Dan Udrea  Dan Petrescu n-are stimă de sine
Dan Udrea

Dan Udrea Dan Petrescu n-are stimă de sine

  • Dan Petrescu s-a afișat la meciul cu Neman Grodno în pantaloni scurți și cu geacă de fâș.
  • Statutul de antrenor, mai ales când joci în cupele europene, impune și alte standarde, nu doar cele de a pregăti echipa și de a da indicații.
  • Nu-mi aduc aminte în ultima vreme de un antrenor important, în fotbalul de afară, care să se prezinte la meci în pantaloni scurți.
  • Încercați un exercițiu de imaginație, care sincer mie nu-mi iese: Ancelotti, Postecoglu, Simeone, Allegri, Guardiola sau Hansi Flick în pantaloni scurți pe bancă

CFR - Neman Grodno 0-0. Acest text nu e despre meci, scorul sau faptul că arbitrii au comis o mare eroare împotriva clujenilor. Nu e nici despre durerea în cot pe care UEFA o are față de primele tururi din Conference League, în care nu introduce VAR.

E despre ceva care ține de respect. De imagine. Și despre stima de sine.

Nu v-au iritat imaginile cu Dan Petrescu?

Cine a urmărit meciul și cadrele TV în care Dan Petrescu era prezentat n-avea cum să nu fie iritat pe retină. Tehnicianul CFR-ului a apărut la stadion, la meci, pe bancă, în pantaloni scurți. Plus o geacă de fâș. 

Total neinspirat. A dovedit, după părerea mea, o mare lipsă de respect față de o competiție europeană. O lipsă de respect chiar și față de el însuși. Statutul de antrenor nu înseamnă doar indicații tactice. Acest rol vine la pachet și cu modul în care te comporți, cum vorbești, dar și cum arăți și, evident, cum te îmbraci.

Dan Petrescu la CFR Cluj - Neman Grodno Dan Petrescu la CFR Cluj - Neman Grodno
Dan Petrescu la CFR Cluj - Neman Grodno

La Euro, Edi a fost impecabil vestimentar…

Ați văzut la turneul final al Campionatului European vreun antrenor în pantaloni scurți? Chiar scrim pe parcursul turneului că Edi Iordănescu a fost, dincolo de rezultatele sportive, poate cel mai bine îmbrăcat antrenor de la competiția din Germania.

A fost nu doar un sentiment de mândrie, ci și unul care impune un respect deosebit pentru cel care apare elegant, indiferent că e vorba despre o ținută la costum sau una casual. 

Edi Iordănescu, impecabil la Euro 2024 Edi Iordănescu, impecabil la Euro 2024
Edi Iordănescu, impecabil la Euro 2024

…în Conference, Dan a fost ca la pescuit

Petrescu nu s-a încadrat în nici una dintre aceste categorii. Probabil pentru Petrescu nu e nici o diferență în modul cum te duci la pescuit și cum apari pe banca echipei, la un meci european.

Fiindcă, să fim sinceri, dacă am fi văzut fotografii cu Petrescu pe baltă, cu undița în mână și cu el în pantaloni scurți, ni s-ar fi părut firesc. Joi seara însă, a părut nu doar nefiresc, dar chiar inadecvat spre indecent.

De ce e de vină și CFR Cluj

Nu mi-l aduc aminte pe Zidane în pantaloni scurți pe bancă. Pe Ancelotti nici atât. Hagi n-a dat indicații niciodată îmbrăcat ca la plajă. E drept, în trecut, au mai fost antrenori români care nu respectau codul vestimentar elegant, categorie în care au intrat, printre alții, Orac, Cristi Pustai. 

O vină o poartă și clubul CFR. Modul în care un antrenor apare pe bancă, măcar din punct de vedere al ținutei, e și treaba clubului. Pentru că în joc e și imaginea echipei. Pentru că pe hainele tehnicianului scrie CFR și apar sponsorii clubului, nu cei personali ai antrenorului. 

Costum, casual, trening…și Dan Petrescu

Pentru a fi decent și elegant nu e obligatoriu să te prezinți la costum și cravată. Arteta nu poartă așa ceva pe bancă, dar impune respect. La fel și Hansi Flick, Xavi, Nagelsmann, Southgate, Mourinho. De Ancelotti, Simeone, Simone Inzaghi, Allegri ce ar mai fi de zis, ei sunt impecabili indiferent de meci, competiție, anotimp, vremea de afară. Chiar și cei care apelează mai mereu la trening, cazul lui Klopp, nu s-au aflat în postura inadecvată vestimentar în care a fost Dan Petrescu joi seară.

E nevoie de mai mult respect. De sine, mai ales

Măcar de aici înainte, CFR și Dan Petrescu să-și revizuiască filosofia despre imagine. Care pleacă, în primul rând, de la modul în care arăți. E atât de greu încât măcar din punct de vedere al hainelor să fim la nivelul, dacă nu chiar peste, cluburilor mari de afară?

Aici chiar nu ne putem plânge că nu ne putem bate de la egal la egal. Ne trebuie doar puțină atenție. Plus respect pentru cei din jur, dar mai ales stimă de sine.

Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la  CM 2026
Nationala
00:34
Spre MondialeCât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026
Citește mai mult
Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026
Scandal la Dinamo  A aruncat cu sticla după Kopic și a  plecat de la echipă
Liga 1
07.09
Scandal la Dinamo A aruncat cu sticla după Kopic și a plecat de la echipă
Citește mai mult
Scandal la Dinamo  A aruncat cu sticla după Kopic și a plecat de la echipă
UPDATE  Replică după ce  Ianis Hagi  s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!” 
Campionate
07.09
UPDATE Replică după ce Ianis Hagi s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!”
Citește mai mult
UPDATE Replică după ce Ianis Hagi s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!” 
Vin întăriri Șumudică promite că aduce un vârf letal la  Rapid : „N-a călcat atacant ca el în România”
Liga 1
07.09
Vin întăririȘumudică promite că aduce un vârf letal la Rapid: „N-a călcat atacant ca el în România”
Citește mai mult
Vin întăriri Șumudică promite că aduce un vârf letal la Rapid : „N-a călcat atacant ca el în România”