Irina Deleanu, acuzată de abuz verbal   GOLAZO.ro a obținut discuția incriminată de tatăl unor sportive +  Prima reacție  a președintei FRGR +3 foto
Annaliese Dragan și Irina Deleanu

Irina Deleanu, acuzată de abuz verbal GOLAZO.ro a obținut discuția incriminată de tatăl unor sportive + Prima reacție a președintei FRGR

  • Președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, este acuzată că a abuzat verbal sportivele din lotul național.
  • Contactată de GOLAZO.ro, Irina Deleanu spune că nu a rostit niciodată acele cuvinte ofensatoare.

Irina Deleanu a fost acuzată de Lucian Drăgan, tatăl gimnastelor Annalise și Cristina Drăgan, că are un comportament abuziv la lotul național, iar sportivele ar fi îngrozite de aceasta, scrie prosport.ro.

Sursa citată publică pasaje dintr-o scrisoare trimisă de bărbat către Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Agenția Națională pentru Sport, și susținută de către Asociația pentru Apărarea Drepturilor Sportivilor. „Un limbaj dur și degradant, care adesea vizează aspectul fizic al sportivelor, abilitățile lor și valorile personale”.

Președintele a supus-o la abuzuri verbale neîncetate, numind-o cu apelative degradante și făcând-o de rușine, spunându-i că a luat în greutate și că arată ca o vacă. Lucian Drăgan

Irina Deleanu neagă acuzațiile

Contactată de GOLAZO.ro, Irina Deleanu a afirmat că va face tot posibilul pentru a demonta toate acuzațiile care îi sunt aduse în scrisoare.

„Vă mulțumesc și apreciez că-mi cereți și mie punctul de vedere înainte de a publica. Încerc să adun și eu dovezi, apoi mă voi sfătui cu cei care-mi sunt alături și vom lua o decizie. Nu pot comenta nimic în acest moment. Am citit, am văzut despre ce e vorba, dar deocamdată nu pot spune mai multe.

Niciodată nu am folosit acele cuvinte! Sunt mamă a doi copii, îmi sunt dragi gimnastele, nu aș face niciodată așa ceva. Sunt răstălmăciri grosolane. Acum căutam o dovadă în arhive. O să o găsesc și o să o public”, a declarat Irina Deleanu, pentru GOLAZO.ro.

Ulterior, ea a trimis către GOLAZO.ro capturi de ecran dintr-o convorbire despre care spune că a avut-o pe Whatsapp cu Paula Drăgan, mama Annaliesei. În acest dialog, Paula Drăgan o roagă pe președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică să o determine pe fata ei să slăbească.

„Please tell Annaliese to loose weight (trad. spune-i să slăbească) la 6-7 kg. Nu-i spune frumos că arată ca o vacă spune-i sa înțeleagă”, îi scrie Paula Drăgan Irinei Deleanu. Răspunsul președintei: „I-am spus că e greoaie”. Mama sportivei: „Nu greoaie e grasă”.

Discuțiile, în galeria foto de mai jos:

Galerie foto (3 imagini)

Discuția dintre Irina Deleanu și mama sportivei Anneliese Drăgan / GOLAZO.ro Discuția dintre Irina Deleanu și mama sportivei Anneliese Drăgan / GOLAZO.ro Discuția dintre Irina Deleanu și mama sportivei Anneliese Drăgan / GOLAZO.ro
+3 Fotografii
labels.photo-gallery

De asemenea, Irina Deleanu a clarificat și problema ridicată de Lucian Drăgan, legat de accidentarea fiicei sale. Ce a spus el: „(...) Cum era de așteptat, și ea a început să sufere de accidentări severe, în special la gleznă. Pe măsură ce durerea s-a agravat, Annaliese Drăgan a fost presată să continue antrenamentele, la fel cum s-a întâmplat și cu cele dinaintea ei”.

Cum se apără Irina Deleanu? A pus la dispoziția GOLAZO imagini cu radiografia Annaliesei și a completat: „Cu acea malformație congenitală a venit din America. În 2018 a descoperit-o, iar sportiva a venit în Romania în 2019. Deci... În plus, domnul Drăgan și-a dat acordul verbal sa continuam antrenamentele. Exista martori”.

Irina Deleanu, acuzată de abuz verbal   GOLAZO.ro a obținut discuția incriminată de tatăl unor sportive +  Prima reacție  a președintei FRGR Irina Deleanu, acuzată de abuz verbal   GOLAZO.ro a obținut discuția incriminată de tatăl unor sportive +  Prima reacție  a președintei FRGR

În scrisoare trimisă de domnul Drăgan către Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport și Gymnastics Ethics Foundation, acesta mai scrie: „Chiar și atunci când nasul ei a început să sângereze din cauza intensității antrenamentelor, președintele i-a ignorat cu nepăsare suferința”.

Irina Deleanu a dorit să lămurească și acest aspect: „Fata suferă, de când a venit din America, de epistaxis. Adică, din când în când, îi curge sânge din nas din senin. Și aici există martori”.

  • „Epistaxis” este termenul medical pentru sângerare nazală. Poate apărea în una sau în ambele nări. De obicei, afectează o singură nară.
  • Aproximativ 60% dintre oameni vor avea cel puțin o sângerare nazală în timpul vieții.
  • Aproximativ 10% din cazuri sunt suficient de grave pentru a necesita tratament medical.

Annaliese Drăgan a fost singura reprezentantă a României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, la gimnastică ritmică.

Ce conține scrisoarea trimisă de tatăl sportivelor

Scrisoarea trimisă de către Lucian Drăgan forurilor competente, în care Irina Deleanu este arătată cu degetul este extrem de amplă și indică mai multe nereguli care ar exista în ceea ce privește activitatea Federației Române de Gimnastică Ritmică.

Iată câteva dintre pasajele redactate în această scrisoare:

„Acțiunile Irinei Deleanu, actualul președinte FRGR, încalcă în mod clar standardele de conduită impuse de Federația Internațională de Gimnastica (FIG), si nu numai că trădează încrederea pe care sportivii și familiile acestora o au in ea, dar are și repercusiuni negative asupra integrității sportului în ansamblu. Un astfel de comportament este inacceptabil și necesită o investigație imediată și măsuri corective.

De-a lungul a patru cicluri olimpice, cele mai bune sportive de la gimnastica ritmică au fost supuse unor abuzuri severe, prinse într-un sistem dominat de frica și tăcere. Aceste sportive care si-au sacrificat copilăria și au reprezentat țara la cel mai înalt nivel au îndurat nu doar abuzuri fizice și emoționale, dar și un sentiment generalizat de neputință.

Annaliese Dragan, a fost supusă aceluiași regim de antrenament epuizant într-un mediu toxic care deja a dus la sfârșitul carierelor predecesoarelor ei.

Președintele a supus-o la abuzuri verbale neîncetate, numind-o cu apelative degradante și făcând-o de rușine, spunându-i că a luat în greutate și că arată ca o vacă.

Acest chin psihologic a fost dublat de abuzuri fizice, deoarece Annaliese Dragan a fost forțată să se antreneze mai mult de opt ore pe zi, în ciuda durerilor severe la gleznă și a epuizării extreme.

Chiar și atunci când nasul ei a început să sângereze din cauza intensității antrenamentelor, președintele i-a ignorat cu nepăsare suferința, spunându-i „șterge-ți sângele de pe față și reia.

Acest tratament brutal nu doar că i-a distrus încrederea Annei, dar i-a compromis grav și starea de sănătate fizică și mentală, subminând tot progresul pe care l-a făcut în absența președintelui. Contrastul dintre perioada sa de antrenament de succes fără președinte și mediul toxic la întoarcerea acestuia ilustrează clar impactul devastator al unui leadership abuziv asupra sportivilor.

La Campionatul European de Gimnastică din 2024, această situație a escaladat când președintele federației, acționând ca antrenor, a început să strige instrucțiuni către gimnastă în timp ce aceasta evolua pe covor, o încălcare clară a regulilor competiției, care interzic comunicarea în timpul execuției.

La aceeași competiție, doamna Irina Deleanu a abuzat verbal gimnastele din ansamblu în fața antrenoarelor, supunându-le unor critici dure și batjocorindu-le eforturile, ceea ce a creat o atmosferă de frică și umilință. Comportamentul președintelui federației nu doar că a subminat autoritatea și sprijinul antrenoarelor, dar a creat o stare de demoralizare și izolare în rândul gimnastelor.

Mai mult, atenția președintei cu rol de antrenor în timpul competiției a fost concentrată exclusiv pe o singură gimnastă, ignorând complet celelalte două sportive, lăsându-le fără sprijinul moral de care aveau nevoie”.

Secretul împlinirii lui Man Cel mai bun moment al extremei la echipa națională.  Cine e în spatele creșterii lui Dennis
Nationala
14:37
Secretul împlinirii lui ManCel mai bun moment al extremei la echipa națională. Cine e în spatele creșterii lui Dennis
Citește mai mult
Secretul împlinirii lui Man Cel mai bun moment al extremei la echipa națională. Cine e în spatele creșterii lui Dennis
Oficial  Rapid a anunțat  că Boupendza și N'Jie  pot juca  în meciul cu Farul
Liga 1
16:46
Oficial Rapid a anunțat că Boupendza și N'Jie pot juca în meciul cu Farul
Citește mai mult
Oficial  Rapid a anunțat  că Boupendza și N'Jie pot juca  în meciul cu Farul
România, în grafic Naționala a făcut pași importanți spre calificarea la un Mondial după 28 de ani! Două din cele 3 obiective sunt ca și îndeplinite
Nationala
09:17
România, în grafic Naționala a făcut pași importanți spre calificarea la un Mondial după 28 de ani! Două din cele 3 obiective sunt ca și îndeplinite
Citește mai mult
România, în grafic Naționala a făcut pași importanți spre calificarea la un Mondial după 28 de ani! Două din cele 3 obiective sunt ca și îndeplinite
„Bă mască neagră!” FRF a investigat incidentul care a avut loc la turneul U19 și a aflat că un junior de la Voluntari a avut o remarcă cu tentă rasistă
Campionate
15:07
„Bă mască neagră!” FRF a investigat incidentul care a avut loc la turneul U19 și a aflat că un junior de la Voluntari a avut o remarcă cu tentă rasistă
Citește mai mult
„Bă mască neagră!” FRF a investigat incidentul care a avut loc la turneul U19 și a aflat că un junior de la Voluntari a avut o remarcă cu tentă rasistă
Acuzații de rasism Spaniolii reclamă un caz de discriminare la meciul România U19 - Spania U19 + Sancțiuni posibile + Reacția FRF
Nationala
12:12
Acuzații de rasism Spaniolii reclamă un caz de discriminare la meciul România U19 - Spania U19 + Sancțiuni posibile + Reacția FRF
Citește mai mult
Acuzații de rasism Spaniolii reclamă un caz de discriminare la meciul România U19 - Spania U19 + Sancțiuni posibile + Reacția FRF
Sabău l-a pus la punct pe Ianis Stoica„E imatur! Nu era momentul”
Liga 1
15:11
Sabău l-a pus la punct pe Ianis StoicaE imatur! Nu era momentul
Citește mai mult
Sabău l-a pus la punct pe Ianis Stoica„E imatur! Nu era momentul”
Serena Williams, operată  Fosta jucătoare a suferit o intervenție pentru  îndepărtarea unui chist
Tenis
16:52
Serena Williams, operată Fosta jucătoare a suferit o intervenție pentru îndepărtarea unui chist
Citește mai mult
Serena Williams, operată Fosta jucătoare a suferit o intervenție pentru îndepărtarea unui chist
România U21 la Euro 2025  Ce urmează pentru „tricolorii” mici : unde și când se joacă turneul final + ce adversari pot avea
Nationala
15.10
România U21 la Euro 2025Ce urmează pentru „tricolorii” mici: unde și când se joacă turneul final + ce adversari pot avea
Citește mai mult
România U21 la Euro 2025 Ce urmează pentru „tricolorii” mici : unde și când se joacă turneul final + ce adversari pot avea