Cristian Geambașu  Fără muzica lui  Bach

Cristian Geambașu Fără muzica lui Bach

Frumoasă ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Postmodernism temperat, bun gust, fast controlat. Fără simboluri controversate de data asta.

Cuvânt care te scoate din necaz adjectivul controversat. Te ferește să mai spui blasfemator. Ori scandalos. Dionysos și gașca au rămas să petreacă într-un bistro din Montmartre. Cine plătește cina?

Ce public a fost vizat?

Francezii stăpânesc arta spectacolului și se ajută de tehnologie cât să nu dea senzația de chinezărie electrică.

Fără a fi revoluționar, scenariul dedicat lui Tom Cruise a fost de efect. Cu el gonind pe motocicletă pe străzile Parisului pentru a ajunge la bordul jetului cu destinația LA, trimitere fățișă la Top Gun-ul adolescenței celor de peste 50 de ani, a fost câștigat publicul de o anumită vârstă. Nu știu în ce măsură și cel tânăr, care l-a văzut pe un tip de 62 de ani cum face pe tinerelul sprinten.

Tinerii care au urmărit fascinați concursurile de bouldering și de break nu cred să fi gustat cascadoriile despre care actorul pretinde că sunt executate de el însuși.

Alte chipuri

Au fost pe Stade de France multe chipuri luminate de o căldură umană pe care o întâlnești tot mai rar pe la fotbalul nostru cel de toate zilele.

Acolo personajele sunt distorsionate din cauza mizelor care depășesc ideea de sport. Fete frumoase, băieți chipeși și senzația de tinerețe nemuritoare.

Capetele neîncoronate, dar la fel de puternice ca odinioară Regele Soare, s-au ilustrat prin discreție.

Președintele Macron a salutat publicul alături de Thomas Bach, președintele CIO, și atât. Nu a mai fost personaj al ultimei sărbători.

Ambiguitățile rău mirositoare ale domnului președinte

De 11 ani în fruntea Comitetului Olimpic Internațional, germanul Thomas Bach nu a avut un mandat lipsit de controverse.

Vedeți, iar ne ajută adjectivul acesta minune. Fostul scrimer campion olimpic a trebuit să fandeze în mod repetat în cazul dopajului instituționalizat al rușilor, apoi să pareze loviturile altfel nu foarte puternice ale WADA (Agenția Mondială Antidoping) împotriva trișorilor chinezi.

Nu a reușit foarte bine, lăsând impresia de joc dublu. A practicat o ambiguitate care definește sacralitatea membrilor CIO, semănând mai tare nu cu predecesorul Jacques Rogge, ci cu spaniolul Juan Antonio Samaranch. 

Căpitanul nu rămâne pe vas

Afectat mai tare decât s-a anticipat de scandalul de la box provocat de prezența în competiție a algeriencei Imane Khelif și a taiwanezei Lin Yu-ting - ambele cu cromozomi XY specifici bărbaților și cu nivel al testosteronului de asemenea caracteristic celuilalt gen - Thomas Bach și-a exprimat intenția clară de a nu mai candida pentru un nou mandat.

Thomas Bach (stânga) pare că îi predă ștafeta viitorului lider CIO, Sebastian Coe (Foto: Imago) Thomas Bach (stânga) pare că îi predă ștafeta viitorului lider CIO, Sebastian Coe (Foto: Imago)
Thomas Bach (stânga) pare că îi predă ștafeta viitorului lider CIO, Sebastian Coe (Foto: Imago)

„Nu mai sunt cel mai bun căpitan” a spus el. Potrivit Daily Telegraph, Bach ar fi intenționat inițial să continue peste limita de maximum 12 ani de mandat impusă președinților CIO, dar ceva sau cineva l-a împins să renunțe.

„Voi lupta pentru femei”

Cel mai probabil acel cineva este celebrul Sebastian Coe, semifondist campion Olimpic la Moscova 1980 și Los Angeles 1984, în prezent șeful World Athletics (Federația Internațională a Atletismului).

„Am spus că, dacă posibilitatea se va ivi, mă voi gândi serios. Ocazia s-a ivit și în mod cert trebuie să reflectez”. Neechivoc.

Apoi a continuat cu un mesaj care la prima vedere poate fi interpretat în două feluri. „Voi lupta pentru femei”. Adică și pentru Imane și pentru Lin?

Coe ne lămurește repede afirmând că trebuie stabilite și respectate reguli clare. „Trebuie să ai o politică limpede. Dacă nu, intri pe un teritoriu dificil și cred că asta am avut aici. Realitatea este foarte simplă. Am responsabilitatea să protejez sportul feminin și voi susține acest lucru până când un succesor decide altfel sau știința modifică”.

Când lași în pace știința

Ce înseamnă limpede ne traduce tot Daily Telegraph, amintind cum a rezolvat atletismul condus de Coe astfel de cazuri de ambiguitate sexuală.

Sportivii cu diferențe în dezvoltarea sexuală pot concura în concursurile feminine doar dacă au nivelul de testosteron sub 2,5 nanomoli pe litri în ultimele 6 luni. Nivelul obișnuit la femei este între 0,5 și 2,4.

Vedeți ce simplu este dacă lași știința să își facă treaba? 

Parisul, nu recordurile

Ne vom aminti de aceste Jocuri nu din motive de Imane și Lin, ci pentru că au pe fundal măreția Parisului. Tour Eiffel și Sacre Coeur, Domul Invalizilor și Les Halles, Jardins de Luxembourg și Musée D'Orsay.

Bistrourile, cafenelele, magazinele, buchinistii de pe malurile Senei. Și încă ceva. Nu s-au bătut recorduri mondiale în neștire, ceea ce, de fapt, este o veste bună. Știți de ce.

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
17:39
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
18:57
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19:00
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
18:26
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5