Portret   Neil Lennon , descris de un insider în fotbalul scoțian: „În dreptul său e un semn de întrebare” +5 foto
Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului Foto: SportPictures

Portret Neil Lennon, descris de un insider în fotbalul scoțian: „În dreptul său e un semn de întrebare”

  • Noul antrenor al Rapidului, Neil Lennon, a cucerit 10 trofee la Celtic Glasgow, dar ies la lumină și detalii negative despre nord-irlandezul în vârstă de 52 de ani.
  • „De ce un tehnician cu palmaresul lui nu e căutat în Anglia? Trebuie să existe un motiv. Reputație îndoielnică, echipa lui cade fizic spre final, se țin scandalurile de el”, spune, pentru GOLAZO.ro, un jurnalist scoțian care a urmărit cariera lui Lennon.
  • Ziaristul britanic e uimit: „Nu știu cine l-a sfătuit pe patronul Rapidului să-l ia pe Lennon. În dreptul său e un semn de întrebare”.

Neil Lennon e noul antrenor al Rapidului, a semnat un contract pe două sezoane și va începe în curând pregătirea alături de giuleșteni. 

Prea multe kilograme!   Neil Lennon  a mai renunțat la un jucător
Citește și
Prea multe kilograme! Neil Lennon a mai renunțat la un jucător
Citește mai mult
Prea multe kilograme! Neil Lennon a mai renunțat la un jucător

Neil Lennon: multe trofee, dar și multe minusuri

Dincolo de cariera sa de jucător, de agresivitatea pe teren, de controversele care l-au înconjurat, de amenințarea cu moartea la adresa lui care l-a obligat să se retragă de la naționala Irlandei de Nord în 2002, la 31 de ani, cum e el ca antrenor?

Lennon, 52 de ani, a câștigat zece trofee în șase ani împărțiți în două mandate la Celtic Glasgow, 2010-2014 și 2019-2021. 

Totuși, un insider din fotbalul scoțian, care știe bine situația de la Celtic, i-a făcut o prezentare mai puțin bună, evidențiind și minusurile lui, dificultățile cu care s-a confruntat și punând un semn de întrebare asupra absenței lui în ultima perioadă din fotbalul britanic.

Jurnalistul insular a acceptat să vorbească despre tehnician, nedorind să i se afle identitatea. 

5 titluri
de campion al Scoției, patru Cupe și o Cupă a Ligii Scoției a cucerit Neil Lennon când era manager la Celtic Glasgow 

„Neil Lennon a profitat că Rangers era la pământ. A fost norocos”

„A cucerit multe trofee aici, în Scoția, la Celtic, dar trebuie precizat că a profitat de faptul că Rangers trecea printr-o perioadă extrem de delicată, era la pământ, un club retrogradat în liga a patra din cauza gravelor probleme financiare, suferind apoi în primii ani după revenirea în elită. 

Fără Rangers sau cu Rangers departe de formă, Lennon a învins foarte ușor în Scoția, aproape fără opoziție. A fost norocos să aibă acele performanțe”, a spus britanicul. 

„În al doilea mandat ca manager la Celtic, ar fi putut deveni legendă, pentru că echipa venea după 9 titluri consecutive (n.r. - dintre care cinci ale lui) și putea completa o serie de zece triumfuri în 2021.

Recordul lui Rangers era tot de nouă victorii la rând, în anii ‘90. Din cauza lui, a conducerii sale modeste, nu a reușit. A ratat șansa de a fi o legendă a lui Celtic”.

„Am multe dubii. Nu te-ai gândi la el ca antrenor. Echipa lui ceda fizic în ultimele 20-25 de minute”

Cum l-a văzut pe bancă? „Are o reputație discutabilă ca antrenor. Eu am multe dubii în privința lui și nu sunt singurul, sunt și alții care nu cred în el. Nu și-a pus amprenta ca stil, nu e un antrenor pe care să-l ții minte, nu e primul la care te-ai gândi să-i oferi echipa”.

Acesta a dezvăluit că „în ultimul sezon la Celtic, 2020-2021, formația era slăbită pe final, în ultimele 20-25 de minute cădea fizic, ceda, în special în meciurile importante. S-a spus că pregătirea fizică nu era punctul lui forte. Nici defensiv nu arăta prea bine, lua goluri la faze fixe”. 

720.000 de euro
va fi salariul anual al lui Neil Lennon la Rapid. Ceilalți membri ai staffului său tehnic vor fi răsplătiți în total cu 200.000 de euro

Pe ultimul loc în grupele Europa League. Cele mai multe goluri primite!

În acea stagiune, 2020-2021, fragilitatea apărării și faptul că nu rezista 90 de minute în fața unor adversari solizi s-au observat în toate competițiile, mai ales în cupele continentale. 

În turul 2 preliminar de Champions League, disputat atunci într-o singură partidă, a fost eliminată acasă de Ferencvaros, 1-2, primind golul decisiv în minutul 75. 

A retrogradat în Europa League, iar în grupe a fost pe ultimul loc, cu patru puncte din 18 maximum posibile, fiind una dintre cele trei formații care au luat cele mai multe goluri în faza seriilor (19, la fel ca irlandeza Dundalk și Ludogorets, din Bulgaria). Mereu a lăsat impresia că s-a sufocat pe ultimii metri în acea întrecere. 

  • 1-3 cu Milan, acasă (gol luat în minutul 90+2).
  • 2-2 cu Lille, în deplasare (rivalii au punctat în 67 și 75).
  • 1-4 cu Sparta Praga, acasă (a cedat în 77 și 90).
  • 1-4 cu Sparta, în deplasare (80 și 90+4).
  • 2-4 cu Milan, în deplasare (rossonerii au punctat ultima oară în 82). 
  • 3-2 cu Lille, acasă (a primit gol în 71). 

Nici în Scoția situația nu era încurajatoare. Dublu eșec în fața lui Rangers (0-2 și 0-1) în campionat, eliminat din turul 2 al Cupei Ligii, 0-2 cu Ross County acasă. În februarie 2021, și-a dat demisia! După plecarea lui, Celtic a fost blocată de Rangers și în Cupă, 0-2. Nu a câștigat niciun trofeu în acel an. 

În acel sezon 2020-2021, nu a reușit să treacă peste o mare dificultate în Scoția. În afara lui Rangers, toți adversarii se baricadau cu zece oameni în fața portarului, iar Lennon nu putea sparge zidurile. Nu a găsit soluții Jurnalist scoțian

„Să-l compari pe Lennon cu O’Neill e ca și cum ai compara un Fiat cu un Mercedes”

De ce i s-a oferit șansa de a pregăti Celtic Glasgow și prima, și a doua oară? „Pentru Celtic, era un antrenor ieftin. Și avea un avantaj. Jucase acolo, știa sistemul, strategia, ce se întâmpla la club”. 

Scoțianul a mai reliefat ceva important: „Unii au crezut că, fiind adus de Martin O’Neill ca jucător la Celtic și lucrând cinci sezoane cu el la Glasgow, Lennon avea să fie un înlocuitor natural al lui O’Neill. Dar să-l compari pe Lennon cu O’Neill e ca și cum ai compara un Fiat cu un Mercedes. 

Echipa lui O’Neill era extrem de puternică fizic. Nu te bătea pentru că juca un fotbal supersexy, ci pentru că era precum un ciocan din punct de vedere fizic. Te zdrobea! Lennon era parte din acea formație, tare de tot fizic. Celtic părea atunci un animal, atât era de puternic. Cu Lennon antrenor, echipa nu semăna deloc cu cea a lui O’Neill”. 

Apăruseră zvonuri că uneori nu se implica în antrenamente. Cei din staff se ocupau de pregătire. Era ca un supraveghetor care superviza pregătirea Jurnalist scoțian

„De ce nu e în Anglia? Poate n-au încredere în el, poate sunt probleme ascunse, poate nu e atât de bun”

Britanicul a continuat: „Nu știu cine l-a sfătuit pe patronul Rapidului să-l ia pe Lennon. Pentru un om care a cucerit atâtea trofee cu Celtic, faptul că de-abia apare în presă ca primă variantă când se caută un antrenor, un manager nou în fotbalul britanic, e un semn de întrebare”. 

Nu s-a oprit: „Faptul că din februarie 2021 a mai antrenat doar șapte luni la Omonia, iar acum e la Rapid, iată un exemplu că nu e căutat în Marea Britanie! Nu mai atrage grupările britanice. Un antrenor cu CV-ul lui în Scoția ar fi trebuit să antreneze în Anglia. Iar el a fost ultima vreme numai în Cipru, și acum e în România. Trebuie să existe un motiv”.

Posibile răspunsuri: „De ce nu e în Anglia, de ce nu e în Marea Britanie? Cluburile poate că nu au încredere în el, poate nu cred că e cel potrivit să atingă țintele dorite. 

Neil Lennon, când antrena la Celtic

alt-text
alt-text

Galerie foto (5 imagini)

+5 Fotografii
labels.photo-gallery

Italianul Roberto De Zerbi nu are trofeele lui Lennon, dar a fost la Brighton, curtat de mari forțe din Premier League și Europa. Andoni Iraola, spaniolul, nu se compară ca performanțe cu Lennon, totuși e la Bournemouth, în Premier. 

Poate că sunt probleme în spatele ușilor închise, probleme legate de el, pe care cluburile britanice le cunosc. Sau poate că, până la urmă, nu e un antrenor atât de bun. Foarte ciudat, oricum”. 

Cea mai mare performanță europeană a lui Neil Lennon ca antrenor a fost acel 2-1 cu Celtic în fața Barcelonei lui Messi în 2012, în grupele Ligii Campionilor. Cu 16 la sută posesie! Jurnalist scoțian

Cu Bolton a retrogradat în liga a treia. La Hibernian a avansat din D2. Cu Omonia, bătut de nou promovate

După întâiul mandat la Celtic, a fost un an și jumătate la Bolton (octombrie 2014-martie 2016), în liga secundă engleză: locul 18 în primul sezon, la doar zece puncte de zona retrogradării, ultima clasată în a doua stagiune, retrogradând. El fusese demis în martie 2016. 

La Hibernian (iunie 2016-ianuarie 2019), în liga a doua scoțiană, a încheiat pe locul 1 și a promovat, apoi a atins poziția a 4-a în elită. Ulterior, la început de 2019, a fost concediat după un conflict cu un angajat al clubului. 

În Cipru, la Omonia (martie-octombrie 2022), a căzut în play-out-ul pentru evitarea retrogradării în sezonul de debut, câștigând acel „extra-campionat” al celei de-a doua jumătăți a clasamentului. 

În al doilea, a fost concediat în octombrie, după doar șapte etape de campionat. Ultimul joc la Omonia, pe 18 octombrie, 0-1 acasă cu Nea Salamis, o nou promovată. Avea trei victorii și patru înfrângeri, bătut și de Akratis (0-1 în deplasare), altă echipă de-abia venită din liga a doua. 

Neil Lennon și-a amenințat amanta cu moartea

Altă situație care i-a afectat puternic reputația. „Lennon e foarte controversat, conflictele se țin de el. A avut scandaluri în afara sportului, probleme personale”. 

Un asemenea scandal a fost cel din 2015, când era la Bolton. Amanta lui a dezvăluit: antrenorul, care a scris în autobiografie despre depresia suferită în cariera de jucător, a amenințat-o că s-ar putea trezi cu cuțitul la gât. Enervată după ce Lennon îi fusese și ei infidel, iubita îl avertizase că îi va povesti totul soției. Și soția chiar a aflat până la urmă. 

Ca jucător, Neil Lennon a fost un mijlocaș defensiv tenace, agresiv, cu gură mare. Un lider pe teren. A fost adus la Glasgow de Martin O’Neill, unul dintre cei mai valoroși manageri ai lui Celtic din ultimele decenii Jurnalist scoțian
CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !