Garry Kasparov revine in competitii, la turneul de blitz de la Saint-Louis, in Statele Unite

Garry Kasparov revine in competitii, la turneul de blitz de la Saint-Louis, in Statele Unite

La 12 ani dupa retragere, legenda sahului si fostul campion mondial Garry Kasparov a anuntat joi ca revine in competitie, la un turneu de circuit mondial din Saint-Louis, in Statele Unite, scrie AFP.

Garry KasparovFoto: kasparov.com

In varsta de 54 de ani, Kasparov va participa la turneul "Rapid and Blitz", o competitie care a fost integrata in circuit si care va urma dupa Cupa Sinquefield, o etapa majora a circuitului mondial organizata tot la Saint-Louis si la care va participa si actualul campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen.

"Am impresia ca vor ridica varsta medie si voi scadea ratingul mediu", a scris, in noaptea de miercuri spre joi, fostul campion mondial, care a dominat sahul timp de 15 ani, din 1985 pana in 2000, inainte de a se retrage, in 2005.

In perioada 14 - 19 august, rusul, un opozant fervent al lui Vladimir Putin, va juca impotriva altor noua jucatori, printre care sase membri ai "Grand Chess Tour", care reuneste cei mai buni jucatori din lume.

Garry Kasparov, care traieste in SUA, nu a precizat daca revenirea sa in competitii va continua dupa turneul de la Saint-Louis.

Garry Kasparov nu a ramas niciodata departe de sah, implincandu-se in dezvoltarea sportului sau incercand, in 2014 sa preia conducerea Federatiei Internationale de Sah (FIDE), institutie condusa de un rus apropiat de Vladimir Putin, excentricul Kirsan Iliumjinov.

Nascut in 13 aprilie 1963 la Baku, capitala fostei republici sovietice Azerbaidjan, Garry Kasparov a devenit in 1985 cel mai tanar campion mondial din istoria sahului dupa ce s-a impus in fata unei alte legende, Anatoli Karpov.

Constitutia sa atletica, comportamentul autoritar, rezultatele formidabile si dorinta irezistibila de a castiga mereu i-au atras poreclele de "capcaunul din Baku" sau "monstrul cu 100 de ochi care vede tot".

Este unul dintre principalii opozanti ai lui Vladimir Putin. Retinut pentru scurt timp in vara lui 2012, dupa o manifestatie de sprijin pentru Pussy Riot, fondatorul coalitiei de opozitie Cealalta Rusie a parasit tara in 2013 si a devenit portavocea opozitiei din strainatate, de la New York, unde locuieste in prezent.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria,  jigniri xenofobe  la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Alte sporturi
04.10
„Urâm România!” Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Citește mai mult
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
MM îl apără pe Olaru  „E  jucătorul #1  din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Europa League
04.10
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Citește mai mult
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și  n-a mai putut să doarmă !”
Europa League
04.10
FCSB îi provoacă insomniiPatronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă!”
Citește mai mult
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă !”
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu  a anunțat convocările  pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Nationala
04.10
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Citește mai mult
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB,  neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Europa League
04.10
„Nu vizionez!” Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică: „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Citește mai mult
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un  golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Nationala
04.10
Diaspora, izvorul RomânieiMircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac, cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Citește mai mult
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce  bonus  primește fiecare jucător
Europa League
04.10
Premieră la FCSBPrimă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
Citește mai mult
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
„Mi-e jenă doar să înot”   David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu  aceeași șansă ” 
Înot
04.10
„Mi-e jenă doar să înot” David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă
Citește mai mult
„Mi-e jenă doar să înot”  David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă ”