Românca de la CNN   Ionela Cozmiuc , portdrapelul României la Paris, a început sportul jucând baseball în sat
Ionela și Marius Cozmiuc (foto: COSR)

Românca de la CNN Ionela Cozmiuc, portdrapelul României la Paris, a început sportul jucând baseball în sat

  • Mai multe televiziuni, printre care și CNN, au remarcat că România a oferit ceremoniei de deschidere un moment unic: un soț și soție au purtat drapelul țării lor. 

Greu de crezut că portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Paris e eleva de liceu care ne spunea, acum 11 ani, că a început sportul jucând baseball la Veverițele Plutonița. Plutonița e o comună puțin la sud de Gura Humorului. 

Supra oameni  România și-a propus  12 medalii  la Paris, triplu decât a luat la Tokyo
Citește și
Supra oameni România și-a propus 12 medalii la Paris, triplu decât a luat la Tokyo
Citește mai mult
Supra oameni  România și-a propus 12 medalii la Paris, triplu decât a luat la Tokyo

Eram atunci la GSP și împreună cu Sebastian Culea, colegul meu, am întâmpinat cu zâmbete mărturia inedită a Ionelei, devenită canotoare de lot național.

Fotoreporterul Raed Krishan, cel care a fotografiat-o și anul ăsta, la Jocurile Olimpice, trăgea primele cadre cu ea. La Orșova ningea cu soare.

De atunci, Ionela Lehaci, acum Cozmiuc, a câștigat o mulțime de medalii, majoritatea de aur, la Mondialele și Europenele de canotaj.

Acum, a ținut steagul României împreună cu soțul ei, vicecampion olimpic la Tokio. A fost primul cuplu care poartă drapelul țării la o deschidere de JO.

CNN a remarcat asta încă de aseară, din livetextul extrem de selectiv al deschiderii. „Momentul olimpic al zilei”, a titrat publicația și într-un articol separat.

Așa cum au notat reporterii americani, familia Cozmiuc-Lehaci e una olimpică. Atât fratele, cât și cumnata Ionelei sunt la Paris.

E și moștenirea Elisabetei Lipă, cea mai titrată canotoare din lume. Și una dintre cele 3 românce, alături de Nadia și de colega Georgeta Damian, care are 5 medalii olimpice de aur.

Aproape 20 de canotori calificați la Paris, printre care familia Cozmiuc-Lehaci, sunt din județul ei natal, Suceava. Mult peste tot lotul olimpic deplasat de unele țări, precum Arabia Saudită (9 sportivi), Albania (8), Pakistan (7), Macedonia de Nord (7) sau DR Congo (4).

De la Gura Humorului la Broșteni, de la Câmpulung Moldovenesc la Plutonița, geografia Bucovinei e la Paris. 

Ionela va intra în concurs duminică, 28 iulie, în seriile de la dublu vâsle categorie ușoară, alături de Gianina von Groningen, de la 12:30. Dacă ajung în finală, cursa decisivă se va disputa vineri, 2 august, la 13:02.

Marius o va urma luni, 29 iulie, de la 12:40, în cursa de 8+1 - calificări. Finala ar fi pe 3 august.

Greu de crezut pentru mine. Ceva firesc pentru un sportiv care a muncit enorm.

Ce se va întâmpla în săptămânile ce urmează e un bonus.

  • Articolul face parte din proiectul „Team Romania”, dezvoltat de Golazo & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
  • BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”