Splendid A început EURO: turneul e impresionant din prima clipă

  • Fotbalul a unit fanii germani și scoțieni pe Fussball Arena din Munchen.
  • Spectacol la ceremonia de deschidere. Urmată de momentul dedicat memoriei lui Franz Beckenbauer. Un stadion întreg a aplaudat în picioare.

Corespondență GOLAZO.ro din Germania

Așteptarea s-a încheiat. E vremea fotbalului, a spectacolului, a bucuriei. Începe Campionatul European! Suntem la Munchen, încă puțin și marea sărbătoare continentală se deschide cu Germania - Scoția.

Fotbalul și berea au unit culorile

E vreme frumoasă în capitala Bavariei. Vedem Allianz Arena cum se profilează la orizont, impresionantă. Nu Allianz, ne ceartă UEFA. Fussball Arena, să nu se supere sponsorii de la Nyon.

Mai sunt două ore până la startul jocului, șiruri de fani se îndreaptă spre stadion scandând și cântând. Intrăm deja în atmosfera Euro. 

alt-text
alt-text

Galerie foto (28 imagini)

+28 Fotografii
labels.photo-gallery

Mulți suporteri sunt îmbrăcați în tricourile naționalelor. Albe ale nemților, bleumarin ale scoțienilor. Diferența: pe britanici îi recunoști și mai ușor după kilturi, faimoasele lor fuste tradiționale. Toată ziua, albul și albastrul s-au unit în Marienplatz, piața din centrul orașului. Fotbalul a unit culorile. Și berea. 

Ce înseamnă membrii Tartan Army: „De ce nu mai vine Alex la școală”

Se spune că sunt 200.000 de scoțieni alături de echipa lor în Germania. Iată o poveste frumoasă, care descrie fidel pasiunea lor pentru fotbal, pentru selecțjonata Scoției. Tartan Army. 

Daily Record a scris despre familia Meiklejohn, din Edinburgh. Tatăl Iain, 48 de ani, și fiul său Alex, 12 ani, sunt la Munchen. De ce nu e Alex la școală în Edinburgh? Pentru că Ian a insistat să-l aibă alături la Euro. 

A anunțat școala cu un mesaj amuzant: „Vreau să vă informez că Alex Meiklejohn nu va veni la cursuri din 13 iunie și nu se va întoarce decât după ce Scoția va fi eliminată de la Euro”. 

I-am pregătit băiatului meu o excursie educațională prin Germania, unde vom vizita diferite orașe și vom studia emoțiile extreme ale unui fan scoțian. Mă voi asigura că Alex va scrie un material detaliat la întoarcere Iain Meiklejohn, suporter scoțian

Germanii cu ochi în galben-roșu-negru

La primele filtre, la câteva sute de metri de arenă, e strânsă o mulțime de oameni. Dar nu e supărare. Toți așteaptă să intre. Nu e liniște, simți vibrația fanilor. 

Insularii sunt deja veseli, amețiți de multă bere. Cântă și te trag de tricou veseli: „Vom câștiga. Va fi 2-1 pentru noi”. 

Polițiștii pe cai urmăresc totul cu atenție. La fel, cei din elicoptere. 

Doi fani germani ies în evidență. Sunt vopsiți foarte simpatic pe față în culorile naționale, au și ochii în galben-roșu-negru. Sunt din Berlin, ea e pictoriță și se mândrește: „Fac portrete ale marilor fotbaliști”. Crede că va fi un joc dificil. El nu e de acord: „Batem cu 2-0”. 

Suntem la etajul 6, sub copertină

Masa presei e sus de tot. Urci cu liftul și cobori la etajul 6. Final de drum. Prima imagine a tribunelor e impresionantă, deși sunt încă puțini spectatori. 

Suntem chiar sub copertină, aproape că o atingem cu mâinile. Un tată cu fetița lui de-abia așteaptă meciul. ”Deschiderea va fi a noastră. 4-1”, zâmbește părintele. E optimist. 

Timpul trece și stadionul se umple. O mare parte a peluzei din stânga e bleumarin, dar cea mai mare parte a celor 66.000 de locuri aparține albului. E limpede că avantajul e al germanilor. Sunt gazde și deschid turneul. 

Vocea tribunei, impresionantă

Când ies jucătorii nemți la încălzire, uralele acoperă totul. Nu mai auzi nimic, atât de tare e zgomotul. La fel, când se prezintă Mannschaftul, 

Crainicul strigă prenumele fiecărui fotbalist, fanii continuă cu numele. Dar numele are o forță extraordinară, atât de puternică e vocea tribunelor. 

La prezentarea scoțienilor, crainicul spune tot numele, iar Tartan Army urlă fericită. Și vocea ei se aude tare. 

Pe tabela-ecran se transmite mesajul lui Sir Alex Ferguson. E primit cu aplauze. Imediat, apare imaginea live cu Sir Alex, în lojă. Stă lângă Jose Mourinho. 

alt-text alt-text

Show de mișcare și culoare. Și aplauze pentru Kaiser Franz

Ceremonia de deschidere începe. Terenul e acoperit, în centru e scena rotună pe care tinerii îmbrăcați colorat dansează frenetic. 

Grupurile inițial aflate departe se apropie și formează împreună un cerc mare, și mai mare. Superb show de mișcare și culoare. 

Numele Germaniei e la bază, trofeul e în mijloc, înconjurat de steagurile celor 24 de participante. Al României e între cele ale Scoției și Portugaliei.

Urmează momentul dedicat lui Franz Beckenbauer, legenda care s-a stins în ianuarie. Un Euro în Germania nu putea porni decât astfel, turneul e dedicat memoriei lui. Kaiser Franz privește din cer cum e aplaudat de un stadion întreg. În picioare. 

Spectacolul s-a încheiat. Euro poate începe. 

* Parteneriat: articol realizat cu sprijinul conectivității oferite de Vodafone la Euro2024

CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !