S-a temut că e sfârșitul Povestea dramatică a portarului lui Rangers. Cel care o înfruntă azi pe FCSB:  „M-am simțit singur”
Jack Butland, pe targă, în martie 2016, după grava accidentare suferită la gleznă la naționala Angliei Foto: Imago

S-a temut că e sfârșitulPovestea dramatică a portarului lui Rangers. Cel care o înfruntă azi pe FCSB: „M-am simțit singur”

  • Jack Butland, 31 de ani, goalkeeperul de 1,96 m al lui Rangers, a trăit momente extraordinare, dar și căderi dureroase în fotbal. 
  • A devenit cel mai tânăr portar din istoria naționalei Angliei, apărând, în august 2012, la 2-1 în fața Italiei. Avea 19 ani și dobora un record ce rezista din 1888!
  • A suferit o accidentare gravă la glezna dreaptă tot într-un meci al Albionului, în martie 2016, la 23 de ani. Operat de trei ori, a pierdut Euro și 13 luni din carieră. A revenit în aprilie 2017, după ce trecuse și printr-o depresie. 

Ce coincidență! Jack Butland a debutat la Glasgow Rangers într-un meci în deplasare, 0-1 cu Kilmarnock.

Și, înaintea duelului cu FCSB, în Europa League, a pierdut duminică în fața aceleiași echipe, pe același teren, cu același scor, 0-1 cu Kilmarnock. 

Pus în dificultate  Scoțienii, surprinși de anunțul de la București!  Elias Charalambous, provocat  de un jurnalist local: „Patronului îi place asta”
Citește și
Pus în dificultate Scoțienii, surprinși de anunțul de la București! Elias Charalambous, provocat de un jurnalist local: „Patronului îi place asta”
Citește mai mult
Pus în dificultate  Scoțienii, surprinși de anunțul de la București! Elias Charalambous, provocat de un jurnalist local: „Patronului îi place asta”

Dar Butland, 31 de ani, înseamnă mult mai mult decât o înfrângere pe „Rugby Park”, împotriva lui Killie. 

Portarul englez a avut o carieră de montagne russe, sus, jos, la extreme, cu momente extraordinare și căderi dureroase.

Butland mergea cu trenul la antrenament. Singur, la 14 ani. Își făcea lecțiile pe drum

Jack a crescut într-o familie dedicată balonului oval, bunicii lui au jucat rugby, la fel tatăl său, și el a descoperit iarba tot pe terenuri de rugby. Totuși, fotbalul l-a atras mai mult. A devenit marea lui pasiune. 

La 14 ani, se transfera la Birmingham City, însă o vreme nu a părăsit casa părinților din Bristol. Prefera să facă naveta, singur, aproape 150 de kilometri. Cu trenul. 

Se ducea la școală, apoi pleca la Birmingham, își făcea lecțiile pe drum. Se antrena și se întorcea acasă. 

9 selecții
are Jack Butland la naționala Angliei. A debutat pe 15 august 2012, la 2-1 cu Italia (amical). Ultimul meci, 1-0 cu Elveția (amical), pe 11 septembrie 2018

Butland, campion european U17. Debut-record la naționala mare a Angliei: 19 ani!

A țâșnit încă de la juniori. A fost campion european cu naționala Angliei la Euro U17, în 2010, învingând Spania în finală.

Doar un an mai târziu, a apărat Albionul la Mondialul U20. A păstrat poarta neatinsă în toate cele trei partide din faza grupelor, primind un singur gol, în „optimi”, la 0-1 cu Nigeria. 

Convocat la toate selecționatele de juniori, Butland a fost inclus de Roy Hodgson, surprinzător, în lotul naționalei mari pentru Euro 2012, la doar 19 ani.

Jack Butland, la 2-1 în fața Italiei, în august 2012. Debutul la naționala Angliei Foto: Imago Jack Butland, la 2-1 în fața Italiei, în august 2012. Debutul la naționala Angliei Foto: Imago
Jack Butland, la 2-1 în fața Italiei, în august 2012. Debutul la naționala Angliei Foto: Imago

Imediat după turneul final, Joe Hart s-a accidentat la spate și Hodgson l-a chemat peste noapte, titularizându-l în amicalul cu Italia, 2-1, pe 15 august 2012.

Era cel mai tânăr goalkeeper din istoria echipei Angliei, bătând un record ce rezista de 124 de ani!

19 ani și 158 de zile
avea Jack Butland când a apărat prima oară poarta Angliei, depășind cu 64 de zile recordul stabilit de Billy Moon în 1888

În 2012, a participat și la Jocurile Olimpice. A fost chiar un an de ținut minte!

Luat la Euro din vacanță: „Iubita a fost foarte supărată”

Vestea participării la Euro 2012 a fost absolut neașteptată. Tocmai aterizase în Mexic alături de iubită pentru o vacanță de 10 zile, spre sfârșitul lunii mai. 

John Ruddy își rupsese un deget la antrenament și a fost sunat el. „Telefonul o luase razna, era plin de apeluri și de mesaje. I-am zis iubitei: «Trebuie să plecăm acasă». 

Ea a fost foarte supărată, dar federația ne-a lăsat totuși cinci zile acolo, în vacanță”, și-a amintit el într-un interviu pentru The Guardian. 

În fiecare dimineață, alergam pe plajă pentru a mă menține în formă. Oamenii se uitau la mine ciudat: «Ce face tipul ăsta la 6 dimineața?!». Voiam să mă mișc, mai ales pentru a-mi păstra mintea limpede. Jack Butland, în 2012

13 luni pe tușă după o accidentare gravă la gleznă și trei operații!

Tot naționala i-a provocat și cel mai dificil moment al carierei. Ar fi fost 100% și în lotul Angliei pentru Euro 2016, dar înaintea turneului a început coșmarul.

Era deja portarul numărul 1 al lui Stoke City, care îl cumpărase cu 3,8 milioane de euro în ianuarie 2013, de la Birmingham City. 

În acea primăvară, pe 26 martie, Roy Hodgson l-a titularizat în amicalul de la Berlin, 3-2 în fața Germaniei. 

Chiar în prelungirile primei reprize, Jack s-a accidentat grav: fractură la glezna dreaptă, și ligamentele fiind afectate. 

După operație, a încercat să revină în vară, la echipa de club, dar durerile au reapărut, mai mari. A fost supus unei alte intervenții chirurgicale, în septembrie, urmată de altă operație, în decembrie. 

S-a întors pe gazon în aprilie 2017. Pierduse 13 luni!

Căderea, depresia: „Eram într-un moment critic. Mă simțeam foarte singur”

A suferit mult atunci. La 23 de ani, s-a temut că nu va mai putea juca niciodată. A intrat în depresie. 

„Eram într-un moment critic, în cel mai jos punct. Erau clipe când nu știam dacă voi mai intra vreodată pe teren, întrebându-mă când va fi următoarea injecție, următoarea operație”, a povestit Butland. 

„Am trăit cam tot în fotbal. Episoade pozitive, victorii, dar și înfrângeri, partea accidentărilor cu toate recidivele…”. 

Cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla e să ți se ia ce iubești mai mult. Te simți foarte singur când ești accidentat. Jack Butland, pentru The Guardian

A fost împrumutat de șase ori. A revenit mereu

A depășit și acea perioadă dificilă, cum a trecut de toate obstacolele. 

Birmingham City l-a împrumutat de două ori în liga a treia, la Cheltenham, înainte de a fi numărul 1.

Butland, duminică, la 0-1 cu Kilmarnock Foto: Imago Butland, duminică, la 0-1 cu Kilmarnock Foto: Imago
Butland, duminică, la 0-1 cu Kilmarnock Foto: Imago

Stoke City l-a trimis de patru ori împrumut (Birmingham, Barnsley, Leeds, Derby County) înainte de a impresiona și de a-l convinge pe managerul Mark Hughes că merită să fie titular. Și a fost de două ori fotbalistul anului la Stoke!

Astăzi, la 31 de ani, portarul de 1,96 m apără la Rangers și e foarte bun. Pe el vor trebui să-l învingă jucătorii lui FCSB. 

3 milioane de euro
este cota actuală a lui Jack Butland. A atins maximum în primăvara lui 2018, la Stoke City: 22 de milioane
FCSB nu se teme de nimic Baba Alhassan, războinic la conferința de presă: „Ați văzut ultimul nostru meci?” + Ce s-a întâmplat la antrenamentul oficial 
Europa League
23.10
FCSB nu se teme de nimic Baba Alhassan, războinic la conferința de presă: „Ați văzut ultimul nostru meci?” + Ce s-a întâmplat la antrenamentul oficial
Citește mai mult
FCSB nu se teme de nimic Baba Alhassan, războinic la conferința de presă: „Ați văzut ultimul nostru meci?” + Ce s-a întâmplat la antrenamentul oficial 
Pancu a fost judecat azi  Selecționerul U21 , scuze pentru gestul șocant » Ce decizie a luat Comisia Tehnică
Nationala
23.10
Pancu a fost judecat aziSelecționerul U21, scuze pentru gestul șocant » Ce decizie a luat Comisia Tehnică
Citește mai mult
Pancu a fost judecat azi Selecționerul U21 , scuze pentru gestul șocant » Ce decizie a luat Comisia Tehnică
Investitori noi la Dinamo?   Andrei Nicolescu  dezvăluie: „Există interes și din țară, și din afară”
Liga 1
23.10
Investitori noi la Dinamo? Andrei Nicolescu dezvăluie: „Există interes și din țară, și din afară”
Citește mai mult
Investitori noi la Dinamo?  Andrei Nicolescu dezvăluie: „Există interes și din țară, și din afară”
Bonus pentru „5+6”  Cine mai e în cursă pentru  potul oferit de FRF  + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
Liga 1
23.10
Bonus pentru „5+6” Cine mai e în cursă pentru potul oferit de FRF + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
Citește mai mult
Bonus pentru „5+6”  Cine mai e în cursă pentru potul oferit de FRF + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
Pus în dificultate Scoțienii, surprinși de anunțul de la București! Elias Charalambous, provocat de un jurnalist local: „Patronului îi place asta”
Europa League
23.10
Pus în dificultate Scoțienii, surprinși de anunțul de la București! Elias Charalambous, provocat de un jurnalist local: „Patronului îi place asta”
Citește mai mult
Pus în dificultate Scoțienii, surprinși de anunțul de la București! Elias Charalambous, provocat de un jurnalist local: „Patronului îi place asta”
Alegeri prezidențialePSD, PNL și AUR, pelerinaj la patronul FCSB » Cum a ajuns să influențeze campania electorală
Diverse
01:10
Alegeri prezidențialePSD, PNL și AUR, pelerinaj la patronul FCSB » Cum a ajuns să influențeze campania electorală
Citește mai mult
Alegeri prezidențialePSD, PNL și AUR, pelerinaj la patronul FCSB » Cum a ajuns să influențeze campania electorală
„Probabil n-ați auzit niciodată de el” Străinii, uimiți de averea lui  Ion Țiriac : „Cum e posibil să fie de trei ori mai bogat decât Ronaldo?”
Diverse
23.10
„Probabil n-ați auzit niciodată de el”Străinii, uimiți de averea lui Ion Țiriac: „Cum e posibil să fie de trei ori mai bogat decât Ronaldo?”
Citește mai mult
„Probabil n-ați auzit niciodată de el” Străinii, uimiți de averea lui Ion Țiriac : „Cum e posibil să fie de trei ori mai bogat decât Ronaldo?”
Decizie bizară la Rangers - FCSB  Interzis la TV  pentru peste 1 milion de români!
Europa League
22.10
Decizie bizară la Rangers - FCSBInterzis la TV pentru peste 1 milion de români!
Citește mai mult
Decizie bizară la Rangers - FCSB Interzis la TV pentru peste 1 milion de români!