boicot! Sursele GOLAZO.ro: Courtois, portarul adversarei României,  a refuzat  încă o dată Euro
Thibaut Courtois, portarul lui Real Madrid, refuză să mai joace pentru Belgia Foto: Imago

boicot!Sursele GOLAZO.ro: Courtois, portarul adversarei României, a refuzat încă o dată Euro

  • Thibaut Courtois era vicecăpitanul naționalei Belgiei, dar nu va juca la turneul final împotriva României.
  • Selecționerul Tedesco și alți oficiali ai federației s-au dus la Madrid după portarul câștigător de Champions League. 
  • O ultimă încercare de a-l aduce la Euro pe goalkeeperul lui Real. I-a refuzat!
  • Courtois e într-un conflict major cu selecționerul: „Tedesco m-a atacat, m-a amenințat. A greșit față de mine”.

Thibaut Courtois, 32 de ani, e unul dintre cei mai valoroși portari ai lumii. Dar belgianul nu va juca la Euro, nici împotriva României, nici împotriva nimănui. A refuzat naționala și participarea la turneul final, deși e vicecăpitanul echipei.

Nu pentru că e accidentat. Goalkeeperul și-a revenit după un sezon de coșmar, cu două grave leziuni: ruptură de ligamente încrucișate și afecțiune a meniscului. 

Două operații, însă el tot și-a revenit și a apărat în cel mai important meci al anului, finala Ligii Campionilor câștigată de Real Madrid, 2-0 cu Borussia Dortmund, al doilea mare trofeu continental al valonului la clubul blanco. 

102 selecții
are Thibaut Courtois la naționala Belgiei. Ultimul meci, pe 17 iunie 2023, 1-1 cu Austria, în preliminariile Euro 2024

Nici Vercauteren nu l-a putut convinge pe Courtois să revină la lot

Chiar și așa, refăcut, apt de a juca la cel mai înalt nivel, nu va participa la Euro. Conflictul cu selecționerul Domenico Tedesco, „război” ce durează de un an, a rupt total relația celor doi. 

Potrivit surselor GOLAZO.ro din Belgia, Tedesco a încercat să liniștească apele în vestiarul naționalei pentru a-l readuce la lot pe Courtois. Și pentru Euro, și pentru viitorul său printre „diavolii roșii”, după turneul final din Germania. 

30 de milioane de euro
valorează Thibaut Courtois, potrivit Transfermarkt.de

Selecționerul s-a dus la Madrid să discute cu Thibaut. Nu a fost singur. L-a avut alături pe Frank Vercauteren, directorul tehnic al federației, un apropiat al portarului, cu care acesta se înțelege bine. 

Răspunsul lui Courtois, neschimbat. Negativ! Nu se întoarce la naționala Belgiei nici acum, nici după Euro, foarte probabil. 

Courtois nu mai joacă pentru Belgia cât timp Tedesco e selecționer

Sună ca o retragere de la națională, dar nu e oficial. E mai mult un boicot: cât timp Tedesco va conduce Belgia, el nu va mai juca pentru „De Rode Duivels”. 

Și selecționerul va rămâne cu ce are acum în poartă. Trei nume:

  • Koen Casteels (Wolfsburg, 31 de ani).
  • Matz Sels (Nottingham Forest, 32).
  • Thomas Kaminski (Luton Town, 31).
17 selecții
au împreună cei trei portari din lotul actual al Belgiei: Casteels 8, Sels 8, Kaminski 1

Scandal în iunie 2023. Courtois voia banderola cu Austria. A primit-o Lukaku

Conflictul dintre Courtois și Tedesco are deja un an. Totul a pornit în iunie 2023, în săptămâna ce a precedat meciurile cu Austria și Estonia, în preliminariile Euro. 

O jumătate de an mai târziu, când a anunțat că nu va juca la turneul final, Thibaut a dezvăluit ce s-a întâmplat atunci. 

alt-text alt-text
Courtois și selecționerul Belgiei, Tedesco Foto: Imago

În absența căpitanului Kevin De Bruyne, accidentat, Courtois spera ca Tedesco să-i ofere lui banderola contra Austriei, mai ales că federația îl sărbătorea pentru a 100-a selecție la națională.

Dar selecționerul l-a preferat pe Lukaku. Furios, portarul a jucat cu Austria, apoi a părăsit subit cantonamentul „diavolilor”. Nu a mai vrut să evolueze cu Estonia, chiar dacă el ar fi fost căpitan la Tallinn.

„Mi-a vorbit doar un minut. Mi s-a părut straniu”

Ce i-a displăcut la acea vreme? „Am fost prezent de luni în cantonamentul de la Tubize, eram singurul dintre cei trei căpitani (n.r. Lukaku a venit mai târziu, după finala Ligii Campionilor).

Totuși, selecționerul nu mi-a vorbit niciodată. Oh, ba da, un minut înaintea unui antrenament, să mă întrebe cum e la Madrid. Numai un minut. Mi s-a părut straniu”, a declarat Courtois în interviul pentru televiziunea Sporza. 

A dezvăluit și mai mult: „Cu câteva ore înaintea meciului cu Austria, Tedesco ne-a chemat pe mine și pe Lukaku, anunțându-ne că Romelu era căpitan cu Austria, iar eu cu Estonia”.

Ceva s-a întâmplat în mine. Nu mai funcționam. Ceva a explodat. Am simțit că selecționerul și federația nu mă mai apreciază Thibaut Courtois, portar Belgia

„Tedesco m-a amenințat. M-a atacat”

Courtois l-a anunțat că părăsește lotul. Replica lui Tedesco: „Mi-a comunicat că va spune totul presei. Voia să pună presiune pe mine să nu plec, m-a amenințat. Voia să dezvăluie o discuție privată, ceea ce era imposibil de acceptat. O ruptură în încrederea dintre jucător și antrenor”. 

După confruntarea cu Austria, Thibaut i-a transmis tehnicianului că „sunt epuizat psihic. Mi-a fost greu, nu știam cum să reacționez. Când unui selecționer nu-i pasă ce simți și vrea doar să joci…”.

A mers și mai departe: „Mi-a zis că a vorbit sincer cu jurnaliștii, dar nu era adevărat. Recunosc, am greșit când am decis să plec. Totuși, ca antrenor, ar trebui să păstrezi un jucător important lângă tine, nu să-l dai exemplu negativ. Tedesco m-a atacat, ceea ce nu ajută, declanșează o ruptură de încredere”.

CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1  Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu  aproape 40%  peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
Campionatul Mondial
05.07
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1 Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu aproape 40% peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
Citește mai mult
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1 Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu aproape 40% peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
„Asta nu e ultraserie” MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui  Chiricheș
Cupa Romaniei
05.07
„Asta nu e ultraserie”MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui Chiricheș
Citește mai mult
„Asta nu e ultraserie” MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui  Chiricheș
IMAGINEA DE PE ECRAN  De ce a plâns de fapt  Ronaldo  la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
EURO 2024
05.07
IMAGINEA DE PE ECRAN De ce a plâns de fapt Ronaldo la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
Citește mai mult
IMAGINEA DE PE ECRAN De ce a plâns de fapt Ronaldo la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
Salvat de Dibu  Messi a ratat un penalty, dar  Argentina s-a calificat  în semifinalele Copa America 2024
Campionate
05.07
Salvat de Dibu Messi a ratat un penalty, dar Argentina s-a calificat în semifinalele Copa America 2024
Citește mai mult
Salvat de Dibu Messi a ratat un penalty, dar Argentina s-a calificat în semifinalele Copa America 2024