VIDEO Turneul Campionilor: Grigor Dimitrov, invingator la Londra - Bulgarul a cucerit cel mai important trofeu al carierei

VIDEO Turneul Campionilor: Grigor Dimitrov, invingator la Londra - Bulgarul a cucerit cel mai important trofeu al carierei

Grigor Dimitrov (6 ATP) a castigat in premiera Turneul Campionilor, duminica seara, la Londra, dupa ce l-a invins in finala pe belgianul David Goffin, cap de serie numarul 8, scor 7-5, 4-6, 6-3. Al doilea succes in fata belgianului in "O2 Arena" (dupa 6-0, 6-2 in Grupa "Pete Sampras") i-a adus lui Dimitrov cel mai important trofeu al carierei. Debutant la competitia de la Londra, Dimitrov a avut un parcurs excelent, cu victorii pe linie, asigurandu-si astfel locul trei in clasamentul ATP (cea mai buna clasare din cariera).

HotNews.roFoto: Hotnews

Primul set al finalei din "O2 Arena" a fost unul cu multe rasturnari de situatie. Goffin a fost jucatorul mai agresiv in debutul partidei, a pus presiune pe adversarul sau, l-a obligat sa greseasca si a reusit break-ul din primul game. Dimitrov a raspuns cu un game in oglinda, insa Goffin s-a mai impus apoi inca o data pe serviciul bulgarului si a condus la un moment dat cu 4-2. Belgianul si-a pierdut avantajul break-ului in game-ul opt, in care a comis si o dubla greseala la scorul de 30-30, iar tabela arata 4-4. Goffin a salvat patru mingi de set, insa primul act i-a revenit lui Grigor Dimitrov cu 7-5.

David Goffin a fost la inaltime in setul al doilea, avand nevoie de un singur break pentru a trimite partida in decisiv. Dimitrov a beneficiat de prima minge de break, la scorul de 3-2 in favoarea sa, dar belgianul a avut armele necesare pentru a-si trece game-ul in contul sau. In trei game-uri din mansa secunda, belgianul nu a cedat niciun punct adversarului sau.

Setul al treilea a inceput cu un game maraton, in care Goffin a ratat nu mai putin de patru mingi de break. La scorul de 3-2 in favoarea sa, bulgarul s-a impus pe serviciul lui Goffin si a rupt echilibrul. Belgianul a salvat patru mingi de meci, insa Dimitrov a profitat de cea de-a cincea, dupa o greseala a lui Goffin in preajma fileului.

Intalnirile directe:

In urma rezultatului inregistrat in finala de la Londra, scorul intalnirilor directe dintre cei doi jucatori a devenit 5-1 in favoarea lui Grigor Dimitrov.

Dimitrov l-a mai invins pe jucatorul belgian in 2014, in turul al treilea la US Open si anul acesta in sferturi la Australian Open si in finala la Sofia. Goffin a obtinut singura sa victorie in fata lui Grigor tot in 2017, in sferturile turneului de la Rotterdam.

Parcursul de la Turneul Campionilor:

Dimitrov si Goffin au evoluat in Grupa "Pete Sampras", acolo unde Rafael Nadal, principalul favorit, s-a retras dupa primul meci disputat si pierdut chiar in fata jucatorului belgian. Dimitrov a incheiat grupa pe primul loc, cu victorii pe linie, iar in semifinale s-a impus in fata americanului Jack Sock, scor 4-6, 6-0, 6-3.

De cealalta parte, Goffin a incheiat grupa pe locul secund, cu doua victorii si o infrangere. Singurul meci pierdut a fost chiar in fata lui Dimitrov, scor 0-6, 2-6. In penultimul act, Goffin a reusit sa il invinga pentru prima data pe elvetianul Roger Federer, cap de serie numarul doi, scor 2-6, 6-3, 6-4.

Rezultatele obtinute de cei doi jucatori in Grupa "Pete Sampras":

Grigor Dimitrov - Dominic Thiem 6-3, 5-7, 7-5

Grigor Dimitrov - David Goffin 6-0, 6-2

Grigor Dimitrov - Pablo Carreno Busta 6-1, 6-1

David Goffin - Rafael Nadal 7-6(5), 6-7(4), 6-4

David Goffin - Grigor Dimitrov 0-6, 2-6

David Goffin - Dominic Thiem 6-4, 6-1

Grigor Dimitrov a fost primul debutant care a ajuns in finala de la Turneul Campionilor, dupa spaniolul David Ferrer in 2007. Goffin a fost rezerva la editia de anul trecut si a bifat un meci, din postura de inlocuitor al accidentatului Gael Monfils. Ultimul debutant care castigase titlul la Turneul Campionilor a fost spaniolul Alex Corretja, contra compatriotului sau Carlos Moya, in 1998.

In varsta de 26 de ani, Dimitrov si-a trecut in palmares al optulea trofeu al carierei. In acest an, Grigor s-a mai impus la Cincinnati, Sofia si Brisbane.

David Goffin are in palmares patru trofee: la Kitzbuhel, Metz (ambele in 2014), Shenzhen si Tokyo (ambele in 2017).

Ce au spus cei doi jucatori:

"Aceasta este una dintre cele mai bune saptamani pe care le-am avut vreodata. A fost o onoare pentru mine sa joc aici. In primul rand, trebuie sa il felicit pe David, care a facut o treaba fantastica. Felicitari lui si echipei lui. Ii doresc mult norc in finala Cupei Davis. Nu imi gasesc cuvintele. Am facut o treaba extraordinara anul acesta", a spus Grigor Dimitrov, la festivitatea de premiere.

"A fost o saptamana fantastica. As vrea sa il felicit pe Grigor pentru aceasta saptamana extraordinara, pentru anul pe care l-a avut. Am trait multe emotii in aceasta saptamana, am adunat si multa oboseala, evident, acum ma simt obosit, dar am facut o treaba excelenta. A fost greu, dupa meciul cu Grigor in grupe nu a fost usor sa ma intorc pe teren, insa am muncit foarte mult alaturi de echipa. Fara ajutorul lor nu as fi ajuns aici. Va multumesc foarte mult", a spus David Goffin, care va juca in weekend-ul urmator in finala Cupei Davis, contra Frantei.

Statistica partidei Dimitrov vs Goffin:

Asi: 5-10

Duble greseli: 6-5

Lovituri castigatoare: 20-36

Erori nefortate: 27-38

Puncte castigate cu primul serviciu: 70% (47/67) - 78% (42/54)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 50% (18/36) - 42% (22/53)

Puncte de break castigate: 4/15 - 3/10

Durata meci: 2 h 32 minute.

Ultimul punct al finalei:

Vezi aici doua dintre cele mai spectaculoase puncte ale partidei:

De stiut despre Turneul Campionilor

  • Recordul de trofee este detinut de Roger Federer: 6.
  • Cele mai multe trofee consecutive: Novak Djokovic - patru. Urmeaza in ierarhie Ivan Lendl si Ilie Nastase (cate trei).
  • Cele mai multe finale: Roger Federer - zece aparitii. Elvetianul este urmat de Ivan Lendl - 9.
  • Cele mai multe finale consecutive: Ivan Lendl - 9. Pe locul al doilea se afla, la egalitate, Roger Federer si Ilie Nastase (cate 5).
  • Jucatori care au castigat competitia fara sa piarda vreun meci: Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2010, 2011). Pe locul cinci in aceasta ierarhie se afla Ilie Nastase (1971, 1972). Ultimul care a reusit o asemenea performanta a fost Andy Murray, in 2016.
  • In acest moment, Turneul Campionilor se joaca dupa sistemul cel mai bun din trei seturi. Ultima editie care s-a disputat dupa sistemul "3 din 5" a fost in 2007, atunci cand Roger Federer l-a invins pe David Ferrer (6-2, 6-3, 6-2).
  • A fost editia cu numarul 48 a competitiei in ceea ce priveste tabloul de simplu si a 43-a la cel de dublu.
  • Ultimii castigatori: Grigor Dimitrov la simplu, respectiv Henri Kontinen/John Peers.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5