includerea sportivilor transgender în competițiile feminine spun că trecerea prin pubertate masculină conferă atleților un avantaj musculo-scheletic uriaș pe care tranziția nu îl atenuează.

Grupurile de susținere LGBT afirmă că excluderea sportivilor transgender echivalează cu discriminarea și că nu au fost efectuate suficiente cercetări privind impactul tranziției asupra performanței sportive.

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5