Cel mai tânăr! UEFA surprinde: francezul Francois Letexier arbitrează  finala Euro
Francezul Francois Letexier a arbitrat 34 de meciuri până acum în acest sezon Foto: Imago

Cel mai tânăr!UEFA surprinde: francezul Francois Letexier arbitrează finala Euro

  • SPANIA - ANGLIA. Francois Letexier va conduce meciul decisiv al turneului final continental, duminică, la Berlin. Szymon Marciniak, doar al 4-lea oficial. 
  • În vârstă de 35 de ani, francezul e cel mai tânăr arbitru din lotul celor 19 „centrali” pentru CE 2024. A avut noroc că naționala țării sale a pierdut în semifinale.
  • Un sezon de colecție pentru Letexier: după Supercupa Europei și 6 partide în Liga Campionilor, acum finala CE 2024. Și vin Jocurile Olimpice.

Era așteptat alt nume ca arbitru al finalei Euro, Spania - Anglia, duminică, la Berlin. 

Marciniak era favorit. A rămas rezervă

Polonezul Szymon Marciniak, 43 de ani, care condusese ultimul act al Mondialului în 2022 și al Ligii Campionilor în 2023, era considerat principalul favorit. 

În spatele lui, englezul Michael Oliver, 39 de ani, „închis” chiar de propria națională. Victoria Albionului în semifinale, 2-1 cu Olanda, i-a anulat orice șansă la finala de pe Olympiastadion. 

Al treilea era francezul Francois Letexier. Și UEFA l-a ales chiar pe el, după ce „les Bleus” au fost eliminați. Marciniak va fi al 4-lea oficial, arbitru de rezervă. 

În premieră la Euro. Finala, al 4-lea meci al lui Letexier

Letexier, 35 de ani, este cel mai tânăr dintre cei 19 „centrali” aflați în lotul de Euro. În premieră la un turneu major al naționalelor, a fost delegat la trei meciuri până acum: 

  • Danemarca - Serbia (0-0, faza grupelor).
  • Croația - Albania (2-2, faza grupelor).
  • Spania - Georgia (4-1, optimi de finală).

A mai fost al 4-lea oficial la Germania - Scoția (5-1), la deschiderea competiției.

Supercupa Europei, Champions, Euro și Olimpiada

Arbitru internațional din 2017, de la 28 de ani, Letexier a avut un sezon extraordinar. 

Pe 16 august 2023, francezul a fost la centru la Supercupa Europei, Manchester City - FC Sevilla 1-1, 5-4 la penaltyuri. 

35 de meciuri
va avea Francois Letexier în acest sezon în toate competițiile după finala Campionatului European

A condus 11 partide în cupele europene, dintre care șase în Liga Campionilor, inclusiv Real Madrid - Manchester City 3-3, în turul „sferturilor”. 

A fost și rezervă la finala Champions, Real - Dortmund 2-0. 

După Euro, Letexier va arbitra și la Jocurile Olimpice. Numai el, suedezul Glenn Nyberg (35 de ani) și norvegianul Espen Eskas (36) reprezintă UEFA la turneul de fotbal de la Paris. 

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”