Dacă ați fi fost în apă...  GOLAZO.ro vă spune de ce Richards a crezut că e  campion olimpic  în cursa câștigată de Popovici +7 foto
Matthew Richards, din Marea Britanie, locul 2 la 200m liber

Dacă ați fi fost în apă... GOLAZO.ro vă spune de ce Richards a crezut că e campion olimpic în cursa câștigată de Popovici

  • David Popovici a câștigat medalia de aur la cursa de 200m liber cu timpul 1:44.72. Pe locul 2 a ieșit Matthew Richards, din Marea Britanie, 1:44.74, iar pe 3 Luke Hobson din SUA, 1:44.79
  • Sistemul Omega are, la Jocurile Olimpice, semnale luminoase care anunță primii trei înotători ce locuri au ocupat în cursa respectivă
  • Acestea se aprind în funcție de poziția pe care ai ajuns. Dacă ești primul, vezi, ca sportiv, un singur panou luminos
  • Silviu Anastase, antrenor federal, deslușește misterul legat de sentimentul britanicului Richards că a ieșit campion olimpic

David vine peste americanul Hobson, care conduce cursa, și Richards ca iarna pe uliță, aprig, implacabil și îi depășește pe cei doi.

Britanicul simte că a atins primul peretele bazinului. Se uită la blocstarturi și i se năruie visul. Trăiește ce aflăm cu toții când construim castele de nisip aproape de valuri.

David, valul, știe înainte să privească spre tabelă că e campion olimpic. Sistemul Omega cu semnale luminoase îi „șoptise” cât să vadă toată sala asta.

Pentru a afla cum funcționează acest sistem, care spune poveștile curselor fără interpretări personale, GOLAZO.ro a apelat la un specialist. Silviu Anastase, antrenor federal natație.

Acesta conduce corpul de antrenori deplasat de România la Jocurile Olimpice de la Paris.

Bună ziua, domnule Anastase. David a știut că e campion olimpic înainte de a se uita pe tabelă?

Așa este. Datorită unui sistem implementat acum câțiva ani. Sistemul Omega are panouri luminoase. Ele sunt legate cu blocstarturile, placa de sosire, tabela pentru public. Toate sunt interconectate. Sunt folosite, obligatoriu, la Jocurile Olimpice și pentru spectaculozitate. Pentru că, astfel, cei care sunt aproape de aceste semnale luminoase se pot elucida mai repede cu privire la ordinea sosirii. Le-am văzut și la JO de la Tokyo.

„Pot exista rezultate identice”

Deci sportivul le vede imediat după ce atinge peretele?

Da. Ridică instant capul, după sosire, și sunt fix deasupra lui. Dacă se aprinde o lumină, atunci ești fericit. Ai câștigat. Două vezi dacă ai ieșit pe locul secund, iar trei dacă prinzi ultima treaptă a podiumului. Atingerea este înregistrată instant, apoi durează puțin până se calculează clasamentul final. Însă sportivul știe locul său pentru că luminile rămân aprinse. Ce nu știe este dacă nu cumva alt înotător a avut același timp. Pot exista rezultate identice.

Există acest sistem Omega și la noi? Mă refer la bazinul de la Otopeni.

Deocamdată nu. Noi avem alte blocstarturi. Nu suntem constrânși să avem același sistem ca la Jocurile Olimpice. Trebuie să respectăm sistemul de cronometraj electronic. Panourile acestea luminoase nu sunt obligatorii.

„Vorbim de diferențe infime”

Matt Richards, locul secund la 200m liber, a declarat că nu a atins cu vârfurile degetelor peretele bazinului, ci mai degrabă cu palma. Se poate greși așa în frenezia finalei?

E posibil, fără îndoială. Dar nu e o greșeală. Toată lumea accelerează în sosire, așa cum e normal. Poate să te “fure” brațul, să cazi cu el mai de sus… Până la urmă nu poți calcula totul ca un robot. Depinde mult și de cum îți vine sosirea. Dacă vine pe braț întins în apă, atunci te poți duce cu vârful degetelor. Dacă îți vine de deasupra, când tu faci mișcarea brațului de a înota, atunci nu mai poți calcula și poți pune și palma.

David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago
David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago

Galerie foto (7 imagini)

David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago
+7 Fotografii
labels.photo-gallery

Iar astfel ai putea pierde câțiva centimetri care sunt diferența dintre aur și argint, de exemplu.

Da, în principiu. Acum mai depinde și de viteza de execuție a brațului. Cât de repede îl poți întinde spre peretele bazinului. Vorbim de diferențe infime, de ordinul sutimilor. Sunt foarte multe variabile care intră în joc. Care pot influența decisiv o sosire.

David a avut cea mai mare viteză pe ultimii metri. Deci el a venit lansat, ca monoposturile la Formula 1, la aspirație. Era, la un moment dat, pe locul cinci. Îmi era și teamă să mă mai uit.

Dar a fost aur, din fericire.

Orice medalie pe care o lua David ar fi fost foarte valoroasă. Sigur, s-a creat un orizont de așteptare pentru că este mai bun decât toți. Chiar dacă uneori nu câștigă. Nici nu poate să o facă tot timpul.

Ce spuneți de cursa de la 100m liber?

Cred că este una deschisă, în care nu există favoriți cerți. David s-a mișcat peste așteptări în această dimineață, în serii. Acum să vedem. Să treacă de semifinale, iar apoi vedem cum se recuperează până mâine.

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”