„SUA trebuie să accepte!”  Interviu GOLAZO.ro cu  avocatul gimnastelor române  la TAS
Sabin Gherdan, avocat (foto: facebook)

„SUA trebuie să accepte!” Interviu GOLAZO.ro cu avocatul gimnastelor române la TAS

  • Sabin Gherdan, avocatul gimnastelor române, a vorbit cu GOLAZO.ro despre șansele ca Ana Bărbosu și Sabrina Voinea să primească medalie de bronz.
  • TAS le-a audiat azi pe Cecile Landi (antrenoarea lui Jordan Chiles) și Donatella Sacchi (președintele Comitetului tehnic feminin și președintele Superior Jury) în cazurile Sabrinei Voinea și Anei Maria Bărbosu.
  • Gimnastele române au depus contestații la Lausanne după finala de la sol, de la Jocurile Olimpice de la Paris.

GOLAZO.ro a stat de vorbă cu Sabin Gherdan, unul dintre avocații părții române la TAS. El a avut ideea propunerii acordării de trei medalii de bronz pentru finala de la sol.

Sabin Gherdan este Senior Partner la Gherdan&Associates, o firmă de avocatură specializată în legislație sportivă.

ANA Bărbosu primește bronzul!   TAS a decis : gimnasta noastră obține medalia de bronz la JO
Citește și
ANA Bărbosu primește bronzul! TAS a decis: gimnasta noastră obține medalia de bronz la JO
Citește mai mult
ANA Bărbosu primește bronzul! TAS a decis : gimnasta noastră obține medalia de bronz la JO

Bună ziua, domnule Gherdan. Grele audierile...

Da, foarte. Aproape 8 ore cred că au durat. Dar suntem încrezători, iar asta e foarte important.

Cine a fost prezent la audieri?

Cecile Landi, antrenoarea sportivei din SUA, Donatella Sacchi, US Gymnastics, avocatul gimnastei Jordan Chiles, reprezentantul Comitetului Olimpic Internațional…

Adică italianul Antonio Rigozzi, conaționalul doamnei Sacchi?

Da, de unde știți?! A fost și dumnealui.

Au durat aproape 8 ore audierile. Din ce motiv?

TAS nu are jurisprudență pe ceea ce se cheamă field-of-play (n.r. – regulile jocului). Practic, ar fi o premieră absolută, indiferent de rezultat. Din acest motiv audierile au fost de o complexitate extrem de ridicată. Ne luptăm cu un precent și o doctrină TAS care nu a mai fost învinsă.

Lămuriți-ne cu această informație. Dacă TAS dă un verdict favorabil, se rezolvă automat problema medaliilor de bronz sau trebuie mers la FIG (n.r. – Federația Internațională de Gimnastică)?

Nu, se recunoaște direct. Pentru că și FIG a fost parte în proces. I se va lua medalia americancei și i se va da sportivei sau sportivelor noastre. Sau vor da medalii de bronz tuturor. Sau, într-un caz nefericit pentru noi, va păstra decizia arbitrelor din concurs.

Care dintre cele trei scenarii este cel mai plauzibil, acum, după audieri?

Cel cu toate cele 3 gimnaste să ia medalii de bronz. Avem precedentul cu Fanny Smith, dar nu e identic. Noi suntem optimiști. Încă lucrăm ca acest lucru să se întâmple.

Sabin Gherdan: „Sper să ajungem la settlement”

Ce condiții ar trebui să se întrunească pentru ca Ana Maria și Sabrina să primească și ele medalii de bronz?

Dacă noi avem șanse să câștigăm, așa cum noi credem, iar americanii își dau seama de asta și știu că ar putea pierde medalia lor, atunci ajungem la un settlement (n.r. înțelegere) și toată lumea va fi fericită. Toate părțile vor trebui să accepte acest demers al nostru. Sper ca americanii să fie de acord.

Ar fi o soluție elegantă pentru toată lumea ca să iasă din acest scandal.

Da, așa am și gândit-o atunci când am redactat cererea. Mi-a venit ideea aceasta care acum se dovedește a fi bună. Colegii au mai găsit o jurisprudență, cea cu Fanny Smith, dar acolo e doar pentru două persoane. Numai că, la schi, se poate ca acel field-of-play, de care vă spuneam, să fie revizuit.

Când așteptăm verdictul, domnule Gherdan?

Nu mai devreme de ora 19:00, dar e foarte posibil să vină mâine dimineață (n.r. - duminică dimineață). Și nu mai târziu de închiderea Jocurilor Olimpice.

Succes, vă ținem pumnii strânși!

Mulțumim!

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
17:39
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
18:57
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19:00
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
18:26
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5